این روزها فیلم سینمایی «بیتابی بیتا» ساخته «مهرداد فرید» در حال اکران عمومی در سینماهای کشور است. مهرداد فرید فعاليت هنری با روزنامه نگاری آغاز کرد. وی سينما را با ساخت فيلم های كوتاه تجربه كرده و بعدها وارد سینما شد. ساخت فیلم هایی چون: «آرامش در ميان مردگان» ،«همخانه»،«از ما بهترون»،«زنها شگفت انگيزند» حاصل کارگردانی وی در سینما است. فیلم سینمایی«بی تابی بيتا» پنجمین فیلم سینمایی فرید در سینمای ایران است وموضوعی اجتماعی را بیان می کند. داستان فیلم شرح زندگی دختری به نام «بیتا»با بازی« الهه حصاری» است که با مادرش زندگی سادهای دارند. بیتا در مطب دندانپزشکی مشغول به کار است و مادرش در محیطی صنعتی کار میکند. مردی به نام ناصر صاحب مغازه سوپرمارکتی که نزدیک منزل مهری و بیتا قرار دارد به مادر بیتا علاقهمند است و قصد دارد با او زندگی کند. «امیر» با بازی «حامد بهداد» پسر جوانی که دستیار دکتر در مطب دندانپزشکی است و به بیتا علاقهمند است و در همان مطلب فعالیت میکند. در این میان یک روز یکی از مشتریان مطب همراه ماموران انتظامی مراجعه به مطب مراجعه میکند و خبر از سرقت تراول چک های اش میدهد. پلیس اقدام به گشتن وسایل حاضران در این مطب میکند و پولهای سرقت شده را از کیف بیتا مییابد. بیتا بازداشت میشود و او را به کلانتری میبرند. در ادامه فیلم با کنکاش زندگی بیتا و حوادث پیرامونی آن تلاش می کند که به نقد و بررسی محیط اجتماعی بیتا بپردازد.
مهرداد فرید در پنجمین فیلم سینمایی خود تلاش می کند که با مد نظر قرار داد زندگی بیتا وهمچنین قرار دادن خره داستاتهایی مختلفی به نقد اجتماعی محیط زندگی خانوادگی دختران جوان وزندگی آنها بپردازد. مادر بیتا که زنی تنهاست به دلایلی مجبور به ازدواج با ناصر می شود. این مجبور شدن می تواند ولایل مختلفی داشته باشد که از جمله آن می توان ترس از تنهایی و نداشتن تکیه گاه، نبود سرپرست، بستن دهان مردم ، کم کردن حاشیه های زندگی خوداش و دختراش، رسیدن به یک امنیت مالی و چندین دلیل مختلف که می تواند برای او اهمیت داشته باشد. زنان سرپرست خانوار درجامعه ما به دلیل گوناگونی مانند: طلاق، فوت، اعتياد همسر، از كارافتادگی همسر و رها شدن توسط مردان مهاجر در زمره گروههای آسيبپذير قرارمی گیرند. زنانی كه همسرانشان را از دست میدهند يا از همسرانشان جدا میشوند به يكباره با جهان ديگری روبهرو میشوند، دنيايی كه بسياری از مختصات آن ناآشناست. دشواریهايی كه اين زنان تاب میآورند عمدتا به دغدغههای معيشتی عاطفی، وسواسهای فكری، حاشيههای ناخواسته از برخورد نامناسب اطرافيان و ... مربوط می شود. در هر حال اين گروه از زنان كه با عنوان زنان مطلق یا بیوه در جامعه شناخته میشوند، با مسائل، مشكلات و موانع زيادی در زندگی مواجهند. ضمن اینکه این گونه زنان فرزند دار نسبت به آينده فرزندان خود نگرانی زيادی دارند. ازطرفی این گونه زنان با محدودیت های اجتماعی نیز دست گریبان هستند. وجود باورهای غلط و قضاوتهای تنگنظرانه افراد جامعه نسبت به طلاق و زنان بیوه باعث احساس بيگانگی، ناامنی و ناراحتی در روابط خود با ديگران میشود. به نحوی که این گونه زنان حضور در جمع فاميلی احساس معذب بودن می كنند. چرا که از طعنهها و متلکهای اهالی محل و فامیل ها معذب هستند . به همین خاطر است که برخی از این زنان مطلقه به دلیل اینکه دوست ندارند بسیاری از مشکلات از جمله برگشتن بر سر سفره پدرخانواده، تحمل طعنه ها و نيش های فاميل و خانواده، عدم نگهداری فرزندان زنان مطلقه در خانه پدری، برخوردهای ناشايست مردم و از همه مهمترين بحران تنهايی و نداشتن تکيه گاه موجب می شوند که آنها بسیار سريع و شتابزده و بدون تفکر و تامل به ازدواج ناخواسته ديگری تن بدهند. مادر بیتا هم چنیین وضعیتی را پیدا می کند. او مجبورمی شود که با ناصر ازدواج کندو درست مشکل بیتا هم از اینجا آغاز می شود . او دوست ندارد ناصر در خانه آنها حضور داشته باشد. به همین دلیل با مادراش اختلاف نظر داشته و دل اش نمی خواهد در خانه ای باشد که ناصر در ان حضور دارد . به همین دلیل بعد از ماجرهای بازداشت از خانه گریزان می شود . فیلم کوشش دارد که به علاوه بر مشکلات زنان بیوه در جامعه به زندگی فرزندان طلاق و بیوه هم بپزدازد . محیطی که این گونه فرزندان باید تحمل کنند.
خانه برای همه اعضای یک خانواده محل امنی برای آرامش و استراحت و همچنین حل و فصل مشکلات روحی و روانی است. اگر این خانه یا کاشانه به هر دلیلی برای اعضای خانواده محل امنی نباشد، فرد مجبور می شود برای پیدا کردن آرامش و محبت به محیط بی رحم جامعه پناه ببرد . در چنین شرایطی است که مشکلات روحی و روانی به جای حل و فصل شدن تبدیل به معضلات گوناگون شده و بدتر دردسرها و مشکلات عدیده ای راایجاد می کند. همه این موارد در فیلم سینمایی«بی تابی بیتا» به شکل هر چند ناقص توسط فیلمساز بیان می شود. مهرداد فرید فیلم به فیلم نشان داده که به دنبال بیان معضلات اجتماعی است. درواقع فرید در این فیلم هم به خانواده ها یادآوری می کند که نارضایتی عاطفی دخترانی مثل بیتا از وضعیت یک خانواده نابسامان به دلیل کمبود محبت، صمیمیت و حس عاطفی در دوران جوانی باعث بروز رفتارهای نابهنجاری خواهد شد که نتیجه ای جز نابودی نهادی به نام خانواده را ندارد. واقعیت های تلخ که چه قبلو داتشته باشیم یا نه، در محیطاطراف ما وجود دارند و می توانند از طریق سینما به نوعی یادآوری برای خانواده هایی باشند که قدر تک تک اعضای خود را بدانند.