انعكاس احوال و انديشه مولانا در آينه جان
 
تاريخ : يکشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۵۱
کتاب «آينه جان، مقالاتي درباره احوال و انديشه‌هاي مولانا» مخاطب عام را مد نظر قرار می‌دهد. آرش نراقي، نويسنده كتاب، اين مقالات را طی چندين سال در محافل مختلف فرهنگي آمريكا ایراد كرده است.

به گزارش هنر نیوز به نقل از ایبنا، مدیر مسوول نشر نگاه معاصر از انتشار این اثر در هفته‌های اخیر خبر داد.

اکبر قنبری درباره نویسنده اثر گفت: دكتر آرش نراقي در كالج موراوين پنسيلوانيا به تدریس اشتغال دارد و مقدمه این اثر را نیز در همین کالج نوشته است.

وی معتقد است كه اين كتاب با توجه به معنويت موجود در مقالات آن مي‌تواند در ماه رمضان به نحو بهتر و مفيدتري مورد استفاده قرا گيرد. به گفته اکبری، نویسنده کتاب براي خواننده ايراني با نام مستعار فرهنگي «احمد نراقي» شناخته شده است.

غم غربت، ديدار يار، نواي ني، سكوت خاموش، بخوانيد مرا، در پنجه تقليد رب، مقام فقر و بار عدم؛ عناوين فصول هشت‌گانه اين كتاب‌اند.

وی در توضیح مقالات این کتاب گفت: چهار مقاله نخست پاره‌اي از سويه‌هاي دروني زندگي مولانا از كودكي تا مرگ را دربر دارند و مقالات بعدي به بخشي از تعاليم مهم در انديشه مولانا مي‌‌پردازند.

قنبری مقاله نخست با عنوان «غم غربت» را اغلب شرح احوال دروني مولانا از كودكي تا ديدار شمس تبريزي برشمرد و گفت: نویسنده در این مقاله، رد پايي از تجربه وجودي عميق غربت و تنهايي را در زندگي و انديشه مولانا پي مي‌گيرد. مقاله دوم با عنوان «ديدار با يار» ناظر به دوران شوريدگي و شيفتگي مولاناست كه ضمن ارتباطش با شمس شكل گرفت. دوران آفرينش‌گري و شكفتگي مولانا كه پس از ديدار با شمس آغاز مي‌شود، موضوع مقاله «نواي ني» است و مقاله چهارم با عنوان «سكوت خاموشي» نیز به بررسي پايان زندگي مولانا اختصاص دارد.

قنبری ادامه داد: نويسنده در مقاله «بخوانيد مرا» که نخستین مقاله از چهار مقاله دوم به شمار مي‌آيد، درباره دعا يا رابطه انساني انسان و خداوند سخن مي‌گويد، هنگامي كه انسان آغازگر اين رابطه است. دعا در انديشه مولانا سه مرتبه حاجت، محبت و مقام فنا را داراست كه نويسنده درباره هر يك از آنها توضيحاتي را ارايه مي‌كند.

به گفته مدير مسوول نشر نگاه معاصر، سالكان و صوفيان در جريان طي طريق، تحولات روحي متفاوتي را از سر مي‌گذرانند كه هر يك از آنها تاثيراتي بر روح سالك بر جاي مي‌گذارد. نويسنده اين تحولات و تاثيرات آنها بر روح مولانا را در مقاله ششم با عنوان «در پنجه تقليد رب» بررسی کرده است. اين حال چيست، ريشه آن كدام است، چه معنا و پيامي دارد و بهترين شيوه رويارويي با آن چيست، پرسش‌های مورد بررسي نويسنده در اين بخش‌اند. وی در این بخش سه مرتبه دل‌گرفتگی و دل‌گشادگی روحی را در احوال مولانا بررسی می‌کند که عبارت‌اند از غم و شادي، کفر و ایمان و قبض و بسط.

قنبری افزود: مقاله بعدی با عنوان «مقام فقر» همان گونه از نامش پیداست، سه مرتبه فقر زاهدانه، فقر عارفانه و فقر غنا را در تصوف مولانا بررسی می‌کند. نراقی مفهوم «عدم» را در مقاله پایانی مورد توجه قرار داده است و آن را سرچشمه سرشت سوگ‌ناک زندگی عارفانه تلقی کرده، آن را در دیدگاه مولانا می‌کاود.

کد خبر: 15282
Share/Save/Bookmark