به گزارش هنرنیوز، مجله «پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان» با همکاری مؤسسه شهر کتاب، چندی پیش فهرستی از کتابهای مناسب برای کودکان و نوجوانان را با عنوان «فهرست لاکپشت پرنده» منتشر کرد.
کتابهای این فهرست از میان کتابهای چاپشده در فصل بهار و تابستان ۹۰ انتخاب شده بودند. این فهرست را گروهی از منتقدان و کارشناسان کتاب کودک و نوجوان پس از بررسی کتابهای هر فصل برگزیده بودند.
رونمایی از فهرست لاکپشت پرنده، بهانۀ برگزاری نخستین جشن امضای لاکپشت پرنده بود. قرار است برگزاری جشن لاکپشت پرنده، از این پس بهصورت فصلی در فروشگاه مرکزی شهر کتاب ادامه پیدا کند.
در مراسم نخستین جشن امضای لاکپشت پرنده علاوه بر نویسندگان و مخاطبان کتابهای کودک و نوجوان، پدر و مادرها و برخی مسئولان از جمله مهدی فیروزان، مدیر عامل مؤسسه شهر کتاب و نادر قدیانی، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان نیز حضور داشتند.
مهدی فیروزان ضمن اشاره به اینکه توسعه فرهنگی، زیرساخت همه توسعهها و یکی از الزامات دنیای امروز است، گفت: شهر کتاب هم یکی از مؤسسات فرهنگی است که توسعه فرهنگی کشور را در دستور کار خود قرار داده است. بنای شهر کتاب بر این است که تا حد ممکن ظرفیتها را فراهم کرده و شرایط همکاری موسسات در قلمرو فرهنگ را فراهم کند. ظرفیتی که پژوهشنامه درحوزه ادبیات کودک و نوجوان دارد، هنگامی که در کنار ظرفیت تولید کتابهای کودک و نوجوان قرار میگیرد، نقطه عطفی در توسعۀ این حوزه خواهد بود که میتواند در خارج از کشور هم انعکاس داشته و الگوسازی کند.
نادر قدیانی رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان، ضمن اظهار امیدواری برای استمرار فعالیتهایی از این دست، حمایت سیاستگذاران فرهنگی و مسئولین را هم در این مسیر ضروری دانست.
حدیث لزرغلامی، مجری برنامه و یکی از داوران در تهیۀ فهرست لاکپشت پرنده، دربارۀ ویژگیهای این فهرست گفت: فهرست لاکپشت پرنده دو ویژگی دارد؛ نخست اینکه نگاه گروه داوری فارغ از هرگونه تعلق به یک جریان ادبی، فکری بوده و به گرایشها و معیارهای طبقه متوسط جامعه نزدیک است. ویژگی دوم به همراه داشتن پشتوانۀ ۱۴سال انتشار پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان است.
او در ادامه به نتایج اولیۀ حاصل از بررسیهای گروه داوران اشاره کرد: در جریان بررسیها متوجه شدیم از میان کتابهای کودک و نوجوان در بهار ۱۳۹۰ تعداد کتابهای داستانی گروه پیش دبستانی و بهخصوص پایینتر اینقدر کم است که میشود گفت اصلاً وجود ندارد! این آمار، هم درمورد آثار تألیفی و هم درمورد آثار ترجمه صادق است. ضمن اینکه اوضاع کتابهای شعر هم چندان خوب نیست...
همچنین مهدی حجوانی، مدیر مسوول پژوهشنامه ادبیات کودک، در سخنان خود در مراسم جشن امضای لاکپشت پرنده به آفتهای کار برای گروه سنی کودک و نوجوان اشاره کرد و هدف از تهیۀ فهرست لاکپشت پرنده را اینگونه توضیح داد:
کار برای کودکان و نوجوانان آفتهایی دارد که هدف لاکپشت پرنده هم برطرف ساختن این آفتهاست. یکی از این آفتها تجربی شدنِ افراطی کار برای کودک و نوجوانان است. آفت دیگر این حوزه سردرگمی در پیدا کردن کتاب مناسب و نبود راهنما برای تشخیص سره از ناسره است. چرا که توجه خود کودک معمولاً فقط معطوف به ظواهر و جلد کتاب است و منتقدان هم به اموری میپردازند که نمیتوانند معیار مناسبی برای انتخاب کتاب توسط والدین باشند. فهرست لاکپشت پرنده توسط داورانی تهیه شده است که وابستگی خاصی به نهاد یا افراد خاص ندارند و انرژیای که در این مسیر صرف کردهاند، به خاطر دغدغهای بوده است که برای کتاب و مخاطبانش دارند.
حجوانی در ادامه تأکید کرد: باید توجه داشته باشیم که اهدای جوایز به نویسندگان، تنها راهحل نیست و اتفاقاً بهترین خدمت به نویسندگان این است که کتابهای آنها را با بدنۀ جامعه مرتبط کنیم. هدف لاکپشت پرنده هم از ابتدا همین بوده است.
مجید راستی، عضو هیئت مدیره انجمن نویسندگان کودک و نوجوان هم یکی از کسانی بود که در این جشن با حضار سخن گفت. او اظهار داشت: در آسمان خیال بچهها حتی اگر یک لاکپشت هم هوا شود، خوب است و امیدوارم باعث شود که در این آسمان بادبادکهای زیادی هوا شود. هر گامی که در مسیر تخیل بچهها برداشته شود، کار قابل تحسینی است. انجمن نویسندگان بهعنوان بزرگترین تشکل فرهنگی و صنفی این حوزه امیدوار است روزی برسد که دنیای بچههای ما تبدیل به دنیای فراگیری شود برای همۀ بچههای دنیا.
در مراسم جشن امضای لاکپشت پرنده، تلاش شده بود که فضا برای کودکان و نوجوانان جذابیت داشته باشد. از این رو کودکان نیز در اجرای برنامه سهیم بودند و دو کودک آثار خود را برای حاضران خواندند. همچنین اجرای قصهگوییِ یکی از قصههای کتاب «یک اسم و چند قصه» از شکوه قاسمنیا در برنامهها گنجانده شده بود.
قبل از اینکه نویسندگان برای امضا کردن کتابهای خود به جایگاه خوانده شوند، قطاری از بچهها کیک تولد لاکپشت پرنده را با صدای «هوهوچی چی» به سالن آوردند. بعد با همراهی ترانۀ «تولدت مبارک» کیک را به مصطفی رحماندوست، طاهره ایبد و مهسا ملک مرزبان سپردند تا آن را قسمت کنند.
نویسندگان، مترجمان و تصویرگرانی از نسلهای مختلف همچون احمدرضا احمدی، مصطفی رحماندوست، پروین جلوهنژاد، محبوبه نجفخانی، آتوسا صالحی، مژگان کلهر، آتوسا گلکار، پروین علیپور، فروزنده خداجو، فریبا کلهر، سیدمحمدمهدی شجاعی، فرزاد فربد، شهلا انتظاریان، شیدا رنجبر، نسرین وکیلی، محمدرضا شمس، سروناز پریش، حسین تولایی، فریاد شیری، رضی هیرمندی، فرهاد حسنزاده، طاهره ایبد، مرجان حجازیفر، نرگس آبیار، شاهرخ گیوا، زهره پریرخ، مسلم ناصری، روزبه تذهیبی، فریده شهبازی، حسین فتاحی، سوسن طاقدیس، علیرضا متولی، ناصر نادری، مجید راستی، طاهره خردور، مهری ماهوتی، افسانه موسوی گرمارودی، شراره وظیفهشناس، شکوه قاسمنیا، شهرام اقبالزاده، مینا علاء، شیوا مقانلو، سارا هاشمی، مهسا ملکمرزبان، احسان عبداللهی، شهرداد منصوری، مهسا میرزایی، حسامالدین طباطبایی، شیما فتاحی، مینو کریمزاده و آراز ایلخچویی از جمله مدعوین این جشن بودند.
در مراسم جشن امضای لاکپشت پرنده، حاضران میتوانستند کتابهای داخل فهرست را از شهر کتاب تهیه کنند و آنها را با امضای نویسندگان و مترجمانشان به خانه ببرند.