28 مرداد؛
رکس؛جنایتی انقلابی یا شاهنشاهی؟!
در ساعت ۲۱:۴۵ دقیقه شب هنگامی که ۷۰۰ نفر از مردم آبادان مشغول تماشای فیلم "گوزن ها" کاری ازمسعود کیمیایی، بودند سینما طعمه حریق شد.
تاريخ : دوشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۳:۰۷
به گزارش هنرنیوز به نقل از پایگاه خبری شهدای ایران؛ سال ۱۳۵۸، زمانی که دقیقا اوج شور انقلابی در کشور بود؛ آبادان در این بین از بقیه شهر ها آتش و جنب و جوش و فعالیت های انفلابی اش بیشتر بود.
در ۲۸مرداد گرم و داغ آبادان؛ با وجود چندین سالن سینمای فعال در شهر؛ مردم سینمای رکس را به خاطر اکران فیلم ایرانی اش در ساعت ۹ شب بعد از افطار انتخاب کرده بودند. فیلمی که آوازه ای انقلابی داشت، اما در کل رکس به اکران فیلم هایی می پرداخت که بر خلاف عفت عمومی بود.
در ساعت ۲۱:۴۵ دقیقه شب هنگامی که ۷۰۰ نفر از مردم آبادان مشغول تماشای فیلم "گوزن ها" کاری ازمسعود کیمیایی، بودند سینما طعمه حریق شد و مردم برای فرار از مهلکه به درهای خروجی حمله بردند متأسفانه درها از بیرون قفل شده بود و در این ماجرای ضد انسانی و بشری ۳۷۷ زن و مرد و کودک جان خود را به وضع فجیعی از دست دادند.
با انتشار اخبار و فیلم، عکس از این جنایت هولناک در سرتاسر جهان؛ افکار عمومی را به شدت جریحه دار کرد. در فردای آن روز موجی از آمار های ضد و نقیض کشور را فرا گرفت. آمار ها از ۳۵۰ تا ۷۰۰ نفر را در بر می گرفت اما به گفته مردم و متولیان بهشت زهرای آبادان ۶۰۰ نفر قابل تامل است. هر چند که بعد ها ۳۷۷ تن را اعلام کردند.
جمشید آموزگار زمام نخست وزیری را بر عهده گرفته بود و با اعلام فضای باز سیاسی سعی می کرد مردم را گول بزند و نوعی دموکراسی از خود نشان دهد. تقارن آتش سوزی سینما رکس با کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و خفقان صدای آزادی خواه ملت ایران جای تامل دارد.
مقامات پهلوی؛ با توجه به فضای انقلابی که بر کشور حاکم بود حادثه کوره آدم سوزی را به "مارکسیست های اسلامی " از جمله سید احمد خمینی، نسبت دادند تا بتوانند انقلاب اسلامی را یک جریان انحرافی و وحشیانه یه مردم معرفی کنند و نشان دهد انقلابیون افرادی متحجر و ضد هنر هستند.
اما "سید روح الله خمینی" در بیانه ای با روشن کردن پشت پرده ادعا های واهی عوامل پهلوی ، صراحتا مقصر اصلی این فاجعه را شاه و زیر دستانش خواند. حقیقت سخنان امام دراین مورد بر همگان روشن شد و توانست بین تمامی مردم مقبولیت پبدا کند. همچنین مردم انقلابی مسئولیت این واقعه را به گردن ساواک و نظام شاهنشاهی انداختند.
در طی تمام این سال ها یاد و خاطره ی در آتش سوختن مردم بی گناهمان هیچ وقت از یاد نرفت و هر ساله مراسم های یاد بودی در سرتاسر ایران برای این شهدا برگزار می شود.
در سال ۱۳۸۷ فیلم مستند "قصه شب " به روایت عباس امینی در سینما نفت آبادان که دادگاه عاملان آتش سوزی هم در آن جا برپا شده بود با حضور مسئولان شهر آبادان برگزار شد. این مستند روایت صحنه های تکان دهنده از قربانیان و مراسم تدفیتن و عزاداری آبادانی است.
با وجود اهمیت این حادثه؛ بقایای این سینما تخریب و به مجتمع تجاری تبدیل شد. این در حالی است که در تمام کشور های جهان از این دسته مکان ها به رسم گرامیداشت یاد شهیدانشان حفظ می کنند.