اکبر حر در گفتگو با هنرنیوز:
سینمادارها چرا نیمه خالی لیوان را میبینند
صاحبان سینماها که هم اکنون به کمی مخاطب اعتراض می کنند و تهدید به تعطیلی سینماها می کنند چرا یادی از فیلمهای پرفروش خود نمی کنند؟ و چرا فقط نیمه خالی لیوان را میبینند.
تاريخ : چهارشنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۵۶
اکبر حر کارشناس مسائل سینمایی و فرهنگی در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد بیانیه سینمادارها مبنی بر تعطیلی سینماها به دلیل ریزش مخاطب افزود: شان و جایگاه سینمادارهای ما بالاتر از حرف و حدیثهایی است که امروزه در مورد تعطیلی سینماها از قول آنان شنیده میشود.
وی ادامه داد: طبق قانون پخش هر فیلمی که در سینما اکران میشود نیمی از پول بلیت سینما متعلق به صاحب سینما است و نصف دیگر متعلق به تهیه کننده است، آیا میتوان تهیه کنندهای را پیدا کرد که مایل باشد فیلمش نفروشد؟ باید دید چه اتفاقی افتاده که مخاطب به سینما نمیآید؟ اصل اول آن به قهر تماشاچی و فراری دادن خانوادهها از سینما بر میگردد و باید این موضوع آسیبشناسی شود که چرا مخاطب به سینما نمیآید. البته ما در همین چند ماه اخیر هم شاهد فیلمهای پرفروش و میلیاردی هم بودیم. همین صاحبان سینماها که هم اکنون به کمی مخاطب اعتراض می کنند و تهدید به تعطیلی سینماها می کنند چرا یادی از فیلمهای پرفروش خود نمی کنند؟ همیشه در عرصه فرهنگی باید کلیت محصولات را دید نه اینکه فقط به یک محصول اکتفا کرد.
این کارگردان سینما یادآور شد: بخشی از تهدید تعطیلی سینما به مسائل مادی و هزینههای صاحبان سینما برمیگردد ضمن اینکه آقای سجادپور در برنامه هفت اعلام کردند که بخش اعظم یارانههای مربوط به بخش خصوصی سینما از سوی سازمان سینمایی پرداخت شده است وحالا هم با توجه به نامه نگاری آقای شمقدری به رئیس جمهوربرای اختصاص نیمی ازپیش خرید ۱۵ درصد ظرفیت سالنهای سینما به نظرمی رسد که وضعیت اقتصادی سینماهای بخش خصوصی بهترخواهد شد.
حر اظهار داشت: ما درعرصه فرهنگی همه عضو یک خانواده هستیم و باید شرایط سهل و سخت را با هم تحمل کنیم همان طوری که سینمادارها از فروش های میلیاردی فیلم هایی مثل «کلاه قرمزی و بچه ننه» و دیگر فیلمها استفاده می کنند و صدایشان هم در نمی آید در زمانی که فیلم های کم فروشی را هم اکران می کنند مدارا کنند.
این کارشناس مسائل سینمایی برخی ازمشکلات کم مخاطبی سینماها را به موضوع اکران عنوان کرد و گفت: مشکل اکران مربوط به امروز و دیروزن یست و به سالها قبل بر می گردد و مسلما ساماندهی آن نیز یک شبه اصلاح نمی شود و نیازمند زمان است .
وی یادآور شد: در روزگاری که قرار است سینما ما از فاکتورهای معمول و رایج سینمای دنیا بدور باشد و حفظ ارزش های انقلاب اسلامی را در دستور کار خود قرار بدهد و از سوی دیگر، مخاطب هم داشته باشد باید بپذیریم این نوع فیلمسازی، فیلمسازی سختی خواهد بود حالا در این وضعیت هم عده ای تهدید به تعطیلی سینما بکنند کار ناجوانمردانه ای خواهد بود.
اکبر حر وجود «قصه» و«قهرمان» را از الزامات اصلی سینما می داند که جایش در بسیاری از فیلم ها خالی است.
وی برخی از مسائل مربوط به ریزش مخاطب را به اتفاقاتی که برای اکران بعضی از فیلمها روی می دهد و همچنین عدم همراهی سینماهای حوزه هنری با بعضی از فیلمهای سینمای ایران یاد کرد و اظهار داشت: در شرایطی که برخی از ارگان ها با وزارت ارشاد همراهی نمی کنند و همین امر سبب افزایش مشکلات اهالی سینما میشود شاید بی انصافی باشد که سینمادارها هم از کار خود شانه خالی کنند. البته وظیفه مسئولین سینمایی هم ایجاب میکند که با مساعدت و با اهدای مساعده و وام یا بازسازی سالن های سینماها - که خوشبختانه چند سالی است درحال اجرا است – و هرکاری که صلاح می دانند به سینمادارها کمک کنند تا مشکل آنها هم، حل و فصل شود. از سوی دیگرباید فیلمسازان هم مبادرت به ساخت سوژه هایی بکنند که دغدغه های مردم باشد و مردم خودشان را درفیلمها ببینند.
این کارشناس مسائل سینمایی با اشاره به سود مساوی که تهیه کننده و صاحب سینما از فروش یک فیلم دریافت می کند گفت: اعتراض صاحبان سینماها درحالی از شرایط کمی مخاطب بیان می شود که آنها همچون تهیه کنندگان که هزینه هنگفتی را برای تولید یک اثر سینمایی خرج میکند؛ پولی هزینه نمیکنند و تنها از سرمایه ثابت خود که همان سینما میباشد استفاده میکنند درحالی که به صورت مساوی از فروش فیلم سود میبرند. پس هنگامی که صاحب فیلم با این شرایط سخت کنار میآید حق این است که سینمادار هم وضعیت را همچون زمان پرفروشی فیلم ها تحمل کند چرا که این کار نیز به نوعی در این شرایط اقتصاد مقاومتی یک جهاد محسوب می شود.
به گفته اکبر حر سینمادارها هم میتوانند در شرایط اقتصاد مقاومتی؛ شان و منزلت خود را حفظ کنند چرا که شانیت سینمادارها بیشتر از حرف وحدیث هایی است که امروز در گوشه و کنار جامعه از قول آنها شنیده میشود.