به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی سی امین جشنواره فیلم فجر؛ در میان کارگردانان بخش مسابقه سینمای بینالملل (جام جهاننما) اسامی فیلمسازانی چون مارک لچکی، دژان زسویچ، بهروز افخمی، کوین مک دونالد و ماریوس هلست قابل ذکر است.
در این گزارش اطلاعات کلی این فیلمها آمده است.
«هجده روز» ساخته شریف ارفاء، احمد عبداله و...از کشور مصر، این فیلم بلند از ۱۰ فیلم کوتاه تشکیل شده و پیش از این در جشنواره فیلم بروکسل به نمایش درآمده و نامزد جایزه بزرگ آن بوده است.
«مطرود» ساخته آدیس باکراک محصول مشترک بوسنی و هرزگوین، کرواسی، صربستان و فرانسه، فیلم داستان آلن پسر ۱۳ ساله ای است که در یتیم خانه ای در سارایوو زندگی می کند. آرزوی او یافتن مادرش است که در ناآرامی های یوگسلاوی خبرنگار بوده. فیلم اولین فیلم بلند آدیس باکراک است و در جشنواره فستوریا-ترویا به نمایش درآمد و برنده جایزه بهترین فیلم اول شد.
«صدای تیره» ساخته بهروز افخمی از کانادا، ماجرای فیلم در یک روز اتفاق می افتد و داستان پیرمردی است که پس از بیدار شدن از خواب متوجه می شود همسرش ناپدید شده است. فیلمنامه فیلم را علی اقطر براساس داستان کوتاهی از جرمی کین نوشته است. فیلمبرداری فیلم برعهده فرهاد صبا بوده است.
«عقاب» به کارگردانی کوین مک دونالد ساخته مشترک کشورهای انگلستان و آمریکا، داستان فیلم در رم باستان می گذرد، زمانیکه بریتانیا بر این سرزمین حکومت می کرد. فیلم ماجرای سربازی رمی است که برای حفظ غرور و افتخار پدرش راهی جنگ می شود. کوین مک دونالد ۴۴ ساله با فیلم مستند «یک روز در ماه سپتامبر» برنده جایزه اسکار شده است. او کارگردان فیلم های مطری مثل «آخرین پادشاه اسکاتلند» و «وضعیت بازی» است که در فیلم دوم راسل کرو ایفای نقش می کرد.
«دشمن» ساخته دژان زسویچ محصول مشترک صربستان، کرواسی، مجارستان، بوسنی و هرزگوین، تریلر ترسناک «دشمن» ساخته زسویچ ۴۰ ساله است که با فیلم «چهارمین مرد» به شهرت رسید. این فیلم برنده جایزه فیلم منتخب تماشاگران جشنواره فیلم تسالونیکی است. داستان فیلم در روزهای اول پس از پایان جنگ بالکان می گذرد و ماجرای سربازان یک گروهان است که تحت تاثیری نیرویی ناشناخته به جان هم می افتند. شهرت فیلم در فضاسازی تاثیرگذار و بازی های قدرتمند آن است.
«اصلاحیه» به کارگردانی مارک لچکی از لهستان، فیلم داستان میشال، مردی ۳۵ ساله است که زندگی خوش و خرمی در کنار همسر و پسرش دارد. یک روز پیش از برگزاری اولین مراسم عشای ربانی پسرش او را به مامورتی به زادگاهش می فرستند. میشال می خواهد هرچه سریعتر کارش را انجام دهد و به خانه برگردد اما اتفاقاتی مانع می شود. «اصلاحیه» اولین فیلم سینمایی لچکی پس از فیلم تلویزیونی «شهر من» است. فیلم در جشنواره فیلم پوسان تقدیر شده است.
«سلطان جزیره شیطان» ساخته ماریوس هلست به صورت مشترک از کشورهای نروژ، سوئد، فرانسه و لهستان، در این فیلم اکشن ۱۲۰ دقیقه ای استلان اسکارسگارد، بازیگر مشهور فیلم های «شکستن امواج» و «ماما میا» بازی می کند. داستان فیلم در اوایل قرن بیستم در فصل زمستان در نروژ می گذرد و ماجرای نوجوانانی است که در یک مدرسه شبانه روزی تحت قوانین سخت و غیرانسانی زندگی می کنند. وارد شدن پسری به نام ارلینگ همه چیز را برهم می زند، او قصد دارد از جزیره فرار کند. فیلم در جشنواره های نروژی تقدیر شده است و هلست کارگردان آن، یکی از چهره های نوگرای قدیمی سینمای نروژ است و پیش از این فیلم های مطرحی چون «صلیب کشیدن و آرزوی مرگ»، «سنجاقک» و «میروش» را ساخته است.
«رود لندن» ساخته رشید بوشارب محصول مشترک فرانسه، الجزایر، انگلستان، فیلم معمایی رشید بوشارب داستان دو آدم غریبه است که در جریان حمله تروریستی سال ۲۰۰۵ به لندن به ای شهر سفر می کنند تا فرزندان خود را پیدا کنند، این دو متوجه می شوند فرزندانشان با هم زندگی می کردند، این مسئله موجب نزدیکی دو غریبه به هم می شود. فیلم بوشارب در جشنواره فیلم برلین برنده جایزه خرس نقره ای برای بهترین بازیگر مرد شد و از بوشارب نیز تقدیر ویژه ای در برلین به عمل آمد. بوشارب ۵۳ ساله بیشتر به عنوان یک تهیه کننده شهرت دارد، او فیلم های مشهوری چون «فلاندرز»، «انسانیت» و «زندگی مسیح» (هر سه ساخته برونو دومان) را تهیه کرده است. «روزهای افتخار»، «خارج از قانون» و «سنگال کوچک» از فیلم های بوشارب در مقام کارگردان است. او با فیلم «روزهای افتخار» برنده جایزه ویژه از جشنواره فیلم کن شده است.
«ماماگوگو» ساخته فردریک تور فردریکسون از ایسلند، آلمان، نروژ، سوئد و انگلستان، فیلم داستان تاثیرگذار کارگردانی است که دچار شدن مادرش به آلزایمر را لحظه به لحظه تجربه می کند. فیلم ترکیبی از طنز، محبت و تصاویر خارق العاده است. فردریکسون کارگردان فیلم هایی چون «شاهین ها»، «جزیره شیطان» و «تب سرد» است.
«عمر قاتل من است» ساخته روشدی زم از فرانسه، فیلم نماینده مراکش در بخش بهترین فیلم خارجی زبان در هشتادوچهارمین دوره جوایز اسکار است. این فیلم داستانی واقعی درباره یک مهاجر مراکشی است که به جرم قتل در فرانسه به زندان محکوم میشود و سیستم قضایی این کشور را مورد مطالعه قرار میدهد. رشید بوشارب یکی از نویسندگان فیلمنامه این فیلم است.
«روزها در خیابان» ساخته لوان کوگوآشویلی از گرجستان، فیلم داستان چکی، مردی ۴۵ ساله و معتاد به هروئین است که پلیس او را دستگیر می کند. پلیس به او دستور می دهد ایکا ۱۶ ساله را معتاد کند تا آنها بتوانند از پدر سیاستمدار او حق سکوت بگیرند، اگر چکی قبول کند دستمزد می گیرد و اگر نپذیرد به زندان می افتد.
کوگوآشویلی با ساختن فیلم کوتاه «بدهی» وارد سینما شد و پس از آن مستند «زنان گرجستان» را ساخت. «روزها در خیابان» اولین فیلم بلند سینمایی اوست که داستان انسانی اش منتقدان را به تحسین واداشته.
«طبقه آخر، سمت چپ» ساخته آنجلو سیانسی محصول مشترک فرانسه و لوگزامبورگ، این فیلم کمدی داستان کریستین است که مثل هر روز از خانه بیرون می رود اما ربوده می شود و همه زندگی اش دستخوش تغییراتی می شود. فیلم در جشنواره فیلم برلین به نمایش درآمد و در بخش پاناروما برنده جایزه فیپرشی شد.
«امواج» به کارگردانی آلبرتو مورائیس از اسپانیا، اولین فیلم بند داستانی مورائیس در جشنواره فیلم کسو برنده دو جایزه فیپرشی و سن ژرژ طلایی شد. فیلم داستان مرد پیری است که پس از تشییع جنازه همسرش با دیدن عکسی قدیمی به یاد گذشته خود می افتد و به فرانسه سفر می کند.
فیلم سینمایی"عملیات وحشت" ساخته پل کراس از آمریکا، فیلم داستان مردی است که به دستور سازمان سیا دستور پیدا می کند برج های دوقلو را منهدم کند و تقصیر را به گردن مسلمان ها بیندازد.
در کنار اینها سه فیلم ایرانی نیز در این بخش شرکت میکنند که اسامی آنها متعاقبا از سوی روابط عمومی جشنواره فیلم فجر اعلام خواهد شد.
شایان ذکر است که هیئت انتخاب بخش بینالملل سیامین دوره از جشنواره بين المللي فيلم فجر شامل رسول صدرعاملی، شهرام اسدی، محمد بزرگنیا، مهدی همایونفر و ژولیان پلیسه بود که از میان ۵۵۳ فیلم رسیده، نزدیک به ۶۰ اثر را برای بخشهای مختلف بینالملل از جمله جام جهان نما (مسابقه سینمای بین الملل)، جلوه گاه شرق (ویژه مسابقه سینمای آسیا)، درجستجوی سعادت (مسابقه سینمای کشورهای اسلامی)، ققنوس زرین همگرایی درآسیا (جایزه مشترک با مجمع مجالس آسیایی)، بیرق طلایی (جایزه ویژه مصطفی عقاد) انتخاب کردند.