مشارکت نویسندگان مردمی به خاطر نگاه های سیاسی در خطر تضعیف است
نگاهی بر روند جشنواره های دولتی در حوزه ادبیات انقلاب اسلامی؛
مشارکت نویسندگان مردمی به خاطر نگاه های سیاسی در خطر تضعیف است
پس از آخرین نشست وزیر ارشاد با اصحاب رسانه در جشنواره شاعران ایران، مسئله گستردگی جشنواره ها و جوایز دولتی و کم رنگی حضور بخش خصوصی در این باب مطرح شد؛ تا آنکه چندی پیش یکی از نویسندگان برگزیده جشنواره داستان انقلاب در گفتگو با هنرنیوز به جوانب دیگری در این حوزه اشاره نمود.
 
تاريخ : يکشنبه ۲۵ دی ۱۳۹۰ ساعت ۱۲:۵۵

مواردی که از دیدگاه این نویسنده بیان شده است قابل تامل است؛ هنرنیوز قصد دارد این موارد را در گزارش های مرتبط با دست اندرکاران جشنواره های دولتی، داوران، سایر شرکت کنندگان و نویسندگان مردمی بررسی کند:
داستان انقلاب یک ژانر بین المللی است
ادبیات انقلاب، ادبیاتی عمومی و فراگیر در سطح بین المللی است که فی نفسه در اغلب کشورهای جهان، همچون آمریکای لاتین و سایر کشورهایی که در شرایط اقتصادی و اجتماعی خاص، حرکت ها و جریان های انقلابی کوچک و بزرگ در آن ها ایجاد شده است، وجود دارد. در کشور ما انقلاب اسلامی رویدادی عظیم، بر مبنای تفکر اسلامی است که همواره از جهات مختلف به آن پرداخته شده اما این امر در حوزه ادبیات داستانی کمرنگ تر بوده است؛ زیرا تا کنون یک حرکت جدی برای پرداخت مدقق و علمی به مثابه تاریخ حوادث مردمی انقلاب در حوزه ادبیات داستانی صورت نگرفته و لذا داستان انقلاب را تحت
انحصاری نمودن ادبیات انقلاب با پاره ای همسویی سیاسی ملتزم رویکردهای دولتی توامان است
الشعاع قرار داده است.
از این منظر مسئله عمومیت بحث داستان انقلاب، باتوجه به تمایزات فرهنگی در کشورهای گوناگون قابل توجیه و تعریف و در عین حال منجر به تعالی انقلاب اسلامی در کشور ما نسبت به انقلاب های سرنوشت ساز در سایر کشورهای جهان است. 

انحصاری نمودن ادبیات انقلاب در نهادهای دولتی

در رویکردی دیگر از نظرات ایشان انحصاری نمودن ادبیات انقلاب با پاره ای همسویی سیاسی ملتزم رویکردهای دولتی توامان است که در عین حال سبب می شود تا از جاذبه های این حوزه برای نسلی نو به باورهای اصلی و شاکله عمومی انقلاب اسلامی کمتر شده مانع حضور آحاد مردم در پرداخت داستانی وگرچه به صورت شفاهی در این حوزه گردد.
بحث دیگر درباره اعمال محدودیت ها و انتخاب افراد خاص با دیدگاه های خاص در جشنواره های داستانی با موضوع انقلاب اسلامی است که اصل مردمی بودن انقلاب را نادیده می شمارد. 

تحویل بیلان کاری ادارات دولتی در پایان سال 

از سویی دیگر ادارات دولتی بنابر قائده تحویل بیلان کاری در پایان هر سال، ملزم به برگزاری پاره ای جشنواره ها و همایش های کوچک و بزرگ هستند که گاه بدون توجه علمی به اهداف، نتایج و دستاوردهای آن از بعد اجتماعی بوده و تنها نگرش موجود در این مسئله رزومه سازی سالانه مسئولان و بیلان هایی است که بودجه
سلیقه نهاد های دولتی عموما به فضاهای هنری و ادبی جریان دلخواه خود را تحمیل می کند
های زیادی برای آنها تصویب می شود. 

همطرازی رمان انقلاب با سایر ژانرهای ادبی 

رمان انقلاب با سایر موضوعات این حوزه مثل رمان اجتماعی، رمان عاشقانه، رمان حماسی و دیگر موضوعات و ژانرهای ادبی همطراز و همچون آنهاست و لزومی برای برجسته سازی یک حوزه نسبت به سایر حوزه ها نیست. 

عقاید برخی نویسندگان درمورد کنار آمدن با جناح های سیاسی 

برخی نویسندگان  در جشنواره های دولتی شرکت نمی کنند که این مسئله از دیگر وجوه آسیب در این زمینه است؛ زیرا معتقدند نسبت به حضور بخش مردمی در این حوزه اجحاف شده است در حالیکه این نگاه سبب می شود مسئله پرداخت به داستان انقلاب در غفلت قرار بگیرد و چندانکه باید و شاید به آن پرداخته نشود. 

حذف نقش مردمی و پرداخت به سلیقه دولتی در این گونه ادبی 

سلیقه نهاد های دولتی عموما به فضاهای هنری و ادبی جریان دلخواه خود را تحمیل می کند در حالیکه فضای انقلاب اسلامی حرکتی مردمی و اسلامی است که همه هنرمندان و اهالی قلم به حضور در آن علاقه مندند اما چشم انداز موجود در جشنواره ها با این مسئله همسو نیست.
از دیدگاه این برگزیده جشنواره داستان انقلاب به رغم همه این مسائل، باید کار را از همین جا شروع کرد و با بررسی علمی و تاریخی انقلاب اسلامی به حوزه ادبیات داستانی انقلاب چهره ای تازه و پویا بخشید.


کد خبر: 35802
Share/Save/Bookmark