شعر دفاع مقدس قابل پیوند به شعر مقاومت است
محدثی خراسانی:
شعر دفاع مقدس قابل پیوند به شعر مقاومت است
مصطفی محدثی خراسانی معتقد است: شعر دفاع مقدس اگر با سوژه های شعر مقاومت مانند فلسطین پیوند بخورد می تواند به افق های این ادبیات نزدیک شود زیرا این دو حوزه ادبی ذاتی مشترک دارند. بنابراین می توان نگاهی تعاملی به این دو مقوله داشت و از مرزبندی میان آن ها پرهیز کرد.
 
تاريخ : يکشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۰۶

مصطفی محدثی خراسانی، شاعر در گفت وگو با ستاد خبری چهارمین کنگره شعر مقاومت بین الملل اسلامی درباره تعریف خود از شعر مقاومت اظهار کرد: شعر مقاومت بعد از جریان شعر دفاع مقدس مرسوم شد. به همین دلیل در تعریف شعر مقاومت اذهان در وهله نخست بیشتر معطوف به جریان شعر دفاع مقدس می شوند، اما به نظر می آید شعر مقاومت چیزی اعم باشد. یعنی شعر دفاع مقدس بخشی از شعر مقاومت قلمداد می شود. با این نگاه سابقه شعر مقاومت در ادبیات فارسی به قرن های سوم و چهارم برمی گردد که تا زمان حال ادامه دارد. به اعتقاد من هر شعری که انسان را به فضیلت ها فرا بخواند و او را از رذیلت ها دور کند شعر مقاومت است. ویژگی متفاوت دیگر شعر مقاومت اجتماعی و جهان شمول بودن آن است.
این شاعر در توضیح این که این کنگره را در طول سه دوره برگزاری چگونه دیده است، گفت: با برگزاری نخستین دوره کنگره شعر مقاومت پر شدن خلائی در ادبیات فرهنگی کشور احساس شد و در طول سه دوره  گذشته با توجه به ظرفیت و امکانات خود موفق عمل کرده است هر چند که می توان بهتر از این هم کنگره را برگزار کرد.
وی در این باره که کنگره شعر مقاومت دچار چه کاستی های است توضیح داد:بیست دوره از برگزاری کنگره شعر دفاع مقدس می گذرد. متاسفانه نگاه این کنگره به پشت سر است و ما آن را با جریان تاریخی گذشته می سنجیم. اما ادبیات مقاومت نگاه به پیش رو دارد. اتفاق های در حال رخداد را و آینده جهان اسلام را رصد می کند. از این منظر کنگره دفاع مقدس می تواند پیوندی با کنگره شعر مقاومت داشته باشد. اما مسوولان برگزار کننده کنگره شعر مقاومت و کنگره شعر دفاع مقدس تلاش می کنند در بررسی آثار وارد حیطه یکدیگر نشوند، اما به اعتقاد من شعر مقاومت می تواند امتداد شعر دفاع مقدس باشد.
وی در توضیح این که چگونه می توان این دو کنگره را با هم پیوند داد افزود: شعر دفاع مقدس اگر با سوژه های شعر مقاومت مانند فلسطین پیوند بخورد می تواند به افق های این ادبیات نزدیک شود زیرا این دو حوزه ادبی ذاتی مشترک دارند بنابراین می توان نگاهی تعاملی به این دو مقوله داشت و از مرزبندی میان آن پرهیز کرد.
محدثی خراسانی ادامه داد: در برخی مصاحبه ها دیده ام برای تعریف شعر مقاومت یا شعر دفاع مقدس وجه افتراق آن پررنگ می کنند تا برای شعر مورد نظر به هویتی مستقل برسند. اما ذات هر دو شعر یکی است بنابراین باید وجه اشتراک آن ها را پر رنگ کرد. در نهایت شعر مقاومت می تواند تداوم دهنده راه دفاع مقدس باشد و به مسیر آن حیات ببخشد.
وی توضیح این که چگونه می توان از ظرفیت های این کنگره برای تعامل بیشتر میان شاعران داخلی و خارجی بهره گرفت، گفت: افزایش تعاملات میان شاعران و ترجمه آثار به صورت دو سویه، انجام سفرها و دیدارهای بیشتر زمینه تعامل و تبادل اندیشه را فراهم می آورد و از سوی کنگره به اهداف خود نزدیک تر می شود. حضور شاعران خارجی در ایران و برگزاری کنگره خارج از کشور باعث رونق این اتفاق می شود البته باید انجام این اتفاق کارشناسی شده باشد و برای آن برنامه های منظمی در طول سال انجام پذیرد تا برگزاری کنگره در آبان ماه، فینال این اتفاق محسوب شود.
چهارمین کنگره شعر مقاومت بین الملل اسلامی آبان ماه سال جاری در تهران برگزار می شود.

کد خبر: 62550
Share/Save/Bookmark