به گزارش هنرنیوز، جواد نظام دوست عصر روز گذشته (دوشنبه) در نشست رسانهای كه با حضور جمعی از اعضای انجمن غارنوردان و غارشناسان برگزار شده بود، گفت: همایش شناسایی گنبدهای نمكی ایران اخیرا با حضور نمایندگانی از كشورهای خارجی برگزار شد که نمایندگان یونسكو و اتحادیه جهانی غارنوردی در جریان برگزاری این همایش پیشنهاد ثبت جهانی سه گنبد نمكی ایران را دادند.
او با اعلام این که ما بیش از ۱۰۰ گنبد نمكی در جنوب استان فارس و همچنین هرمزگان داریم، گفت: این منطقه بیشترین تعداد گنبدهای نمكی دنیا را داراست. همچنین طولانیترین غار نمكی دنیا به طول شش هزار و ۵۸۰ متر در ایران است كه میتوان آن را ثبت جهانی كرد.
نظامدوست عنوان کرد: به پیشنهاد انجمن قرار شد برای ثبت جهانی تعدادی از گنبدهای نمكی ایران اقدام شود، نمایندگان یونسكو و اتحادیه جهانی غارنوردی نیز برای همراهی اعلام آمادگی كردند.
رییس هیات مدیره انجمن غارنوردان و غارشناسان ایرانیان افزود: ما هم اطلاعات مربوط به ثبت را از یونسكو گرفتهایم. دانشگاه شیراز نیز پژوهشهای زیادی را روی گنبدهای نمكی ایران انجام داده است و از ما خواستهاند برای نقشهبرداری فروچالههای این گنبدها اقدام كنیم.
وی خاطرنشان کرد: هنوز هیچ سازمانی از ما نخواسته است كه نقشهبرداری از گنبدهای نمكی ایران را آغاز كنیم. لازم است پروژهای برای این كار تعریف شود و طبق شرایط یونسكو رفتار كنیم كه این، همكاری چند سازمان و ارگان را میطلبد.
نظامدوست در پاسخ به پرسش هنرنیوز درباره چگونگی همكاری انجمن با كمیته طبیعتگردی توضیح داد: قرار است نخستین اطلس عكس غارهای ایران به دو زبان با همكاری این اداره كل منتشر شود. ضمن آنكه قرار شده است در كارگاهی آموزشی كارشناسان طبیعتگردی با ساختار و نحوه تشكیل غارها توسط چهار دانشمند زمینشناسی و غارشناسی آشنا شوند.
وی اضافه کرد: علاوه بر این، یك نمونه از غارهای گردشگری دنیا به آنها معرفی میشود تا در جریان گردشگری استاندارد غارهای جهان قرار گیرند .
او درباره كتابهای مربوط به غارنوردی توضیح داد: به طور كل ۹ كتاب غارنوردی در ایران وجود دارد كه شامل چهار ترجمه و پنج تالیف است.
وی گفت: قرار است به زودی دو كتابی را هم كه مشاور یونسكو در سفر به ایران به ما اهدا كرد با عنوان «Cave minerals of the worlds» و «Cave Geology» ترجمه شود.
رییس هیات مدیره انجمن غارنوردان و غارشناسان ایرانیان اظهار کرد: در حال حاضر برخی از دانشگاههای كشور به حوزه غارشناسی وارد شدهاند. مثلا دانشگاه شیراز تمایل خود را برای اختصاص دو واحد نقشهبرداری غار در دپارتمان زمینشناسی اعلام كرده است و دانشگاه سیستان و بلوچستان نیز تمایل دارد كارگاه هماندیشی ورود به داخل غارها را برپا كند.
در ادامه این نشست «افسانه مینایی» عضو هیات مدیره غارنوردی و غارشناسی ایرانیان نیز درباره حضور در نمایشگاههایی كه تاكنون برپا شده است و همچنین تاثیر آن به درخواست عضویت دانشجویان دكترا، كارشناسی و كارشناسی ارشد در انجمن، ارائه مقالات، عكس و نقشههای جدید غارهای ایران، اشاره کرد.
مینایی همچنین از دیگر دستاوردهای این نمایشگاهها را مجهز كردن بیش از صد نفر از غارنوردان و علاقمندان غارنوردی، اعزام كارشناسان برای شناسایی مناطق كارستی ایران عنوان کرد.
مینایی درباره نقش بانوان در غارنوردی ایران گفت: در حال حاضر یكسوم اعضای انجمن را خانمها تشكیل میدهند كه ۴۰ درصد آنها به صورت حرفهای غارنوردی میكنند.