گزارش هنرنیوز از یاد دوست و بزرگداشت پنج استاد؛
کدام پیچ پیچیده است و ما نپیچیدهایم
بزرگداشت پنج استاد عزت الله انتظامی، جمشید مشایخی، محمد علی کشاورز، علی نصیریان و داوود رشیدی و یاد دوست علی حاتمی در سینما فرهنگ با حضور مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی، و جمعی از بازیگران مانند محمد رضا شریفی نیا، داریوش ارجمن، امین حیایی، نیوشا ضیغمی و لیلا حاتمی برگزار شد.
تاريخ : دوشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۴۰
در ابتدای برنامه مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی لحظاتی کوتاه به روی صحنه آمد و ضمن عرض خیر مقدم و خوش آمد گویی به میهمانان گفت: آیین بزرگداشت هنرمندن سینما و تئاتر برای ۵ مرد هنر در این عرصه که علا رغم سختیهای حضور در این جمع حاضر شدند برگزار می شود. دل سپردن به سینمای ملی متعهد سینمای امید یکی از برنامهها و اهداف این مراسم است. امشب یادکردی از علی حاتمی است که میگفت: آییین چراغ خاموشی نیست.
در ادامه تصاویری از ۵ هنرمندی که برای آنها بزرگداشت گرفته بودند پخش شد که قبلاً آن را ضبط نموده بودند و آنها در مورد علی حاتمی جملاتی را بیان کردند و در ارتباط با او و نحوه کارش سخن گفتند.
جعفری جوزانی در ادامه به روی صحنه آمد و در مورد علی حاتمی صحبتهای را انجام داد و گفت: در استادان بزرگی صحبت میکنم اینم را میخواهم بگویم که کدام مسیر را اشتباه رفتیم و کدام پیچ پیچیده است وم ما نپیچیدهایم و امروز حالمان این است. ما گلها را ندیدیم و خارها را دیدیم. کم کسی است که متکبر و حریص نباشد و شیرین هم باشد و همه دوستش بدارند این خیلی سخت است. با فیلمهای حاتمی به یاد اشعار مولانا میافتم. سینما ویژگیهایی دارد که برای اثر مدرن است چرا که در همین عصر به وجود آمده است تنها کسی که میتوان در دنیا آن را با علی حاتمی مقایسه کرد کروساوا است چرا که او همان طور که از داشتههای سرزمینش آثار جاودانهای را به وجود آورد علی حاتمی هم با توجه به تعزیه نقالی و موارد این چنینی فیلم ساخت و آثار ماندگاری را در سینما به وجود آورد.
وی در ادامه گفت: وقتی ما در مورد علی حاتمی حرف میزنیم در مورد جغرافیای ایران حرف نمیزنیم بلکه در مورد فرهنگ ایرانی حرف میزنیم و فرهنگ ما فراتر از مرزهای ما است چه قبل و چه بعد از انقلاب کسی را همچون او ندیدم که آنقدر شجاع به کارش ادامه دهد و تاب بیاورد و او سر هر بازاری هنرش را نفروخت.
در ادامه لیلا حاتمی به روی صحنه آمد و تابلوی خوشنویسی نفیس به دست خط استاد امیرخانی را دریافت نمود و گفت: من افتخار میکنم که دختر هم چین پدری هستم و شاگرد استادانی که تا به امروزط از آنها بسیار آموختهام. من بازیگری را از کودکی در کنار آنها آموختم و همیشه از کارهای آنها تعجب میکردم موقعیت بنده یک موقعیت استثنایی بود.
در ادامه امین تارخ به روی صحنه آمد و گفت: بنده اوصولاً وقتی این بالا میآیم دست و پایم را گم میکنم و صدایم میلرزد و بعد کم کم شروع میکنم به تپق زدن امروز متنی را آماده کردم تا برای ۵ استاد بزرگ ماتن بخوانم اما قبل از آن گلهای دارم که چرا زودتر اطلاع رسانی نشد تا مجموعه بازیگران هم بتوانند به سهم خودشان قدردانی را انجام دهند. در ادامه دوست دارم بگویم واقعاً چه شده است که به کج راه رفتیم من سینمایم را با بیضایی و کیمیایی و مهرجویی آغاز کردم و امروز به دلیل اینکه در این مسیر کج قرار نگیرم ۳ سال است که بیکارم و به ۳۵ الی ۴۰ فیلم نامه نه گفتهام. در پایان هم متن خود را خواند.
در ادامه این پگزارش گفتنی است که تقدیر از پنج استاد شروع شد که در ابتدا از محمد علی کشاورز شروع شد که ایشان به دلیل کسالت نتوانستند حضور پیدا کنند و به صورت اینترنتی با ایشان ارتباط برقرار کردند که به دلیل مشکلات فنی این ارتباط خیلی طول نکشید و قطع شد.
در ادامه برای تقدیر از جمشید مشایخی مسعود کیمیایی و داریوش فرهنگ به روی صحنه آمدند و در ادامه جمشید مشایخی گفت: در کمالالملک وقتی آن شازده او را آزار میداد گفت تو دامن هنر را آلوده کردهای از حافظ تا من آلوده بود از من تا کی خدا میداند، که قسمت از من تا کی حذف شد علی حاتمی وقتی زنده بود از او تجلیل نشد و حالا که از دنیا رفته است... .
بعد نوبت به تجلیل از علی نصیریان رسید که امین تارخ و یدالله صمدی به روی صحنه آمدند و نصیریان در جملاتی کوتاه گفت به من میگویند که تجربیات خود را منتقل کن مگر میشود؟ تجربیات من دیگر به درد عصر حاضر و جوانها نمیخورد مگر بخشی از آن. جوان امروز میرور بدون قرار داد کارهای اولیهاش را بازی کند؟ جوان امروز میرود در پارک تمرین تئاتر کند؟ وی هم چنین از فارابی به دلیل زحمات زیادی که از اول انقلاب برای سینما کشید تشکر کرد تا به امروز که در تلاش است تا اتفاق خوبی در سینما بیافتد.
وی در ادامه گفت: علی حاتمی از آسمان نیافتاد بر روی زمین او هم از دل جریانی که از اوایل دهه۳۰ شکل گرفت بیرون آمد و از تئاتر کم کم به سمت سینما آمد.
در ادامه نیز داریوش ارجمند و سید جمال ساداتیان به روی صحنه آمدند تا مراسم تقدیر از داوود رشیدی را برگزار کنند. که داوود رشیدی در حالی که با سختی به روی صحنه آمد گفت: از همه ممنوم و متشکرم. و هم چنین در ادامه ارجمند گفت: از بنیاد سینمای فارابی متشکرم که رویه غلط نخبه کشی در مملکت من را تغییر داد و آن را به نخبه پروری تبدیل کرد.
متاسفانه عزت الله انتظامی آقای بازیگر سینمای ایران به دلیل اینکه پزشکشان اجازه نداده بود نتوانستند دراین مراسم حضور پیدا کنند. این نکته قابل توجه است که در این مراسم کلیپ بسیار زیبایی ساخته شده بود که بسیار زیبا بود و همه از آن لذت بردند.