تا پايان مهر ماه
كتاب وقايع دفاع مقدس در شهر مهران منتشر مي‌شود
 
تاريخ : سه شنبه ۲۳ شهريور ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۳۶
مهدي خداوردي‌خان، وقايع دفاع مقدس در شهر مهران از آغاز تا پايان جنگ تحميلي عراق عليه ايران را در قالب كتاب "مهران آزاد شد، قلب امام(ره) شاد شد" نوشته و مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس، اين اثر را تا پايان مهر ماه 89 منتشر خواهد كرد.

به گزارش هنر نیوز ،خداوردي‌خان در گفت‌وگو با ايبنا اظهار داشت: اين اثر از بين تحولات جنگ تحميلي عراق عليه ايران، به بررسي روحيه مقاومت در برابر دشمن تا مرز شهادت، گوش فرا دادن به نداي امام‌خميني(ره) براي بيرون راندن متجاوز و حماسه آزادسازي مهران پرداخته است.

وي در تشريح محتواي كتاب 5 فصلي "مهران آزاد شد، قلب امام(ره) شاد شد" تصريح كرد: جغرافياي شهر مرزي مهران، معرفي مناطق چشم‌نواز و ارتفاعات مهم و استراتژيك اين منطقه، فرهنگ و آداب اجتماعي و وضع اقتصادي مردم مهران در دوران جنگ، درگيري‌هاي مرزي و استراتژي نظامي ارتش متجاوز صدام در آغاز جنگ، در فصل اول اين اثر مطرح شده‌اند.

اين راوي جنگ ادامه داد: فصل دوم كتاب نيز مباحثي مانند اشغال مهران، آوارگي مردم و همدلي ايلامي‌ها در پذيرايي از جنگ‌زدگان، چرايي و چگونگي انفعال و عقب‌نشيني ارتش عراق از مهران و استراتژي امام‌خميني(ره) در پيشبرد دفاع مقدس را دربر دارد.

مهدي خداوردي‌خان از اشغال و بازپس‌گيري مهران در طول جنگ ياد كرد و افزود: فصل بعدي اين كتاب پژوهشي ـ نظامي، شرح عمليات والفجر 3 و اولين نبرد آزادسازي مهران در روز هفتم مرداد ماه 1362، روش فرماندهان دشمن در اتخاذ مواضع پدافندي و راهبرد نظامي ايران و تلاش رزمندگان براي آزادسازي مهران در نبرد 10 روزه والفجر 3 را در خود جاي داده است.

نويسنده كتاب "نبرد العميه" در پاسخ به سوال خبرنگار ايبنا مبني بر دليل اشغال مجدد مهران توسط ارتش عراق گفت: پس از شكست ارتش صدام در عمليات والفجر8 در فاو، عراق براي اعاده حيثيت به 10 نقطه ايران حمله كرد كه مهران، يكي از اين مناطق بود. جنجال تبليغاتي گسترده‌‌اي به بهانه اشغال مهران به راه انداخته شد و عراق اعلام كرد كه مهران را در مقابل فاو پس مي‌دهد.

وي اضافه كرد: طرح‌ عمليات آزادسازي مهران براي دومين بار از ديدگاه فرماندهان ارتش و سپاه و با تكيه بر اسناد باقي مانده از راويان جنگ در فصل چهارم كتاب "مهران آزاد شد، قلب امام(ره) شاد شد" بازگو و عوامل موثر بر اين نبرد مورد بررسي قرار گرفته‌اند. اين اطلاعات از منابعي چون دفتر‌هاي راويان جنگ و صداي ضبط شده فرماندهان گردآوري شده‌اند.

مهدي خداوردي‌خان خاطرنشان كرد: در فصل پاياني كتاب، شرح لحظه به لحظه سومين عمليات آزادسازي مهران (كربلاي يك) جاي داده شده است. اين نبرد 8 شبانه روز به طول انجاميد.

اين پژوهشگر جنگ يادآور شد: پس از عمليات كربلاي يك، منافقين در خرداد ماه 1367 با پشتيباني ارتش عراق مجددا" مهران را اشغال كردند. اما در زمان كوتاهي با اتحاد نيروهاي مردمي و لشكر 11 اميرالمومنين(ع) مجبور به عقب‌نشيني شدند. همچنين ارتش عراق، بعد از پذيرش قطعنامه 598 در 4 محور به ايلام حمله كرد كه مهران، يكي از آن محورها بود. اين تجاوز نيز با تلاش رزمندگان عشاير، سپاه پاسداران و هوانيروز دفع شد.

خداورديان در پايان تاكيد كرد: كتاب "مهران آزاد شد، قلب امام(ره) شاد شد" حاصل استفاده از 900 ساعت نوار صوتي، 30 دفتر راويان جنگ، 16 گزارش عمليات و بيش از 400 برگ سند نظامي است. اين اثر تا پايان مهر ماه سال جاري، به همت مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس منتشر خواهد شد.
کد خبر: 16704
Share/Save/Bookmark