به گزارش هنرنیوز،مسعود سلطانی فر در همایش «تجلیل از ۲۰۰ نفر از سرمایه گذاران عرصه گردشگری سراسر کشور» که با حضورمعاونان و مدیران کل ستادی و استانی این سازمان و رییس کل بانک مرکزی و مدیران عامل بانکها و برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیشب ( ۷ مهرماه) در باغ دربند برگزار شد، با اشاره به بخشی از گزارش مجمع جهانی اقتصاد که به بررسی گردشگری در ۱۴۰ کشو دنیا براساس شاخص رقابت پذیری سفر در سه زیر شاخه پرداخته است، گفت:
شاخص نخست به چارچوبهای قانونی و سیاستگذاری و رویکرد کلی کشورها در بخش گردشگری اشاره کرده است که در این بخش ایران در سال ۲۰۱۳ رتبه ۱۱۲ را داشته است. شاخص دوم شامل زیر ساختها و فضای کسب و کار است در این بخش هم با توجه به محورهای مختلف ما بین ۱۴۰ کشور دنیا رتبه ۹۶ را کسب کردیم و بخش سوم شاخص منابع انسانی، فرهنگی و محیطی است که ایران رتبه ۷۴ را به خود اختصاص داده بود. میانگین این سه باهم رتبه ایران را به ۹۸ رسانده بود که در مقایسه با سال ۲۰۱۲ چهارده یا شانزده رتبه وضعیت کشور در عرصه جهانی گردشگری بهتر شده بود. رتبه نخست ایران در 140 کشور!
وی ادامه داد: مثلا در قوانین و مقررات جزو ردههای آخر بودیم اما در یکی از شاخص رتبه اول از آن ایران بود و آن « قیمت گردشگری» است که رتبه اول از ارزان بودن سفر برای گردشگری خارجی را در جهان داشتیم. علت هم مشخص است
چرا که نرخ برابری ریال و دلار به گونه ای است که تا دوسال پیش یک گردشگر با پرداخت هزار دلار، بالغ بر یک میلیون تومان خدمات میگرفت و اکنون با پرداخت همان مبلغ سه میلیون تومان خدمات دریافت میکند.
رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اضافه کرد:
البته در شاخص فرهنگی و انسانی هم رتبه خوبی داشتیم و در بخش سوخت هم جزو ارزانترین کشورها و هم رتبه ونزوئلا بودیم وعربستان و امارات سوختشان از ما گرانتر بود.
سیصد میلیارد تومان هزینه ۱۸هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بازگشت سرمایه
وی با بیان این که ۸ ماه از آمدنش به سازمان میگذرد و تاکنون ۲۱ جلسه استانی و مرکزی با بخش خصوصی داشته است با تأکید بر این که آسیبهای گردشگری ایران هشتادساله است نه هشت ساله، خطاب به نمایندگان مجلس حاضر در جلسه تصریح کرد: این صنعت ضمن داشتن ظرفیتهای بالای اقتصادی و گسترش تعاملات گسترده فرهنگی با مشکلات جدی روبه رو است. اگر میخواهیم این بخش به روزهای خوب برسد باید سرمایه گذاری جدی در این حوزه انجام و مشکلات آن برطرف شود.
آقایان کجا در مملکت بستر و بخشی سراغ داریم که سالی سیصد میلیارد تومان به آن پول تزریق کنیم و بیست هزار میلیارد تومان بازگشت سرمایه داشته باشد؟
معاون رییس جمهور با اشاره به این که
بودجه عمرانی در بخش زیر ساخت گردشگری ۳۰۰ میلیارد تومان و مجموعاً با بودجه استانی ۱۰۰ میلیارد تومانی، حدود ۴۵۰ تا ۵۰۰ میلیارد تومان به شرط تخصیص صددرصد است، تشریح کرد: سال گذشته از محل ورودی حدود ۴.۵ میلیون نفر گردشگرحدود ۵.۵ تا ۶ میلیارد دلار پول وارد اقتصاد این مملکت شده است که اگر آن را در ۳۲۰۰ تومان ضرب کنید بیش از ۱۸ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان میشود. کدام یک از صنایع پتروشیمی، خودرو، نفت و ... با تزریق ۴۰۰ – ۵۰۰ میلیارد تومان چنین درآمدی دارد. هیچ بخشی چنین توجیهی ندارد. سرمایهگذاری در این بخش به شدت رونق اقتصادی به دنبال دارد.
تعامل جدی با مجلس شورای ملی
او گفت: من با رییس مجلس مفصل درباره گردشگری، پتانسیلها، مشکلات و موانعش صحبت کردهام. در جلسه مشترک کمسیون بودجه و کمسیون فرهنگی که یک ماه پیش برگزار شد از ده دستگاه مدعو من و وزیر ورزش خودمان شخصاً حضور پیدا کردیم مابقی ارگانها معاونین خودشان را فرستاده بودند اما من فکر کردم این فرصت بسیار خوبی است که به مجلس بروم و صحبتهایم را در این حوزه بگویم و با فراکسیونها مفصل گفت و گو کردیم.
سلطانیفر تشریح کرد: در سال ۹۳ حدود ۸۰ درصد بودجه مملکت جاری است و ۲۰ درصد بودجه تملک و دارایی است آن هم به شرط گرفتن تخصیص. البته امیدواریم در مذاکرات ۱+ ۵ در زمینه رسیدن به حقوق هستهیمان به یک چارچوب مشخص و معین برسیم. و بتوانیم پایههای تحریم را فرو بریزیم تا مشکلات اقتصادی حل شود.
او اظهار کرد:
زمانی میگفتند تحریمها کاغد پارهای بیش نیست اما در عمل اقتصاد مملکت را فلج کرده است و دولت بسیار زحمت میکشد تا فقط امور جاری مملکت را سامان دهد. نصف سهم نفت را با بدبختی به هند و چین می فروشیم اما نمیتوانند پولش را به دلیل سیستم نظارتی بینالمللی بانکها به دلیل تحریمها به ایران پرداخت کنند.
تصویب پروژه در صندوق توسعه ملی
معاون رییس جمهور افزود: اولین دستگاهی که سی فروردین به سراغ هیات امنای صندوق توسعه ملی رفت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بود. آقای صفدر حسینی- رییس این صندوق- ۲۰ روز پیش به من گفت: شما مدام پروژه تعریف میکنید پس تکلیف سایر بخشها چیست؟» و من پاسخ دادم :« خودتان گفتید سازمان میراث فرهنگی سقف ندارد و ما میتوانیم پروژههایمان را تعریف کنیم. هیچکدام از این پروژهها خارج از روال تفاهم نیست.»
ایشان یک هفته بعد گفتند اولین پروژه سال ۹۳ که به تصویب هیأت امنای این صندوق رسیده است یکی از پروژههای احداث هتل بوده است د رحالی که وزارت صنایع و تجارت یا کشاورزی هنوز یک پروژه را در این صندوق به تصویب نرساندند اما ما روز به روز کارمان را دنبال میکنیم.
نگاه ویژه رییس جمهور به گردشگری
او تأکید کرد:
قرار نیست مشکلاتی که از صدر اسلام در گردشگری ایران وجود دارد را ما ظرف یکی دو سال حل کنیم. توجه داشته باشید شخص رییس جمهور رویکرد خوبی به گردشگری دارند. ایشان در ۸ سفر استانی و سایر سفرهای خارجی در تمام این سفرها بحث گردشگری و همکاریهای مختلف را مطرح کرده و در حاشیه برنامههای دولت پیگیر آن بوده است.
رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با تأکید بر این که نمایندگان میدانند که امروز یکی از مهمترین بخشهای فعالیت اقتصادی میتواند تمرکز در بخش گردشگری باشد، خطاب به سرمایهگذاران گفت: فضای خوب و با ثباتی امروز در کشور بوجود آمده که امیدواریم روز به روز هم به سمت شرایط بهتر برویم ولی این که تصور شود تمام مشکلات ظرف پنج شش ماه آینده حل میشود، امکانپذیر نیست.
طرح باید برای بانک به عنوان حافظ پول و سرمایه کشور توجیه اقتصادی خوب و بازگشت سرمایه را به همراه داشته باشد. کشور اکنون ۸۰ هزار میلیارد تومان معوقات بانکی دارد.
او ضمن تشکر از فراکسیون گردشگری و فراکسیون گردشگری و تاریخ افزود: کمسیون تلفیق و کمسیون بودجه و فرهنگی نیز پیگیر مشکلات گردشگری هستند. فقط باید سازمان با همکاری بخش خصوصی مشکلات را رصد و به گوش نمایندگان محترم برساند. دعوت از بخش خصوصی برای تدوین برنامه ششم توسعه گردشگری کشور
وی درباره برنامه ششم توسعه اظهار کرد: سه ماه قبل در بخش برنامه و بودجه جار و جنجال کردیم و
به آقای نوبخت توضیح دادیم در بخش میراث فرهنگی فقط ۵ درصد بودجه مورد نیاز را داریم و ۹۵ درصد با کمبود اعتبار مواجه هستیم. در بخش گردشگری، حفاظت، صنایع دستی و... بالاخره یک فکری برای سازمان ما بکنید. ایشان یک جلسه با معاونانشان گذاشتند و
نهایتاً ما یک طرح ۵+ ۱ را مطرح کردیم پیشنهادمان را که برای سال ۹۴ سال آخر برنامه پنجم توسعه است، مطرح کردیم و مقرر شد ما پیشنهاداتمان را برای سال ۹۵ تا ۹۹ برای برنامه ششم توسعه در حوزه بودجهای ظرف دو ماه آماده کنیم که قرار شد اول مهرماه این برنامه ارائه شودکه امروز طی ملاقاتم با آقای نوبخت در برنامه شورای اقتصاد قول دادیم تا شنبه هفته آینده این برنامه به ایشان تحویل داده شود.
وی گفت: تلاش داریم پیشنهادات همه دست اندرکاران بخش خصوصی، تشکلها، اتحادیه و صنوف را در این برنامه لحاظ کنیم. ما یک بخش اعتبارات پیشنهادی داریم که در این بخش خودمان و مدیران از میزان نیازهایمان مطلع هستیم اما در بخش احکام در برنامه ششم باید به گونهای جلو برویم که احکام شفاف تری برای همگرایی بین دستگاهی برای حل مشکلات گردشگری و ایجاد تسهیلات بیشتر در این بخش داشته باشیم.
سلطانی فر اضافه کرد:
ممکن است یک حکم سه خط بیشتر نباشد اما برای ما چند صد هزار میلیارد تومان اثار و عوارض فیزیکی مثبت داشته باشد. ممکن است تقاضای یک معافیت مطرح شود و یا یک محل درآمد – هزینه مشخص کنیم که بخش عمدهای از مشکلات بخش دولتی و خصوصی را حل کند.
برای نخستین بار عضویت در دو کارگروه
او توضیح داد:
برای اولین بار در مجموعه ساختار شکلگیری یک برنامه پنج ساله در کشور، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خودش یک کارگروه مستقل از ۲۹ کارگروه دارد و زیر مجموعه فرهنگ و هنر نیست. در صورتی که وزارت فرهنگ و ارشاد یا ورزش کارگروه مستقل ندارد. ریاست این کارگروه با رییس سازمان است و اعضای آن وزیر کشور، وزیر امور خارجه و وزیر فرهنگ و دو تا از شهرداران شهرهای بزرگ را از بین اصفهان، شیراز و مشهد انتخاب خواهیم کرد. البته چون نگاه به گردشگری فقط فرهنگی نیست و اقتصادی هم هست، بر اساس موافقت مجموعه دست اندرکاران ما در کارگروه صادرات غیر نفتی هم عضو هستیم.
وی از بخش خصوصی خواست تا هر آنچه را که به رونق، رشد و فراهم کردن شرایط برای فعالیت بیشتر بخش گردشگری میانجامد به صورت مکتوب خیلی فوری در اختیار سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری بگذارند.
او در پایان تأکید کرد: شأن گردشگری ما این نیست که از ۱۲۵۰ میلیارد دلار درآمد سالانه جهانی گردشگری فقط نیم درصد را به خود اختصاص دهیم.