چاپ عکس مهمترین مشکل عکاسان ایرانی است
محمدرضا منفرد بهشتی در گفت‌وگو با هنرنیوز؛
چاپ عکس مهمترین مشکل عکاسان ایرانی است
 
تاريخ : يکشنبه ۳۱ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۰۰
عضو هیئت موسس انجمن عکاسان قم گفت: نبود سرمایه‌گذار به دلیل هزینه بالای چاپ عکاسان را با مشکل جدی روبرو کرده است.



هنرنیوز: آیا در حال حاضر عکاسی به موقعیت تثبیت شده‌ای دست یافته است؟

با توجه به تلاش‌های هنرمندان عکاس و بوجود آمدن تشکل‌هایی مثل عکاسان فیلم و انجمن عکاسان شاید وضعیت عکاسی تا حدودی نسبت به قبل بهتر شده اما فاصله زیادی تا رسیدن به نقطه مطلوب دارد.



هنرنیوز: چرا عکاسی در ایران تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی دارد؟

تلاش‌ها بیشتر از سوی هنرمندان عکاس بوده تا ارگان‌های مسئول. هرچند وزارت ارشاد با تاسیس انجمن عکاسان در شهرهای مختلف گام خوبی در این زمینه برداشته اما تجربه ثابت کرده خیلی نباید به کمک‌های دولتی خوشبین و امیدوار بود. معمولاً فعالیت هنرمندان به شکل خود‌جوش ماندنی‌تر است. در عین حال نباید فراموش کرد که این هنر مثل سایر هنرها بی‌نیاز از کمک ارگان‌های دولتی برای حرکت به سمت پیشرفت نیست. هنر اساساً پرخرج است و در کشوری مثل ایران که هنوز هنر وارد زندگی مردم نشده و تعریفی از اقتصاد هنر وجود ندارد، شاخه‌های مختلف هنر نیازمند حمایت‌های بیشتر دولتی هستند.



هنرنیوز: عکاسان در حال حاضر بیشتر با چه مشکلاتی مواجه‌اند؟

تعداد عکاسان خوب نسبت به قبل افزایش یافته و تحول تکنیکی و همراه با آمدن سیستم دیجیتال‌، تعداد عکاسان را افزایش داده است. در حوزه عکاسی اجتماعی هم زمینه خوبی برای عرضه عکس‌ها در مطبوعات و سایت‌های خبری ایجاد شده که از این منظر می توان گفت عکاسی رشد خوبی داشته اما از نظر مالی متاسفانه عکاسی بازگشت هزینه ندارد.



هنرنیوز: چرا عکاسی بازگشت سرمایه ندارد؟

تفاوت اصلی عکاسی با سایر هنرهای تجسمی هزینه بالای عکاسی و دیگری مشکل عرضه عکس‌ها است.عکاسان برای پیدا کردن سرمایه‌گذار جهت چاپ عکس‌ها به صورت کتاب و برپایی نمایشگاه با مشکل روبرو هستند. چاپ کتاب‌های عکاسی هزینه بالایی می‌طلبد که با توجه به مشکلات حوزه نشر کمتر ناشری حاضر به سرمایه‌گذاری می‌شود.دقیقا در این زمینه عکاسان نیازمند حمایت جدی وزارت ارشاد هستند که متاسفانه این امر خیلی کم تحقق می‌یابد.از طرفی گالری‌ها هم خیلی از برپایی نمایشگاه‌های عکس استقبال نمی‌کنند چون عکس در ایران خریدار چندانی ندارد و به ندرت اتفاق می‌افتد مخاطب عام یک تابلو عکس بخرد.امیدوارم با تشکیل انجمن‌های عکاسی و ایجاد تعامل فکری، تکنیکی و موضوعی هم سطح کارها ارتقا یابد هم مشکل فروش آثار حل شود ‌چون همین ‌طور که قبلا اشاره کردم خیلی به کمک‌‌های دولتی نمی‌توان امیدواربود.



هنرنیوز: فکر می کنید نگاه عکاسان امروز ما چه فرقی با عکاسان دیروز دارد؟

نگاه عکاسان امروز متاثر از نگاه عکاسان خارج از کشور است. فضای عکس‌ها به فضای آرت( هنر) دنیا نزدیکتر شده است. این امر کاملا طبیعی و مثبت است. آموزش‌های دانشگاهی،ارتباط با عکاسان خارج از کشوردر کنار دسترسی به فناوری‌های نوین مثل اینترنت جهان تازه‌ای را به روی عکاسان ایرانی گشوده است. البته عکاسان همیشه باید این نکته را مد نظر داشته باشند که آشنایی با فرهنگ، اجتماعات و اقوام مختلف در یک کشور منجر به نوعی شناخت و نگاه می‌شود که یک عکاس را از عکاس کشور دیگر مجزا می‌کند و چه خوب از که عکاسان ایرانی از این سرمایه خود به بهترین وجه استفاده کنند.

هرچه بیشتر در نمایشگاه‌های بین‌المللی شرکت و از عکاسان سایر کشور‌ها برای حضور در ایران دعوت شود، جامعه عکاسی ما به جامعه عکاسی روز دنیا نزدیکتر شده، قضاوت‌ها راحتر و آشنایی مردم با عکاسی روز دنیا بیشتر می‌شود. این امر سبب می شود دیدگاه مثبت و طبیعی‌تری نسبت به عکاسی در جامعه مخصوصا در حوزه عکاسی مستند با موضوعات اجتماعی ایجاد شود.



هنرنیوز: وضعیت عکاسی را در سایر نقاط ایران چگونه ارزیابی می‌کنید ؟

تهران با توجه به داشتن فرهنگسراهای مختلف از لحاظ برپایی نمایشگاه تاحدودی توانسته مشکل خود را حل کند.اما در شهرستان‌ها برپایی نمایشگاه هزینه زیادی دارد که معمولا با برگشت هزینه همراه نیست. شهرستانهای بزرگ به شکل خیلی محدودتر شاید از فضاهایی برای برگزاری نمایشگاه بهره‌مند باشند اما در کل امکانات مناسبی در اختیار ندارند. شرکت در مسابقات و اهدا جوایز ناچیز هم قطعا کمکی به چاپ عکس و ارتقا سطح کیفی آن نمی‌کند کما اینکه انجمن عکاسان با پرداخت مبلغ ناچیزی به چاپ عکس‌ها کمک می‌کند ولی عملا این کمک تاثیری نمی گذارد. در مجموع اوضاع عکاسی در شهرستانها بدتر است.در کل می‌توان گفت عکاسان در ایران از روی عشق و علاقه به این کار مشغولند و کسی از این راه نمی‌تواند امرار معاش کند.



مریم اطیابی
کد خبر: 15552
Share/Save/Bookmark