طاهر شیخ الحکمایی مدیرمسئول انجمن هنرمندان مجسمهساز ایران ضمن بیان این مطلب که، سمپوزیوم مجسمهسازی فرصتی برای مجسمهسازان است تا آثار خود را به صورت جدی ارائه کنند؛ گفت: سمپوزیوم مجسمه سازی فرصتی است برای ایده های زیباسازی شهر تهران
او در خصوص وضع مجسمهسازی در ایران و اثر کمرنگ آن بر مبلمان شهری پایتخت، گفت: به اعتقاد من کم توجهی واژه مطلوبی برای برخورد با مجسمه سازی نیست. بهبود وضعیت مجسمه سازی در ایران طی سال های اخیر به وضوح مشهود است و هنر مجسمهسازی در چند سال گذشته با اقبال قابل توجهی مواجه بوده است.
وی با بیان این امر که در سالهای اخیر نمایشگاه سالانه مجسمه های شهری، مختص مجسمههای شهری انجام شدهاست، افزود: تا کنون دو دوره از این مسابقات برگزار شده است و استقبال خوبی از طرف هنرمندان به این موضوع شده است . شهرداری تهران بسیاری از این تندیسها را در سطح شهر به کارگرفته است و بسیاری از آثار در دست اجرا هستند.
او در ادامه ضمن بیان این موضوع که این اتفاق برای بسیاری از هنرمندان رخداد مهمی به حساب میآید اظهار امیدواری کرد اجرای اثر هنرمندان در سطح شهر، بر روند هنری هنرمندان اثر مثبت داشته باشد.
شیخ الحکمایی در خصوص سمپوزیوم مجسمهسازی و نقش موثر آن در گرافیک شهری گفت: در سالهای اخیر سمپوزیومهائ انجام گرفته که از جمله آنها میتوان به سمپوزیوم مجسمههای سنگی و آهنی، سمپوزیوم مجسمههای چوبی، سمپوزیوم سردیسهای پارک ولایت، و سمپوزیوم مجسمههای سنگی که آبانماه برگزار خواهد شد؛ اشاره کرد.
وی در ادامه در خصوص مجسمههای سنگی و سمپوزیومی که قرار است آبانماه در تهران برگزار شود؛ گفت: این سمپوزیوم بینالمللی قرار است نیمه دوم آبانماه، با همکاری زیبا سازی شهر تهران برگزار شود. آثاری که در این سمپوزیوم اجرا خواهد شد؛ در سطح شهر نصب میشود.
او در خصوص شرکت کنندگان این سمپوزیوم این گونه توضیح داد: این سمپوزیوم با حضور 5 هنرمند از کشورهای سوریه، یونان، ژاپن، سوئد و هنرمندی از قزاقستان، 10 هنرمند در بخش دانشجویی و دوازده هنرمند داخلی به صورت حرفهای برگزار خواهد شد.
این مجسمهها بوسیله سنگ تراورتن ساخته خواهند شد و در مبلمان شهری استفاده میشوند.
او با بیان این مطلب که در سمپوزیوم اخیر 27 هنرمند شرکت میکنند و این تعداد هنرمند برای سمپوزیوم رقم قابل توجهی است.
آثار این سمپوزیوم از میان مجموعهای از آثار ارسالی انتخاب شده است و در کنار این سمپوزیوم نمایشگاهی از آثار منتخب مرحله اول داوری به نمایش گذاشته خواهد شد.
او در خصوص اثر مثبت این سمپوزیم اظهار کرد: این سمپوزیوم فرصتی است مناسب، تا در مدت کوتاهی آثار فاخری در حوزه مجسمهسازی ایجاد شود. این آثار نه تنها در حوزه فعالیت هنری مطلوب خواهد بود؛ بلکه در کوتاه زمانی زیباسازی شهرداری تهران صاحب آثاری پر ارزش و دارای هویت خواهد شد.
شیخ الحکمایی در توضیح این مطلب که اخیراً مجسمههایی توسط بعضی از شهرداریهای مناطق تهران از چین وارد شده؛ و در سطح شهر تهران نصب شده است. این عملکرد که ظاهراً با مخالفت مستقیم مجسمهسازان و اعتراض هنرمندان مواجه شده است مدیرمسئول انجمن هنرمندان مجسمهساز ایران گفت: از چند سال پیش واردات مجسمهها از چین شروع شد و پس اعتراض به هویت نامشخص مجسمههای چینی، تکثیر آنها در تعداد زیاد، و مسائلی ازین دست. واردات مجسمههای چینی با توجه به مخالفت مجسمهسازان متوقف شده است. پس از آن به شهرداریها پیشنهاد شد تا برای تأمین مجسمههای مورد نیاز خود، از هنرمندان مجسمه ساز ایرانی بهره گیرند.
وی افزود: اگر قرار است مجسمهای در سطح شهر نصب شود؛ می بایست با نظر شورای نظارت و انتخاب اثار حجمی مستقر در سازمان زیباسازی شهر تهران انجام پذیرد. بهتر است مجسمههایی انتخاب شود که هم با فرهنگ ایرانی ارتباط داشته باشد و هم توسط هنرمندان ما انجام شود.
دومین اکسپوی مجسمه سازی تهران با همکاری انجمن هنرمندان مجسمهساز ایران و تعدادی از مجسمهسازان برتر کشور انجام شد. قرار است این اکسپو هر سال برگزار شود؛ تا زمینههای تعامل مثبتی میان هنرمند و جامعه محیا شود. این اکسپو با اقبال خوبی از سوی مخاطبان مواجه شد و فروشی نسبی به همراه داشت.
وی ضمن بیان این موضوع که اکثر خریداران این آثار هنری از میان مردم عادی هستند؛ اضافه کرد: اکسپوی مجسمهسازی تعامل موثر و مثبت است و فرصتی مطلوب برای هنرمندان فراهم میآورد تا بر فرهنگ جامعه اثر بگذارند.
او در خصوص دوسالانه مجسمهسازی تهران گفت: بینال ششم با همکاری موزه هنرهای معاصر تهران و انجمن مجسمه سازان ایران در فرهنگسرای نیاوران برگزار خواهد شد.
شیخ الحکمایی در خصوص بینال ششم مجسمه سازی تهران خاطر نشان کرد: دوسالانه مجسمه سازی تهران دوم آبانماه در فرهنگسرای نیاوران گشایش خواهد یافت. در این دوسالانه ۶۲۲ اثر از ۶۲۲ هنرمند به دبیرخانه رسید که در مرحله اول بررسی ۷۳ اثر توسط هیات انتخاب پذیرفته شد.
انتخاب اولیه آثار رسیده به ششمین دوسالانه ملی مجسمه سازی توسط ریما اسلام مسلک، حمید سوری، مرتضی نعمت اللهی، ملک دادیار گروسیان و کوروش گلناری انجام شده است و پس از بررسی آثار در مرحله دوم، 68اثر به نمایشگاه راه یافت.
ششمین دو سالانه ملی مجسمه سازی تهران از سوی مرکز هنرهای تجسمی با همکاری انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران، موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر، سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران و فرهنگسرای نیاوران آبان ماه امسال در فرهنگسرای نیاوران برگزار میشود.
این دوسالانه با هدف ایجاد فضای رقابتی سالم جهت رشد و ارتقای هنر مجسمه سازی کشور کشف استعدادهای جوان و معرفی آخرین دستاوردهای هنری این عرصه برگزار میشود و سعی میشود با نقد و بررسی آثار هنرمندان بستری برای رشد و تعالی این هنر ایجاد شود.
شورای دبیران ششمین دوسالانه ملی مجسمه سازی تهران متشکل از منصور آذری (رییس شورا)، بهداد لاهوتی (دبیر اجرایی) و سارا روحی صفت (دبیر همایش) است. ششمین دوسالانه ملی مجسمه سازی تهران از تا ۳۰ آبان برپا خواهد بود و برگزاری نشستهای تخصصی از برنامههای این دوره دوسالانه است.
لازم به ذکر است که: طاهر شيخالحکمايي متولد 1333 در کازرون و عضو هيئت علمي دانشکده هنرهاي زيبا دانشگاه تهران است.
سوابق شغلی:
عضویت در مجامع علمي و هنري
رئيس هيئت مديره انجمن مجسمهسازان ايران
عضو گروه تجسمی حوزه هنری
عضو شورای عالی خانه هنرمندان ايران
مدرس دانشگاه تهران دانشکده هنرهاي زيبا