حكايت بلديه و ترازوي بي‌تعادل برنامه‌هاي كتابي
 
تاريخ : چهارشنبه ۲ تير ۱۳۸۹ ساعت ۰۹:۴۶
بي‌تعادلي در حوزه‌ فعاليت‌هاي فرهنگي به ويژه در حوزه كتاب و كتابخواني در مناطق مختلف شهرداري باعث شده تا برخي مناطق در اجراي برنامه‌هاي فرهنگي فعال باشند و برخي ديگر نه و به اين ترتيب، ثمرات مثبت و منفي آن، ساكنان را بيش‌ از همه تحت تاثير خود قرار دهد. امري كه پاسخ چرايي آن در پله‌هاي طولاني انتظار، پشت درهاي بسته ماند و به جوابي نرسيد.

به گزارش هنر نیوز به نقل از ايبنا، ديدگاه متفاوت شهرداري تهران در چند سال اخير، حوزه كتاب و كتابخواني را در برخي مناطق با رشد چشگميري مواجه كرده است.

ساخت كتابخانه‌ها، توليد و نشر كتاب‌ با موضوعات و محور‌هاي مختلف، اجراي برنامه‌هاي‌ متنوع كتابخواني در مدارس، مساجد و... از جمله برنامه‌هاي مثبتي‌اند كه شهرداري با اجراي آن توانسته بر رفع فقر منابع فرهنگي محلات تهران اثر گذارد و از كاستي‌هاي آن بكاهد، اما نحوه برخورد شهرداري مركز با اين نياز‌ها و تامين اعتبار مناطق، موضوعي است كه بر تعادل برنامه‌هاي فرهنگي مناطق تاثير گذاشته و گاه آن را با كم و كاست رو‌به‌رو كرده است.

به عنوان نمونه، شهرداري منطقه 21 تهران يكي از مناطق پردرآمد با كمترين برنامه فرهنگي در حوزه كتاب براي ساكنانش است.

امين‌الله دهقان، معاون فرهنگي شهرداري منطقه 21 تهران، در اين باره گفت: در اجراي برنامه‌هاي فرهنگي، بحث بودجه و تامين اعتبار از اهميت ويژه‌اي برخودار است. متاسفانه ما به دليل كمبود بودجه نتوانسته‌ايم براي سال جاري برنامه‌اي در حوزه كتاب و كتابخواني در نظر بگيريم!

دهقان در ادامه، به پيشنهادات اين معاونت به شهرداري مركز اشاره كرد و افزود: منطقه 21 حدود پنج سال است كه از شهرداري منطقه 9 مستقل شده و به دليل قدمت كم خود، از كمبوده‌هاي بسياري در زمينه وجود مراكز و برنامه‌هاي فرهنگي رنج مي برد، امري كه جبران كاستي آن نيازمند بودجه و اجرايي كردن برنامه‌هاي متنوع براي ارتقاي سطح كتاب و كتابخواني است.

وي در ادامه افزود: اين منطقه تنها دو كتابخانه مجهز نسبت به ديگر كتابخانه‌هاي منطقه دارد كه در سال‌هاي اخير با رويكرد جديد شهرداري تجهيز شده‌اند و ساخت كتابخانه در سراي محلات را به عنوان تنها كار فرهنگي در دستور كار دارد.

دهقان در ادامه با اشاره به برنامه پيشنهادي اين معاونت به شهرداري مركز افزود: ما برنامه‌اي مانند دعوت از نويسندگان، اجراي مسابقات كتابخواني و توليد ونشر كتاب را ارايه كرده‌ايم كه به دليل كمبود بودجه اجرايي نشده‌اند. حتي هنگام اجراي برنامه بازديد مدارس از نمايشگاه بين‌المللي كتاب كه بخشنامه آن از سوي مركز آمده بود و ما مدارس را براي اجراي برنامه دعوت كرده بوديم، در روز بازديد به ما اعلام شد برنامه را لغو كنيد، زيرا به دليل كمبود بودجه نمي‌توانيم هزينه اتوبوس و بيمه دانش‌آموزان را پرداخت كنيم!

وي ادامه داد: اين در حالي است كه شهرداري منطقه 21 يكي از مناطق پر درآمد تهران است كه مي‌تواند جوابگوي اعتبار سه منطقه ديگر از شهرداري باشد، اما متاسفانه سهم ساكنان آن از اين بودجه فرهنگي بسيار اندك است.

چهره‌هاي متفاوت كتاب در منطقه 18

منطقه 18 تهران چهره‌اي متفاوت در حوزه اجراي برنامه‌هاي فرهنگي به ويژه در بخش كتاب و كتابخواني دارد. بررسي برنامه‌هاي اين حوزه به خوبي نشانگر بي‌تعادلي برنامه‌هاي كتاب و كتابخواني در مناطق مختلف شهرداري تهران يا همان بلديه قديم است.

رحيم محمدنژاد، معاون امور فرهنگي اين منطقه، در اين باره گفت: تنوع امور فرهنگي در منطقه 18 به چند علت مربوط مي‌شود كه مهم‌ترين آنها، نياز مردم منطقه 18 به امكانات فرهنگي و توجه مسوولان است.

محمدنژاد در ادامه افزود: محمدباقر قاليباف، شهردار تهران و ايازي، معاون فرهنگي و اجتماعي شهرداري، نگاه ويژه‌اي به حوزه فعاليت‌هاي فرهنگي در حوزه كتاب و كتابخواني دارند تا آنجا كه اين نگرش باعث اجراي برنامه‌هاي متنوع كتابي در اين منطقه شده كه علاوه بر گسترش فضاي قرائت‌خانه‌ها، به گسترش فرهنگ كتابخواني در منطقه نيز منجر شده است.

در منطقه 18 توليد و نشر كتاب، برنامه‌هايي نظير؛ توزيع كتاب‌هاي انتشار يافته، برگزاري مسابقات كتابخواني و تهيه خلاصه كتاب به صورت بروشور به مرحله اجرا رسيده‌اند. محمدنژاد درباره آن افزود: سال گذشته برنامه‌هاي معاونت فرهنگي بر اساس دستورالعمل ابلاغ شده صورت مي‌گرفت، اما امسال اتفاق خوبي افتاد كه بر اساس آن مي‌توانيم علاوه بر برنامه‌هاي ابلاغي شهرداري، ايده‌هاي خود را به شهرداري مركز ارجاع دهيم و بودجه‌اي جداگانه براي برنامه‌هاي پيشنهادي دريافت كنيم.

وي درباره برنامه‌هاي پيشنهادي افزود: در طرح‌هاي پيشنهادي توليد ونشر كتاب، ايجاد خانه كتاب ويژه كتاب‌هاي كمك درسي و رونمايي از آثار محمود حكيمي و... از برنامه‌هاي پيشنهادي منطقه بودند كه اجرا و با استقبال خوبي از سوي مسوولان و مردم هم مواجه شدند. همچنين 14 گروه از دانش‌آموزان منطقه را براي بازديد از نمايشگاه بين‌المللي كتاب به مصلاي بزرگ امام خميني(ره) برديم.

محمد نژاد در ادامه اظهار داشت: نگاه ‌شهرداري به منطقه 18 بسيار خوب و قابل تقدير است، اما اين منطقه با توجه به بافت فرهنگي و مسكوني خود نيازمند توجه بيشتري در حوزه فعاليت‌ها و برنامه‌هاي فرهنگي است.

سوالاتي كه بي‌جواب ماندند

يافتن چرايي اين بي‌تعادلي در اجراي برنامه‌هاي كتاب و كتابخواني در مناطق شهرداري تهران، ما را مجاب كرد تا پاسخ آن را از زبان معاونت اجتماعي و شهرداري جويا شويم، اما پس از تماس‌هاي مكرر و پاسخگو نبودن اين مقام مسوول، كار به كارشناسان اين معاونت محول شد و در پايان كسي پاسخ اين مشكلات را نداد.

حالا سوالات متعددي در اين باره مطرح است، پرسش هايي كه در جريان مقايسه مناطق مناطق 18 و 21 شهرداري تهران از نظر اختصاص بودجه، تامين اعتبار و توجه مسوولان، ذهن هر مخاطبي را به خود مشغول مي‌سازد.

کد خبر: 11899
Share/Save/Bookmark