به گزارش خبرنگار سینمایی هنرنیوز؛ نشست بررسی مشکلات بازگشایی خانه سینما شب گذشته در برنامه سینمایی هفت با حضور «بهزاد ابتهاج» مشاورحقوقی سازمان سینمایی کشور و«جمال خندان کوچکی» وکیل خانه سینما برگزار شد.
بنابراین گزارش در این برنامه «بهزاد ابتهاج» وکیل سازمان سینما در خصوص بازگشایی مجدد خانه سینمای ایران اظهارداشت: با توجه به روندی که در طی این ۱۰ روز برای بازگشایی مجدد خانه سینما طی شده ، مشکل بازگشایی خانه سینما با توجه به برگزاری مجمع زیرنظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورخ ۱۹ تیرماه حل شده است. ما در این نشست عضو ناظر داشتیم و به نظر می رسد در تائید اجرای دستورات رییس جمهور محترم و با توجه به توافقات صورت گرفته در خصوص تغییرات اساسنامه، مشکل خانه سینماحل شده است.
وی افزود: خانه سینما از لحظه ای که به فعالیت خود مشغول بوده، دارای چند اساسنامه بوده که ۶ مورد ازاین اساسنامه ها در سایت خود خانه سینما آمده است. از این شش مورد یک اساسنامه مربوط به سال ۱۳۶۶ است که به تصویب شورای انقلاب فرهنگی رسیده ، طی سال های مختلف این اساسنامه دارای تغییر و تحولات مختلفی شد. ولی هیچ کدام از این موارد یعنی تغییرات اساسنامه که مد نظر وزارت ارشاد بوده در این اساسنامه ها بدون تغییر ماندند. تا زمانی که اساسنامه مصوب سال ۱۳۸۷ مصوب مجمع عمومی خانه سینما انجام گرفته و اختلافت شروع شده است.
این حقوقدان در ادامه تصریح کرد: در این اساسنامه ها سه نکته مهم و کلیدی بوده که امروز مورد اختلاف واقع شده که یکی از این سه مورد شامل فعالیت خانه سینما به عنوان موسسه ای فرهنگی زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، دوم بحث ناظر مالی خانه سینما که با حکم وزیر ارشاد انتخاب صورت می گرفت و حق امضای اسناد تعهد آور و چک های خانه سینما بوده ، و مورد سوم هم بحث صلاحیت و اختیارات مجمع عمومی فوق العاده در قسمتی یا تمام اساسانامه خانه سینما ، که این تغییرات باید حتما به تصویب شورای عالی فرهنگ عمومی می رسید.
وی اضافه کرد: ۵ اساسنامه دیگر خانه سینما تغییرات جزئیی داشتند، در اساسنامه سال ۱۳۸۷ هیات مدیره خانه سینما سه مورد کلیدی اساسنامه را که به آنها اشاره شد ارشاد به عنوان متولی امر امور فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با اختیارات قانونی و مجری و سیاست گذار کشورمان در امر فرهنگ وهنر است. اما دوستان در خانه سینما سه مورد از اساسنامه را بدون اینکه کوچکترین اطلاعی به شورای فرهنگ عمومی بدهند یا آن را مصوب کنند، خارج کردند. درست اختلافات هم از همین جا آغاز شده ؛ در چنین شرایطی وزارت ارشاد وارد این اختلافت شد و به الاجبار تصمیماتی در این خصوص گرفته شد.
در ادامه این نشست «جمال خندان کوچکی» وکیل خانه سینما هم با تایید سخنان «بهزاد ابتهاج» وکیل سازمان سینمایی کشوردر خصوص مشکلات پیش آمده اظهار داشت: من گفته های آقای ابتهاج را در خصوص مشکلات پیش آمده خانه سینما قبول دارم . اساسنامه خانه سینما به این دلیل تغییر پیدا کرد که یک سری اشکلاتی در امور جاری خانه سینما وجود داشت و خانه سینما هم به عنوان یک موسسه غیر دولتی ناچار به اعمال این تغییرات شد.
وی عنوان داشت: طبیعی است که هر موسسه یا شرکتی برای امور اجرایی خود دچار یک سری مشکل شود و در چنین شرایطی وظیفه مجمع عمومی است که اساسنامه را به نحوی تغییردهد که این تغییرات بتواند در جهت حل مشکلات کمک کند. خانه سینما به عنوان یک موسسه از این مشکلات جدا نیست.
این حقوق دان تصریح کرد: خانه سینما از سال ۱۳۷۲ که اساسنامه اش مورد تصویب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرارگرفت تا سال ۱۳۸۷ در مقاطع مختلف بسته به مشکلاتی که در امور اجرایی خود احساس می کرده، به تغییر پاره ای از مفاد اساسنامه اقدام کرده است.
بهزاد ابتهاج در پاسخ به سخنان خندان کوچکی ابراز داشت: طبق قانون تجارت تغییراتی در مفاد اساسنامه صورت گرفته ، در این خصوص قانون روشن است. چنان که تغییرات اساسنامه از سوی یک سازمان نیاز به تائید باشد، تغییرات به وجود آمده جنیه اجرایی ، قانونی و مشروع را نخواهد داشت. به همین خاطر ارشاد در خصوص خانه سینما به ناچار ورود پیدا کرد و ما متوجه این تغییرات که خلاف قانون و مقررات جاری بوده شدیم.
وی خاطرنشان کرد: از دید من بحث در خصوص خانه سینما به دو زمان مختلف تقسیم می شود. قبل از سال ۱۳۷۵ و بعد از آن . ما فرض را براین بگیریم که خانه سینما قبل از سال ۱۳۷۵ دارای مجوز و قانون بوده و روند ثبت قانونی خود را در طی کرده است. که به هیچ عنوان این گونه نیست. چرا که از سال ۱۳۷۵ ضوابطی مشخصی برای تاسیس موسسات و انجمن های فرهنگی با مصوبه شورای انقلاب فرهنگی به تصویب رسید، مبنی براینکه تاسیس هر مرکزی در امور فرهنگی اعم از انتفاعی یا غیر انتفاعی ، دولتی یا غیر دولتی در یک یا چند قلمرو فرهنگی اعم از سینمایی ، مطبوعاتی و غیره باید براساس تکالیف مندرج در این ضوابط یعنی با اخذ پروانه فعالیت باشد.
ابتهاج ادامه داد: خانه سینما دارای مشاور حقوقی با سوادی مانند آقای «جمال خندان کوچکی» با اشراف کامل به مسائل حقوقی و با آگاهی از ضوابط قانونی بوده ومن در تعجبم که چگونه آقای خندان دوستان هیات مدیره خانه سینما را برای ثبت قانونی خود در این خصوص مطلع نکرده اند . براساس مصوبه شورای انقلاب فرهنگی ۶ ماه به تمام موسسات در حال فعالیت برای ثبت قانونی خود مهلت داده می شود، تا وضعیت و روند قانونی شدن خود را سپری کنند. متاسفانه این کار در خانه سینما صورت نگرفته است. یعنی ۶ ماه بعد از تصویب این مصوبه به تاریخ 27 شهریور سال 75 این دوستان تا 27 فروردین 76 حداکثر مهلت اعلام برای ثبت داشتند، که این امر صورت نگرفته و به استناد همین قانون و ضوابط هم وزارت ارشاد دستور تعطیلی دائم خانه سینما را صادر کرده است.
وی تاکید کرد: وزارت ارشاد قدرت تعطیلی دائم خانه سینما را داشته است. چرا که رسیدگی به تخلفات موسسات فرهنگی در هیات رسیدگی به امور فرهنگی صورت می گیرد و در صورت اثبات تخلف ، حکم این تخلف از طریق اخطار کتبی یا شفاهی یا تعطیلی موقت یا دائم صادر می شود. این حکم ظرف ۲۰ روز قابل اعتراض بوده و خانه سینما هم اعتراض داشته و اعتراض اش رد شده است.
در ادامه جمال خندان کوچکی وکیل خانه سینما در پاسخ به سخنان ابتهاج عنوان داشت: ارشاد نامه ای خطاب به مدیرعامل خانه سینما ارسال کرده و در این نامه گفته شده که نظر به اینکه عدم طی تشریفات و مراحل قانونی خانه سینما که هر موسسه ای هم باید برای طی این مراحل باید آن را طی کند، ما دستور به تعطیلی خانه سینما می دهیم.
وی یادآورشد: در واقع آغاز مناقشات از دی ماه سال ۱۳۹۰ با ابلاغ نامه ارشاد به خانه سینما شروع شد و ما بعد از این تاریخ مجوز خود را ارائه دادیم وگفتیم که در زمان تاسیس خانه سینما در سال ۱۳۷۲ با مهر معاونت وقت سینمایی ارشاد اساس نامه تائید وبرای ثبت رسمی به اداره رسمی ثبت شرکت ها ارسال شده است. ولی وزارت ارشاد کنونی این نامه را قبول ندارد .در صورتی که این گونه اختلافات ساده حقوقی می توانست به راحتی حل شود.
خندان کوچکی ادامه داد: یک مرجع خاصی برای حل این گونه مشکلات و مناقشه ها می تواند برطرف کننده مشکلات به وجود آمده باشد .این مرجع در کشور ما دیوان عدالت اداری است و ما به این دیوان مراجعه کردیم و این دیوان هم حکم انحلال خانه سینما را باطل اعلام کرد.
مشاور حقوقی سازمان سینمایی هم در ادامه در پاسخ به سخنان وکیل خانه سینما ابرازداشت: موضوع بحث امشب ما انحلال خانه سینما نیست . چرا که تکلیف انحلال خانه سینما با رای دیوان عدالت اداری مشخص شده است. از آنجایی که دیوان اداری به یک اختلاف شکلی مورد نظر وزارت ارشاد یعنی تعطیلی خانه سینما اشکال گرفت. نامه ای به شورای فرهنگ عمومی برای استناد به این موضوع ارسال شد . این نامه هم توسط این شورا به مرکز هیات رسیدگی به امور فرهنگی رسید. این هیات با تشکیل جلسه ای تشخیص داد که حکم انحلال خانه سینما ، حکم غلطی است.
وی افزود: دستور تعطیل دائمی خانه سینما به دلیل مشکلات و اختلافات مندرج در اساسنامه و نبود رعایت شرایط قانونی و پایان مدت ۶ ماهه فرصت بعد از سال ۱۳۷۵ بوده و این حکم هم قطعی شده است.
ابتهاج تاکید کرد: آقای خندان عضو حقوقی هیات ۷ نفره حل اختلافات در خصوص اساسنامه بوده و نمی دانم به چه دلیل اساسنامه جدید ی که توسط این هیات ۷ نفره تنظیم شده یک سری اشکلات در خصوص سه موردی که من در مورد اساسنامه به آنها اشاره داشتم را کماکان دارد. این درحالی است که پیش از انتشار دوباره این اساسنامه جلسه ای میان من و آقای خندان برگزار و عمده اختلافات به خصوص سه اختلافی که باعث شده بود در ۵ اساسنامه گذشته خانه سینما رعایت نشود. حل شده بود.
وی تصریح کرد: ما بحث فعالیت و تغییرات اساسنامه خانه سینما زیرنظرارشاد و مباحث نظارت مالی خانه سینما را به استناد قانون حل کردیم. بعد اتفاقات دیگری متاسفانه رخ داد و آقای احمدی نژاد به عنوان رییس جمهورمجبور شدند برای حل این اختلافات جلسه ای را بربازگشایی مجدد خانه سینما برگزار کنند . سئوال اینجاست که اما کدام خانه سینما باید دوباره بازگشایی شود؟ ما تنها یک خانه سینما بیشتر نداریم . خانه سینمایی مربوط به شخص یا فرد خاصی نیست؛ بلکه خانه سینمایی محلی برای همه اهالی سینمایی است که مراحل ثبت قانونی خود را طی کرده باشد.
ابتهاج اضافه کرد: در جلسه ای که بین هیات هفت نفره برگزار شد یک تفاهم نامه به خط آقای فرهاد توحیدی عضوهیات مدیره خانه سینما در خصوص اساسنامه جدید خانه سینما به تصویب رسید. که این اساسنامه توسط رییس سازمان سینمایی با اصلاحاتی اندک به هیات مدیره خانه سینما ابلاغ گردید. در چنین شرایطی باید هیات مدیره خانه سینما اقدام به اعلام مجمع عمومی فوق العاده می شدند. که این کار صورت نگرفت . این درحالی است که پیش از تشکیل مجمع عمومی فوق العاده باید اصناف عضو خانه سینما که تاکنون برای ثبت قانونی خود اقدامی انجام نداده بودند برای ثبت به سازمان سینمایی مراجعه و رسید دریافت می کردند.
در ادامه این نشست و مناظره وکیل خانه سینما هم گفت: به هرحال هیات ۷ نفره یک اساسنامه ای را امضا و به آقای جوزانی به عنوان نماینده رییس جمهور برای تحویل دادن آن به دفتر نهاد ریاست جمهوری دادند. من به همراه آقای ابتهاج در جلسه ای مشکلات را به جز چند مورد حل و فصل کردیم. منتها بعدا یک سری مسائل و دخالت هایی به وجود آمد و همه چیز را تحت تاثیرقرارداد.
ابتهاج در پاسخ به سخنان خندان کوچکی در ادامه افزود: اساسنامه هیات ۷ نفره ای که به امضای آقای توحیدی بوده قرار بوده توسط ریاست سازمان سینمایی به هیات مدیره خانه سینما برای ابلاغ در مجمع عمومی فوق العاده ارسال شود. در این خصوص هیچ اجباری وجود نداشته و باید خانه سینما آن را مطرح و در صورت وجود مشکلی مراتب را به سازمان سینمایی اعلام می کرد. تفاهمی در این خصوص صورت گرفت و باید اجرا می شد.
وی خاطرنشان گرد: در اساسنامه ۱۲ مورد ایراد وجود داشت که من و آقای خندان ۹ مورد آن را برطرف کردیم . منتها در دو این ایراد وجود داشت که حل نشد. این دو مورد می توانست توسط خانه خانه سینما در مجمع عمومی مطرح شود. این دو مورد در خصوص ترکیب شوراهای مرکزی جهت شرکت در مجمع عمومی بود.
وی تاکید کرد: نکته ای کلیدی همین جاست.امروز خانه سینما به دلیل این به مشکل برخورده که تمام دست اندرکاران سینما حق شرکت در مجمع خانه سینما را نداشتند و افراد انتخاب و به حداقل می رسیدند تا بتوانند در امور خود لابی انجام دهند. این امر تا قبل از تعطیلی به راحتی صورت می گرفت. که این اشکل دارد. چرا که وقتی تعداد افراد شرکت کننده در مجمع فوق العاده بالا باشد افراد به پنج نفریا سه نفر تقسیم می شوند و در این زمان لابی و اعمال نفوذ مشکل تر می شود.
مشاور حقوقی سازمان سینمایی یادآورشد: هیات مدیره خانه سینما اگر نظری خلاف قانون دارد ، نمی تواند نظرات خود را در خصوص این صنوف به زور اعمال کند . تمام حرف سازمان سینمایی هم این بوده که از این گونه اعمال نظرات شخصی و انفرادی جلو گیری کند. به همین خاطر هم بوده که آقای شمقدری نامه ای به هیات مدیره خانه سینما فرستادند. به نظرم دوستان خانه سینما بهترین بهره را می توانستنداز این نامه ببرند، منتها این امر صورت نگرفته و هیات مدیره خانه سینما بهره لازم را از این نامه نبردند.
وی ادامه داد: خانه سینما می توانست به جای مخالفت های بیهوده با سازمان سینمایی نامه صنوف مختلف سینمایی خود را برای ثبت در ارشاد بنویسد و با دریافت رسید شرایطی فراهم کند که هیچ کس به جز خانه سینما نتواند مجمع عمومی تشکیل دهد. اما خانه سینما این کار را انجام نداده و با صدور بیانیه ای های مختلف بیهوده وقت خود را تلف کرده است.
ابتهاج با اشاره به مهلت ۷۲ ساعته برای تشکیل مجمع از سوی خانه سینما ابرازداشت: هیات مدیره خانه سینما در زمان مقرر ۷۲ ساعته برای تشکیل مجمع فوق اعلاده خود برای معرفی صنوف به ارشاد می توانست اقدامات خوبی انجام دهد که این گونه نشد. به همین دلیل صنوفی که قانونی شده بودند ۱۹ تیر مجمع را برگزار کردند که البته ارشاد هنوز نظری درباره این قضیه ندارد و ۲۲ تیر ماه باید صورت جلسه بررسی شود و اگر تخلفی صورت نگرفته باشد قطع به یقین بدانید که خانه سینما تشکیل شده است.
خندان در پاسخ به ابتهاج خاطرنشان کرد: خانه سینما ۲۰ سال است که تشکیل شده و اسم و آدرس و اعضای هیات مدیره آن ثبت و سال ۸۹ در روزنامه رسمی کشور منتشر شده ، در واقع آنچه مسلم است این است که تمامی دستگاههای دولتی مکلف هستند، در مورد شخصیتهای حقوقی، کسانی را به عنوان مدیر بشناسند که نام آنها در روزنامه رسمی کشور منتشر شده باشد. شما فردا میتوانید هر تشکلی را تاسیس کنید اما با اسم خانه سینما نمیتوانید این کار را انجام دهید، چون نمیتوانید جایی را در روزنامهها با عنوان خانه سینما ثبت کنید.
ابتهاج هم با رد این مسئله تاکید کرد که این کار را میتوان انجام داد چون خانه سینما حکم تعطیلی دائم گرفته است. و از آنجایی که در مدت ۷۲ ساعت فرصت برای ثبت قانونی صنوف حتی یک صنف هم برای ثبت مراجعه نکردند رئیس جمهور برای انجام سریع کار تاکید کرده بود.
بنابراین گزارش در پایان این نشست و مناظره هر کدام از آنها بدون توجه به وابستگی سازمانی، پیشنهاد خود را برای برون رفت از این ماجرا مطرح کنند. دراین خصوص بهزاد ابتهاج اظهارداشت: در این مسئله باید روند قانونی مهم باشد. حکم تعطیلی خانه سینما صادر شده و آنها پذیرفتند که اساسنامه را قانونی کنند. این کار توسط هیات هفت نفره انجام شد و امروز به این هیات مدیرهای که تشکیل شده، رسیده است. با توجه به حدود پنج هزار عضوی که خانه سینما دارد، همه باید متحد شویم و دوباره مجمعی تشکیل شود تا افراد جدیدی بیایند.
جمال خندان هم بیان کرد: اتفاقا خانه سینما میخواهد با ۲۹ صنفی که اعلام آمادگی کردهاند، در ششم مردادماه و در حضور بزرگان سینمای ایران، مجمع عمومی تشکیل دهد. هم چنین شاید از تعدادی از مقامات هم دعوت شود تا با هم بستگی دو صد چندان و با قوت مجمع تشکیل شود و خانه سینما فعالیت خود را از سر بگیرد.