ارزانی نسبی، ایجاد زیر ساخت‌های گردشگری قوی عامل جذب گردشگر به تونس
نگاهی به گردشگری تونس؛
ارزانی نسبی، ایجاد زیر ساخت‌های گردشگری قوی عامل جذب گردشگر به تونس
امنیت فرایند ورود گردشگر به یکی از قطب های گردشگری آفریقا را تحت الشعاع قرار داد.
 
تاريخ : يکشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۴۱
به گزارش هنرنیوز، تونس به عنوان یکی از کشورهای شمال آفریقا و جنوب دریای مدیترانه، به دلیل برخورداری از آب و هوای مساعد، سواحل زیبا و ثبات سیاسی، سال‌هاست که به عنوان یکی از مقاصد گردشگری اروپاییان و به خصوص کشور فرانسه مطرح است و این کشور با دارا بودن زیر ساخت‌های پیشرفته و نیروی کار تحصیل کرده و آموزش دیده، توانسته با جذب سرمایه‌های خارجی و سرمایه گذاری در صنایع مختلف و جهانگردی، دراین حوزه به یکی ازکشورهای مطرح منطقه تبدیل شده و با جذب سالانه بیش از ۷ میلیون جهانگرد، با توجه به جمعیت ده میلیونی خود، فعالیت گسترده‌ای داشته باشد.

مجید ولی شریعت پناهی -عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد- واحد گرمسارمی‌گوید:« این کشور در زمینه گردشگری درمانی نیز با توجه به حضور سالانه بیش از دو میلیون نفر از کشورهای منطقه و به خصوص الجزایر و لیبی به یکی از کانون‌ها مراجعه مردم این کشور‌ها تبدیل شده است و از این طریق نیز بر درآمد ارزی خود افزوده است. اما حوادث ماه دسامبر ۲۰۱۰ که درطی کمتر از یک ماه به انقلاب و تغییر نظام دراین کشور منجر شد، ضربه سنگینی را به این وضعیت و تردد مسافران خارجی به تونس وارد آورد، به ویژه آنکه معمولا دراین گونه حوادث، کشورها از اتباع خود می‌خواهند که از تردد غیر ضروری خودداری نمایند و این وقایع موجب شد تا جهانگردی که به دنبال استراحت در کشورهای آرام و با ثبات بودند در سفر به این کشور تامل بیشتری نمایند. حوادث این کشور سبب گردید تا سفرهای گردشگری و در نتیجه درآمدهای ارزی ناشی از گردشگری، در این کشور کاهش یابد. دراین خصوص قابل یادآوری است که درادامه تحولات جهان غرب، لیبی همسایه تونس نیز دچار این طوفان شد و این موضوع نیز بر صنعت گردشگری تونس تاثیر گذار شد. » 

او تشریح کرد که گردشگری و اقتصاد کشور تونس جدای از بحران‌های داخلی به دلیل ناآرامی‌های سیاسی در کشورهای همسایه در معرض آسیب قرار گرفت تا آنجا که هرچند این کشور مدت‌ها پیش عوارض ناشی از اعتراضات بر علیه « بن علی » را پشت سر گذاشته و از ثبات، امنیت و آرامش نسبی برخوردار شد، اما ناآرامی‌های کشورهای همسایه به ویژه مصر و لیبی تا مدت‌ها فضای گردشگری این کشور را تحت تأثیر خود قرار داده است.

مرتضی زارعی - کار‌شناس ارشد جغرافیای سیاسی- نیز با اشاره به این که گردشگری تونس یکی از بخش‌های مهم و محرک اقتصادی این کشور و یکی از منابع مهم درآمد ارزی است که اثرات قابل توجهی بر سایر بخش‌های اقتصادی تونس از جمله و نقل، ارتباطات، صنایع دستی، بازرگانی و ساختمان دارد، توضیح می‌دهد که توسعه این صنعت در تونس به دهه ۶۰و همکاری مشترک دولت و بخش خصوصی برمی گردد. گردشگری تونس ۸ درصد تولید نا‌خالص داخلی را شامل شده و بیش از ۴۰۰ هزار نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم در آن فعال هستند. درآمد ارزی این صنعت حدود ۴ میلیارد دینار (۸/۲میلیارد دلار)، اندکی کمتر از درآمد صنایع نساجی این کشور، اما با یک ارزش افزوده بیشتر است. 

شریعت پناهی از جمله دلایل تبدیل تونس به کشور مقصد گردشگری را این گونه عنوان می‌کند که کشور تونس به دلیل مجاورت با کشورهای عضو اتحادیه اروپا، برخوداری از امکانات تفریحی و سیاحتی، به خصوصی ۱۳۰۰ کیلومتر سواحل طولانی و اغلب ماسه‌ای و قابل استفاده و صحرا، برخورداری از آب و هوای مناسب مدیترانه که در تابستان گرم و در زمستان ملایم است، وجود آثار باستانی و ابنیه تاریخی، یک میراث فرهنگی غنی که هشت سایت ثبت شده در یونسکو تحت عنوان میراث جهانی، ارزانی نسبی، ایجاد زیر ساخت‌های گردشگری قوی و مهم تراز همه امنیت حاکم بر کشور، تا قبل ازحوادث سال گذشته ، به یکی از مقاصد اصلی گردشگری اروپایی درآفریقا و درجهان غرب تبدیل شده بود.» 

او ادامه می‌دهد که این کشور با پذیرش سالانه حدود ۷ میلیون گردشگر، بعد از مصر، آفریقای جنوبی و مغرب، چهارمین کشور مورد بازدید درقاره آفریقاست که بازدیدکنندگان از این کشور، بیشتر از کشورهای اروپایی و دو کشور همسایه یعنی لیبی و الجزایر هستند. جایگاه جهانگردی در تامین منابع اقتصادی دولت نقش عمده‌ای دارد که بنا برآمار رسمی ارایه شده توسط سازمان جهانگردی تونس، صنعت گردشگری طی سال ۲۰۱۰ حدود دو میلیارد و هفتصد میلیون دلار برای این کشور ارز آوری داشته است. صنعت جهانگردی طی این سال با سهم ۱۸ درصدی خود پس از نساجی ۳۴ درصد، از نظر ارز آوری در جایگاه دوم قرار گرفت و بدین ترتیب، نرخ پوشش کسری بودجه توسط درآمدهای گردشگری به طور متوسط به ۵۵ درصد رسید. صنعت گردشگری پس از کشاورزی که بیشترین نیروی کاررا به خود جلب کرده است. توانسته برای جمعیت ده میلیونی این کشور بیش از دیگربخش‌ها ایجاد شغل نماید.» 

شیدا مرتضایی - کار‌شناس ارشد جغرافیای سیاسی- هم اضافه می‌کند که این کشور در برنامه توسعه گردشگری خود به دنبال افزایش تعداد بازدید کنندگان از کشور، به ده میلیون نفر در برنامه سال ۲۰۱۴ است. این کشور دارای بیش از ۳۲ فرودگاه از جمله ۸ فرودگاه بین المللی و شبکه راه‌ها (بیش از ۲۰ هزار کیلومتر) راه آهن بیش از (۲۳۰۰ کیلومتر) همواره به عنوان اولین مقصد گردشگری فرانسوی‌ها است. نزدیکی به اروپا و آب و هوای مدیترانه‌ای و پلاژهای زیبا و توسعه مکان‌های گردشگری، همگی موجب شد تا تونس اولین مقصد گردشگری در خاورمیانه و شمال آفریقا برای اروپاییان باشد وعلیرغم بحران اقتصادی جهانی ۲۰۰۹ این روند ادامه داشت.
او ادامه می‌دهد که بنابر آمار وزارت گردشگری تونس، این کشور از اول ژانویه ۲۰۰۰ تا ۳۰ آوریل‌‌ همان سال (۴ ماهه اول ۲۰۰۹) تعداد یک میلیون و ۶۴۵ هزار نفر گردشگر را جذب کرده است. درآمد تونس از صنعت گردشگری، با وجود بحران اقتصادی جهانی، بیش از ۲ درصد در سال ۲۰۰۹ افزایش داشت و به بیش از ۲۱/ ۳ میلیارد دینار تونسی رسید و تونس را در صدر جدول آن دسته از کشورهای آفریقای شمالی قرار داد که موفق شده‌اند بیشترین درآمد را از محل جهانگرد خارجی جذب کند. در این سال بنا به گفته وزیر جهانگردی تونس، شرایط حتی از آنچه که سازمان جهانی گردشگری پیش بینی کرده بود بهتر شد و یکی از دلایل اصلی آن، کاهش بازار گردشگری اروپا در سال ۲۰۰۹ و ارزانی قیمت‌ها در تونس نسبت به اروپا بود 

مرتضایی می‌گوید :« وزارت جهانگردی تونس تعداد گردشگرهای سال ۲۰۱۰ را ۷ میلیون نفر با ۳.۵ میلیارد دینار اعلام کرد که بیشترین نرخ آن مربوط به لیبی و فرانسه بود. اما اکنون بنا بر اعلام رسمی تعداد گردشگران خارجی تونس در ۹ ماه گذشته سال ۲۰۱۲ موفق شده است تا حد زیادی خود را به وضعیت قبل از بروز بحران سیاسی در این کشور نزدیک کرده و حتی از آن عبور کند.» 

توریسم تونس بعنوان دومین منبع درآمد ملی این کشور، پیش‌تر با انقلاب این کشور دچار خسارت ۴۰ درصدی شده‌ بود، اما ۵ میلیون گردشگر خارجی جذب شده طی ۹ ماه گذشته به تونس درآمدی بالغ بر ۲.۴ میلیارد دینار تونس برای این کشور درپی داشته است.

کد خبر: 51840
Share/Save/Bookmark