قادري مرگ را از ديدگاه سه هنرمند لهستانی بررسي كرد
تاريخ : يکشنبه ۲۱ شهريور ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۵۷
نصرالله قادري، نويسنده و كارگردان تئاتر، از چاپ و انتشار كتاب «تئاتر مرگ» خبر داد. در اين كتاب نگاه «تادئوش كانتور»، «گروتفسكي» و «يوزف ژانيا» به مرگ و تئاتر لهستان بررسي شده است.
به گزارش هنر نیوز ،قادري در گفتوگو با ايبنا، با بيان اينكه ضروري بود در قالب يك كتاب نگاه اين سه هنرمند به مرگ و تئاتر لهستان بررسي شود، اظهار داشت: مرگ مسئله بسيار مهمي براي اين سه هنرمند است. در اين اثر ديدگاه آنان درباره مرگ و چگونگي رسيدن به اين تفكر ادراك شده است.
وي با بيان اينكه نگاه «تادئوش كانتور»، «گروتفسكي» و «يوزف ژانيا» به مرگ به مفهوم مردن و متلاشي شدن يك جسم نيست، افزود: اين سه، مرگ را به عنوان پايان زندگي آدمي نميدانستند و اين نگاه هم در آثارشان و در ديدگاه آنها برجسته است.
قادري توضيح داد: همزمان با مرگ كانتور نمايشي از او در پاريس به روي صحنه ميآيد با عنوان «امروز روز تولد من است» و چون كانتور هميشه در اجراها حضور مستقيم داشته، به جاي او صندلي روي سن گذاشته ميشود و تماشاگران صداي او را ميشنوند. ماندگاري اين هنرمندان در تئاتر لهستان و تئاتر دنيا براي من جذاب بود؛ ماندگاري در سطحي كه شخصي چون «بروك» راجع به گروتفسكي ميگويد: «او بيهمتا است».
وي ادامه داد: «تادئوش كانتور»، «گروتفسكي» و «يوزف ژانيا» سه هنرمند فاقد ديدگاهند و به همين دليل ماندگار شدهاند. چیزی كه در دوره جديد بسيار كم ديده ميشود. اين فاقد ديدگاه بودن نشان ميدهد اين سه، افراد ايثارگرياند و زندگي و جواني خودشان را از دست دادهاند و با ماديات هم معامله نكردهاند.
قادري توضيح داد: كتاب «تئاتر مرگ» يك مقدمه مفصل درباره مرگ و تفكرات متفاوت دارد و به چند بخش تقسيم شده و هر بخش راجع به يك كارگردان و چگونگي ديدگاه او به مرگ است. در ادامه نوع نگاه اين هنرمندان به مرگ با نگاه ما درباره مرگ مقايسه شده است.
وي ادامه داد: این که چرا ما به چنين نگاهي نرسيدهايم و در دنياي كارگرداني ما چنين نگاهي وجود ندارد و چرا بياندازه از مرگ ميترسيم نيز در كتاب بررسي شده است. كتاب با يك نتيجهگيري پايان مييابد كه ديدگاه و فلسفه گذشته اين سه هنرمند در آن بررسي شده است.
قادري گفت: كانتور و گروتفسكي در گذشته به ايران آمدهاند و با هنرمندان تئاتر كار كردهاند؛ ولي هيچگاه انديشه و ديدگاه آنان ادارك نشده است. اين كتاب ميتواند براي شناخت اين افراد جذابيت داشته باشد.
وي براي نوشتن اين كتاب چهار سال وقت گذاشته و تلاش كرده با ترجمه مصاحبههایی كه با اين افراد شده و مقالاتي كه خودشان نوشتهاند، نوع تفكر و مفهوم مرگ را در تئاتر لهستان بررسي كند. كتاب «تئاتر مرگ» از سوي انتشارات كتاب نيستان منتشر خواهد شد.
قادري در ادامه از چاپ و انتشار رمان «نالههاي عشق» گفت و اضافه كرد: اين رمان راجع به زندگي سلمان فارسي است. در اين اثر زندگي سلمان فارسي از تولد، دوراني كه حضرت محمد(ص) را در مدينه ميبيند و مسلمان ميشود، انتخاب شدن به عنوان حاكم مدائن و مرگ در اين اثر روايت شده است.
اين كتاب در آخرين مراحل بازنويسي است و از سوي انتشارات كتاب نيستان منتشر خواهد شد.