به گزارش خبرنگار سینمایی هنرنیوز؛ جلسه نقد و بررسی فیلم مستند بلند «از آلپ تا دماوند» با حضور «فرهاد ورهرام» کارگردان این مستند، علی اصغر کشانی منتقد سینما و علی علایی مجری و منتقد در سالن شماره سینما فلسطین برگزار شد.
در این نشست فرهاد ورهرام کارگردان فیلم مستند «از آلپ تا دماوند» ابراز داشت: هیچ فیلمی بدون اشکال نیست، ممکن است به لحاظ صدا، تصویر و... اضافاتی داشته باشد؛ اما در خصوص ساخت این مستند باید گفت که دماوند نمادی از ایران و اسطورهای بوده که تا امروز در ذهن مردم ماندگار مانده است. چند سال قبل ساخت این مستند از سوی میراث فرهنگی و بخش پژوهش شناسی به بنده پیشنهاد شد و این دوستان اظهار داشتند که قرار است دماوند در یونسکو به عنوان یک اسطوره ثبت شود، سپس مبلغ ۱۵ میلیون تومانی برای ساخت مستندی در این رابطه اختصاص دادند؛ اولی چیزی که من به این دوستان گفتم این بود که با ۱۵ میلیون تومان نمیتوان فیلمی در خصوص دماوند ساخت و اساساً فیلم با این رقم اگر ساخته شود به درد آنها نمیخورد.
ورهرام اضافه کرد: بعد از میراث فرهنگی من طرح را به شبکه دو تحویل دادم، خوشبختانه این شبکه در زمان مدیریت آقای دکتر حاتمی با ساخت این فیلم موافقت کرد. در مرحله بعد تحقیقات این پروژه شروع شد و فیلم با وجود عوض شدن آقای حاتمی و آمدن آقای فرقانی پور ادامه پیدا کرد.
وی با اشاره به اینکه در زمان پخش این مستند از شبکه دوم سیما بخشهایی از این مستند حذف شده، تصریح کرد: مستند « از آلپ تا دماوند» در چند نوبت از شبکه دوم سیما روی آنتن رفته؛ اما شبکه به عنوان تهیهکننده، بین ۸ تا ۹ دقیقه فیلم را حذف کرده است، که این حق شبکه است و نمیتوان به آن اعتراضی داشت؛ چرا که نهایتا اگر من اعتراضی داشته باشم میتوانم بگویم اسم من را از تیتراژ کار حذف کنند.
این مستند ساز مطرح سینمای کشور خاطر نشان کرد: فیلم مستند جدی یا داستانی به شکل جدی در خصوص کوه دماوند نداریم . بنابراین این در این مستند ما تلاش کردیم که بتوانیم اثر خوبی را برای مخاطب ارائه دهیم. ازسویی در کتاب ها و در اسطوره شناسی کشورمان آمده که ضحاک از سوی فریدون در دماوند به بند کشیده شد.
وی یادآورشد: در اطراف این کوه و در چند روستا مراسم عاشورا و تاسوعا در این کوه برگزار می شود وآنها اعتقاد خاصی به این کوه دارند. ازطرفی دماوند از ۱۵۰ سال پیش همیشه مورد توجه اروپاییان بوده و مطالعات گستردهای در خصوص گیاهان و جانوران آن توسط آنها صورت گرفته است، تا جایی که در اتریش این اسناد وجود دارد و آنها هنوز در مورد آن تحقیقات مفصلی را انجام میدهند.
وی با اشاره به اینکه زرتشتیان در این فیلم همکاری خوبی با ما داشتند یادآورشد: زرتشتیان اولین بار است که در یک مستند به تصویر کشیده میشوند و خوشبختانه آنها با ما همکاری بسیار خوبی داشتند؛ تا جایی که میتوان از فیلمهایی که در خصوص آنها گرفته شده یک مستند ۳۰ تا ۴۰ دقیقهای ساخت. همیشه قبل از اینکه مونتاژ آثارم به پایان برسد گفتار متن را می نویسم، امکان دارد در حین مونتاژ و تدوین بارها گفتار متن کم و زیاد شود
در ادامه این نشست «اصغر کشانی» منتقد سینما در مورد سینمای این مستندساز عنوان داشت: من به عنوان یک منتقد و مخاطب از دیدن این مستند لذت بسیاری بردم. اصولا کسانی که استاد ورهرام را به عنوان یک مستندساز میشناسند، میدانند که ایشان برای ساخت آثار شان دست به تحقیقات و پژوهشهای مفصلی میزنند. از طرفی آقای ورهرام به شدت تحقیق را برخلاف بسیاری از فیلمسازان ما جدی میگیرند و همین عامل هم باعث جذاب شدن مستندهای ایشان میشود.
وی تصریح کرد: تحقیق آقای وهرام به اندازهای است که وقتی مخاطب دماوند را میبیند، انگار با تاریخ، جغرافیا و فرهنگ ایران آشنا میشود. این نشان دهنده نکته مهمی است، که سطحی به موضوع و ساختار مستنداش نگاه نکرده است. ازطرفی فیلم اکثر استاندادهای یک فیلم مستند خوب را با توجه به پژوهشی مه انجام شده دارد . چون از زایای مختلف فیلم این کوه رابه تصویر می کشد .
این منتقد یادآورشد: فیلم با توجه به اینکه کمتر کسی اطراف این کوه رفته به خوبی مخاطب را با خود همراه می کند. پس بیراه نیست که بگوییم این اثر یک مثنوی است که از هزاران زاویه مختلف عظمت و ماندگاری کوه دماوند را به تصویر کشیده است ومی تواند سندی برای مطالعه مثلا دانش آموزان برای بهتر شناختن این میراث گرانبها باشد چون در آن تحقیق و پژوهش حرف اول را می زنند.
کشانی یادآورشد: همنشینی نریشن ها با تصاویر ، سیر نتایج و معرفی سوژه ها به خوبی انجام شده وهمه چیز دست به دست هم داده اند که فیلم برای مخاطب دیدنی باشد. به هرحال این اثر لذت بخش است وانگیزه لازم را برای جذب مخاطب در بر دارد.