منبري خوش آهنگ
مروري بر هفت قصهي آذريردي دربارهي امام محمد باقر(ع)
تاريخ : يکشنبه ۲۳ آبان ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۲۷
مهدي آذريزدي در «قصههاي چهارده معصوم (ع)» از سري كتابهاي «قصههاي خوب براي بچههاي خوب»، هفت قصه از امام محمد باقر (ع) روايت كرده است.
به گزارش هنر نیوز به نقل از ايسنا، نادر دريابان - پژوهشگر - به مناسبت سالروز شهادت امام محمد باقر(ع)، در مروري بر اين هفت قصهي ديني نوشته است: «مرحوم استاد مهدي آذريزدي در كتاب جاويد و تاثيرگذار خود قصههاي چهارده معصوم از سري كتابهاي «قصههاي خوب براي بچههاي خوب»، هفت قصه از امام محمد باقر (ع) را با عناوين جاودانگي، پندآموزي، آسانگيري و گذشت، حقوق زنان، چون قضا آيد، تمثيل زيبا و گويا و رنجهاي زندگي براي كودكان و نوجوانان با زبان ساده قصهگويي روايت ميكند.
در اين قصهها كه با نثر بسيار آسان حكمتهاي امام باقر(ع) نقل شده است بيش از همه به نكات اجتماعي زندگي آدمي نگاه شده است كه در قالب روايتي از آن امام همام به صورت قصه براي كودكان و نوجوانان بيان شده است.
استاد مهدي آذريزدي به علاوه در اين هفت داستان، گذري كوتاه نيز به شيوهي معامله و رفتار با مردم و زيردست اشاره ميكند كه بايد زيبنده حكام باشد. مبناي اجراي عدالت و محبت با مردم وچشمپوشي و آسانگيري با آنان را ميتوان در قصههاي بسيار كوتاه جاودانگي و آسانگيري و گذشت ديد. همچنين احترام به حقوق بانوان و همسر نيز در اين قصهها مورد توجه قرار گرفته است كه به طرز جالبي از زبان امام آن گونه كه كودكان و نوجوانان درك كنند آمده است.
استاد آذريزدي سپس تسليم به قضا و قدر الهي در حكمتهاي امام محمد باقر(ع) نيز كه از دستورات ديني است را به صورت قصهگويي خوشبيان براي بچهها روايت ميكند. مهمترين بخشهاي قصههاي مربوط به امام باقر (ع) كه ستون ترويج فقه آل محمد (ص) است به معارف اين حضرت برميگردد كه چون معصومين ديگر، نويسنده را بر آن داشته است تا اصل كتاب خود را بر آن استوار كنند و پندهاي تربيتي را از آن استخراج كرده بهترين آموزههاي انساني را برپايه احكام دين مبين براي كودكان و نوجوانان روايت كند.
آن چه ميتوان به اختصار از اين پندهاي تربيتي امام محمد باقر (ع) در اين هفت قصه ديد را ميشود در سفارش به عزت نفس، بينيازي در مقابل ديگران، تلاش براي امرار معاش از دسترنج خويش، با عدالت و محبت با مردم برخورد كردن، هوشياري، چشمپوشي و آسانگيري از خطاهاي مردم، عشق به خانواده، سپردن صلاح خود به خداوند و تحمل آلام و رنجهاي زندگي، خلاصه كرد؛ از همه مهمتر نويسنده با خلاقيتي عجيب سيماي كوشاي امامي را نشان ميدهد كه با آموزههاي ديني نه تنها سفارش به آبادي آخرت ميكند بلكه نگاه عميقي به مسائل پيش روي انسانها در اين دنيا دارد.
تلاش براي زندگي بهتر و علاقه و استفاده از نعمتهاي خداوند در عين تسليم به مشيت او نشان ميدهد. اين درياي بيكران معارف اهل بيت عصمت و طهارت آراستگي و پاكيزگي را بسيار دوست ميداشتند و از كاركردن در شرايط سخت براي كسب روزي حلال نيز امتناع نميكرد و آن را حالتي از عبادت و طاعت خداوند بزرگ تفسير ميكردند. به هر روي مرحوم استاد مهدي آذريزدي در اين قسمت از كتاب قصههاي چهارده معصوم، منبري خوش آهنگ است كه روح و جسم نه تنها كودكان و نوجوانان حتي بزرگسالان را نيز با اين قصههاي سرشار از حكمت و معرفت مينوازد.
استاد براي خلق اين قصهها از منابعي چون حكايات المعصومين، ارشاد مفيد، انوارالبهيه، بحار و ناسخ به نقل از زندگاني امام باقر (ع) اثر عماد الدين حسين عماد زاده، منتهي آلامال و روضه كافي بهره جسته است.
سالروز شهادت امام محمد باقر (ع) و سالروز شهادت حضرت مسلم بن عقيل در نهايت مظلوميت تسليت باد.»