مصرفگرايي، بيماري قرن حاضر
تاريخ : سه شنبه ۱۸ آبان ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۰۰
كتاب «مصرف مدبرانه در اسلام» نوشته سيدحسين اسحاقي از سوي موسسه بوستان كتاب تجديد چاپ شد. اين اثر مقدار و چگونگي مصرف و مسايل جانبي آن را از نگاه اسلام بحث و بررسي ميكند.
به گزارش هنر نیوز به نقل از ايبنا، يكي از مهمترين معضلات جوامع بشري، رواج فرهنگ مصرفزدگي و تجملگرايي است كه در هر برهه از زمان، به نحوي نمود دارد. در زمانهاي گذشته در لباس اشرافيگري، ملوكالطايفي، خان و خانسالاري و ... و در عصر فعلي نيز در قالب ميل به فزونطلبي، تجملگرايي و مدگرايي مشهود است. اين معضل ـ كه ميتوان از آن به بيماري قرن حاضر نيز تعبير كرد ـ ضمن تلف كردن عمر، زمان و ثروتهاي جوامع، باعث ايجاد مفاسد و انحرافات زيادي ميشود.
خشكاندن ريشه فضايل اخلاقي و انساني، اشاعه و ترويج فرهنگهاي منحطي مانند، رشوهخواري، اختلاس، رباخواري، دزدي، فساد، فحشا و هزاران مفسده ديگر، از ثمرات اين رفتار نابههنجارند است. با ارزش شدن ثروت و در پي آن تجملگرايي در زندگي، خطرات و پيامدهاي منفي بسياري را در پي دارد كه مهمترين آن، آسيب ديدن عدل و برابري و فضايل اخلاقي است.
اسلام راههايي را كه منجر به اسراف و تبذير ميشوند بسته و از آن نهي كرده است. مصارفي كه در اسلام، مشروع و مباحاند عبارت از انجام هزينهها و مخارجي است كه انسان در تامين زندگي متعارف و معمول مصرف ميكند. حال اگر در اين بين درآمدش زيادتر از هزينههايش باشد، بايد آن را بر اساس توصيههاي اسلام در راه تامين نيازهاي مستمندان و مصالح جامعه صرف كند.
بايد دانست مصرفگرايي موجب ميشود افراد جامعه، تنها با خريد مكرر و جمعآوري داراييهاي مادي، احساس رضايت و آرامش بنند. در اين حال، صرف احتياج داشتن به وسيلهاي، تنها دليل خريد آن وسيله به شمار نميرود؛ بلكه ممكن است فرد به وسيله خاصي نياز نداشته باشد، اما براي خريد آن وسيله احساس نياز كند.
امروزه مصرفگرايي به عنوان مهمترين تهديد براي منابع محيطي يك كشور به شمار ميرود. شيوع مصرفگرايي سبب گسترش فقر، ناعدالتي و افزايش شكاف طبقاتي ميشود. همچنين به صورت غير مستقيم در افزايش آسيبهاي اجتماعي نقش دارد، زيرا افراد طبقه پايينتر اجتماع كه درآمد آنها جوابگوي حداقل نيازهاي آنها نيست، در تطابق با روند افزايش مصرفگرايي در جامعه، ممكن است دو شيوه انحرافي را انتخاب كنند يا متوسل به روشهايي براي تقويت قدرت خريد خود شوند - كه غير قانونياند يا از نظر عرفي قابل پسند نيست؛ مانند روي آوردن به مشاغل كاذب، كلاهبرداري و ... يا انزواطلبي پيشه كنند و مايوسانه و ناامني به سمت ناهنجاريهايي مانند اعتياد و ... كشيده شوند.
كتاب حاضر در چهار فصل موضوع مصرف مدبرانه در اسلام را بررسي ميكند. «دغدغههاي مستمر رهبري درباره مصرفگرايي»، «ناشايستههاي مصرف در اسلام»، «مصرفگرايي، آثار، آسيبها و راه كارهاي اصلاحي آن» و « ساده زيستي و پرهيز از اسراف در سيره عملي بزرگان»، عناوين فصول چهارگانه اين اثرند.
در انتهاي اين اثر، علاوه بر كتابنامه، نمايهاي از آيات، روايات و اعلام نيز جاي دارد.
چاپ دوم كتاب «مصرف مدبرانه در اسلام» را موسسه بوستان كتاب در شمارگان 1000 نسخه، 240 صفحه و بهاي 34000 ريال راهي بازار نشر كرده است.