استاد مصطفی کمال پورتراب در گفتگو با هنرنیوز؛
اصطلاح «موسیقی رمضان» در فرهنگ موسیقیایی به درستی تعریف نشده است
تاريخ : يکشنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۲۲
استاد مصطفی کمال پورتراب، مدرس موسیقی در مورد «موسیقی رمضان» توضیح داد: تا کنون تعریف خاصی از موسیقی با عنوان «موسیقی رمضان» وجود نداشته است.
این مؤلف و مترجم موسیقی در باب موسیقی مناسبتی ابراز داشت: موسیقی یک زبان است، همانطور که با زبان میتوان در رابطه با هر مبحثی سخن گفت با موسیقی نیز میتوان به بیان انواع احساسات پرداخت. این زبان محدودیت خاصی ندارد و در هر باب میتواند سخن بگوید که یکی از این موارد میتواند موسیقی مذهبی و بهخصوص موسیقی رمضان باشد.
وی افزود: به طور کلی میتوان هرآنچه در ادبیات بیان شده در موسیقی نیز بیان کرد. همانطور که میبینید اذان، مناجات و قرآن خود دارای موسیقی است و در دستگاههای آوازی بیان میشود. همچنین در دستگاههای آوازی به انواع مناسبتهای مذهبی نیز پرداخته میشود که نمونه آن تعزیه است. موسیقی همواره به شادی و غم مخاطبان پاسخ داده و خود ایجاد کننده این غم و شادی بودهاست.
مؤلف کتاب تئوری موسیقی بیان داشت: درست است که احساسات بهوسیله موسیقی میتواند خلق شود اما خود موسیقیدان نیز در کار، اهمیت بسیار دارد و باید تخصص لازم را داشته باشد. وقتی فیلم خاصی روی مخاطب تأثیر میگذارد، نمیتواند از موسیقی بیبهره باشد و این تأثیرگذاری به خالق آن اثر بستگی دارد.
استاد کمالپورتراب در باب موسیقی مذهبی اضافه کرد: موسیقی مذهبی بخشی از انواع موسیقی در تمام کشورهاست که کشور ما نیز در دوران مختلف از این نوع موسیقی بیبهره نبودهاست. در مناسبات مختلف موسیقیهای مختلف با اشکال خاص وجود داشته و من پیشنهاد میکنم برای این ماه نیز به خلق اثر مناسب پرداخت؛ چرا که سالهاست رمضان در بین مردم تبدیل به فرهنگ شده و برای غنای این فرهنگ باید به تولید آثار موسیقیایی پرداخت.
این آهنگساز اضافه کرد: البته تا کنون آثار متعددی در قالب موسیقی آوازی و با موضوع ادعیه و مناجات خلق شدهاست که بسیار ارزشمند است؛ البته این را هم باید در نظر داشت که آواز نیز خود یک ساز است منتهی سازی که همواره همراه انسان است. کسی که دارای صدای زیباست میتواند خواننده شود، بنابر این میتوان گفت اولین سازی که بهوجود آمده حنجره است.
این استاد موسیقی ابراز داشت: همانطور که شعر عاشقانه، مذهبی، حماسی و انواع دیگر شعر داریم موسیقی حماسی، مذهبی و انواع دیگر نیز داریم. که در زمینه موسیقی مذهبی باید دقت خاصی وجود داشته باشد، چراکه این نوع موسیقی با مسائل متعالی در ارتباط است و باید در سطح متعالی تهیه شود. وقتی در رابطه با موسیقی مذهبی صحبت میکنیم با اعتقادات مردم در ارتباطیم که اگر در این زمینه دغدغه مالی و یا حقهبازی وجود داشته باشد تأثیر کار را کاهش میدهد.
امیر حسین مکاریانی