در سراي اهل قلم
نقد وبررسي كتاب «رابطه موثر مهارت‌هاي زناشويي»
 
تاريخ : يکشنبه ۳ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۰۱
روان‌شناس و استاديار دانشگاه گفت: كتاب «رابطه موثر مهارت‌هاي زناشويي» تنها در مرحله پيشگيري اوليه براي مشكلات زناشويي موثر است. عدم جامعيت و نپرداختن به تمامي مباحث و تفاوت‌هاي جنسي نيز يكي از نواقص اين كتاب به‌شمار مي‌آيد.

به گزارش هنرنيوز به نقل از ايبنا، نشست نقد و بررسي كتاب «رابطه موثر مهارت‌هاي زناشويي» عصر روز شنبه (2 مردادماه) با حضور نعيمه بزمي، استاديار دانشگاه و روانشناس، الهه مظاهري و سپيده باطبي، دبير جلسه در سراي اهل قلم برگزار شد.

در ابتدا نعيمه بزمي، كتاب روابط زناشويي را داراي جنبه پيشگيري در مرحله ابتدايي زندگي زناشويي و پيش از ازدواج موثر دانست و گفت: از نقاط ضعف كتاب مي‌توان به عدم اطلاع‌رساني در حوزه سيستم‌هاي ادراكي و نپرداختن به مقوله رضايت زناشويي اشاره كرد. مطالب كتاب تنها به ارتباطات زناشويي پرداخته و رضايت نسبي را فراموش كرده است.

وي با اشاره به ناهمنوايي عنوان در فصل يازده كتاب، اظهار داشت: اين فصل مربوط به شخصيت زوجين است كه متاسفانه شخصيت هر يك از زوجين را مورد بحث قرار نداده و تنها به كج فهمي‌هاي شناختي توجه كرده است. با توجه به تفاوت‌هاي قابل توجه‌اي كه ميان افراد پرخاشگر و منفعل وجود دارد، ‌مبحث شخصيت زوجين در روابط آن‌ها بسيار قابل اهميت است.

بزمي علت مطالعه مطالب روان‌شناسي و انجام جلسات مشاوره را ضرورت تفاهم و رضايت زناشويي پس از ازدواج مطرح كرد و بيان داشت: متاسفانه اكثر زوج‌هاي جوان بدون اطلاعات و مهارت لازم وارد زندگي زناشويي مي‌شوند و پس از مدتي اختلافات آن‌ها افزايش مي‌يابد. عمده آمار طلاق‌ها در جامعه در سه سال ابتدايي زندگي مشترك اتفاق مي‌افتد. زوجين دوران نامزدي را بدون شناخت از طرف مقابل صرف كرده و در زندگي مشترك زمان حال را فداي آينده نامعلوم مي‌كنند.

اين كارشناس ارضاي عاطفي را از نيازهاي مهم زوجين برشمرد و توضيح داد: متاسفانه ديگر نقطه منفي اين كتاب بي‌توجهي به امر خلاقيت است. زن و مرد بايد بتوانند با استفاده از خلاقيت خود طرف مقابلشان را شاد كنند.

استاديار دانشگاه با تاكيد بر ضرورت صحبت‌ كردن زوجين در طول روز با يكديگر، اظهار داشت: بسياري از زوج‌ها در ارتباط با نيازهايشان با يكديگر گفت‌وگو نمي‌كنند، ضمن اين كه بسياري از مشكلات زوجين نشات گرفته از تفكرات غلط آن‌هاست كه با سخن گفتن قابل حل است.

وي در ادامه اظهار داشت: با وجود اين كه اين نوشتار در حوزه «خودياري» به رشته تحرير درآمده اما بسياري از مباحث و مشكلات قابل توجه افراد را بررسي نكرده است. انسان موجودي چند بعدي است كه بايد در ابعاد مختلف مورد بررسي قرار گيرد. با وجود تفاوت‌هاي ظاهري زن و مرد، هر دو از اصل داراي سرشت يكساني‌اند، هر دو خواهان دستيابي به كمال و موجوداتي اجتماعي‌اند.

در ادامه الهه مظاهري، روان‌شناس، كتاب مورد بحث را جزو مجموعه كتاب‌هاي كوچك، كم‌حجم و پرارزش دانست و گفت: اين نوشتار توانسته مهارت‌هاي ارتباطي اوليه را به خوبي طرح و مطالب كليدي را در قالبي مناسب تشريح كند.

وي با بيان اين كه كتاب مورد نظر داراي سه بخش است، توضيح داد: بخش اول كتاب اصلي‌ترين مهارت ارتباطي يعني گوش ‌كردن را به خوبي توصيف كرده است. مهارت‌هاي ابتدايي، موانع خوب گوش كردن به همراه مثال‌هاي فراوان از نكات مثبت اثر محسوب مي‌شود. انتهاي هر فصل تمريناتي براي آموزش مهارت‌ها ترسيم شده است.

مظاهري فصل دوم كتاب را مربوط به خطاهاي شناختي دانست و توضيح داد: فصل انتهايي كتاب مبحث خشم را به همراه روش‌هاي پيشگيري و كنترل بررسي كرده است. مطالعه اين نوشتار گامي كوتاه براي مخاطب عامي كه قادر به حضور در جلسات مشاوره‌ و بي‌انگيزه در اين حوزه است.

وي نكات منفي اين كتاب را فقدان جاذبه ظاهري، صفحه‌آرايي، نگارش، خط و فهرست‌ كوتاه آن برشمرد و تشريح كرد: البته تشريح مبحثي نظري و تاريخچه در ابتداي هر فصل، پايه مهمي براي اعتمادسازي براي مخاطبان است. يكي از امتيازات اين كتاب چند تاليفي بودن از سوي «متيو مكلي» و همكاران و ترجمه مهدي قراچه‌داغي است. سه نويسنده اين كتاب، زوج‌هايي درمانگرند كه در حوزه درمان مشكلات زوجين فعاليت مي‌كنند.

در ادامه دكتر بزمي، اصل زمان، صداقت و توجه را در روابط ميان زوجين موثر دانست و گفت: متاسفانه در اين كتاب به روش‌هاي مذكور توجه‌اي نشده است و همچنين مباحث نظري بسيار خلاصه ‌وارد توصيف شده و به جاي توجه بر پيشگيري بر راهكارهاي درماني تاكيد شده است.

وي با بيان اين كه مردم بايد بدانند مراجعه به روان‌شناس تنها هنگام مشكلات نبايد اتفاق بيافتد بلكه گاهي پيشگيري بهتر از درمان است، افزود: در اين كتاب بايد مباحث برنده و بازنده بودن در زندگي زناشويي طرح مي‌شد.

در انتهاي بحث الهه مظاهري در پاسخ به اين سوال كه آيا پردازش اطلاعات پيش از ازدواج هيجاني يا عقلاني است، توضيح داد: با توجه به اين كه هيجانات پيش از ازدواج بسيار شديد است، بنابراين بايد براي زندگي مشترك زوجين مهارت‌ها را كسب كنند تا به نگرشي عاقلانه از زندگي دست يابند. نشست نقد و بررسي كتاب «رابطه موثر در روابط زناشويي» عصر ديروز، دوم تير با حضور كارشناسان در سراي اهل قلم برگزار شد.
کد خبر: 13770
Share/Save/Bookmark