در رسانه ملی اما پخش برنامههای مربوط به کودک از چند سال قبل تخصصی شده است و بیشتر بار پخش این برنامهها به عهده شبکه دو و شبکه تهران است و در یکی دو سال گذشته شبکه آموزش نیز در راستای تغییر روند کلی برنامههای خود توجه ویژهای به برنامههای کودک نشان داده است. تولید برنامههای نمایشی،پخش کارتون و پخش برنامه «گل آموز» مختص به گروه سنی کودکان و دانشآموزان مقطع دبستان از جمله این برنامهها است.
اما در بین برنامههای شبکه آموزش به اعتقاد مدیرانش «گل آموز» متفاوتترین برنامه کودکی که این روزها از رسانه ملی میهمان خانههای کودکان میشود. از آنجايي كه طرح اين برنامه براساس اهداف شبكه آموزش با رويكرد آموزشي است. به همين دليل كتابهاي درسي آموزشي و كارشناسان آموزشي كودك و مشاوران مدارس منابع ما برای متن های برنامه است.
ويژگي خاص «گل آموز» حضور متفاوت كودكان در اين برنامه است. كودكان در اين برنامه منفعل نيستند، بلكه در تمامي بخشهاي آن مشاركت دارند. همچنين به نظر میرسد در اين برنامه سعی شده تا آموزشهايي مورد نياز بچهها را كشف و اجرا شود. توجه به بحثهاي درسي نيز از ديگر ويژگيهاي «گل آموز» است .همچنين بچهها به طور عملي با حيوان آشنا ميشوند كه برايشان خيلي جذاب است. در حقيقت «گل آموز» سعي كرده تا مكمل مدرسه بچهها باشد.
ویژگی دیگر «گل آموز» استفاده متفاوت از موسیقی در این برنامه است. در سایر برنامههای کودک بخش زیادی از بار برنامه بر دوش موسیقی است و در واقع موسیقی رکن اصلی برنامه برای به هیجان در آوردن بچهها است اما باید به این موضوع توجه داشت که هرچه قدر موسیقی و شعر رابطه نزدیکی به هم داشته باشند کودکان بهتر با برنامهها ارتباط برقرار میکنند. بنابراین نوع انتخاب کلمات در اشعار کودک ارتباط زیادی با موسیقی و در نتیجه برقراری ارتباط بهتر با برنامه از سوی کودکان دارد.
اما متاسفانه در سالهای اخیر نگاه تخصصی به موسیقی کودک وجود نداشته است و موسیقی کودک و بزرگسال خیلی به هم نزدیک شدهاند در حالیکه افردیکه در برنامههای کودک موسیقی کار میکنند باید کاملا نسبت به این حوزه شناخت داشته باشند.
به عبارت بهتر موسیقی وسیلهای برای شادی کودکان و انتقال بهتر مفاهیم است و نکته کاملا مشهود در برنامه «گل آموز» این است که موسیقی تنها ابرازی برای به هیجان آوردن کودکان نباشد.
کارکرد موسیقی در برنامه «گل آموز» بیشتر به عنوان فضاسازی است و تمامی اشعاری که در برنامه استفاده میشود همگی دارای مفاهیم عمیق آموزشی هستند چرا که ذات «گل آموز» یک برنامه آموزش محور است و این موضوع را حتی در انتخاب موسیقی و اشعار نیز میتوان به وضوح دید و منفعل نبودن کودکان در برنامه در کنار استفاده متفاوت از موسیقی بدون شک بزرگترین حسن تمایز «گل آموز» نسبت به سایر برنامههای کودک است.
هرچند که این برنامه نیز در نهایت همچون همه برنامههای کودک دارای ضعفهای اساسی است اما در مدت اخیر شاهد پخش آیتمی تحت عنوان بازی در این برنامه هستیم که ابتکار بسیار خوب و قابل تاملی است. همانطور که اشاره شد بخشی به عنوان بازی در «گل آموز» گنجانده شده است و نشان میدهد که با سادهترین وسایل موجود در محیط پیرامون نیز میتوان بازیهایی را طراحی و اجرا کرد که بچهها از آن لذت ببرند چرا که بازی زبان کودک است اما متاسفانه در بیشتر برنامههای کودک ادای بازی را در میآورند .
امروز تقریبا در اکثر برنامههای کودک سعی می کنند در بخشهای نمایشی خود با کودکان بازی کنند که «مسابقه محله» قدیمیترین و در عین حال موفقترین نمونه در رسانه ملی است اشاید مهمترین تفاوت بازیهایی که برای «گل آموز» طراحی شده نگاه علمی به مقوله بازی است. بازی کودک آنقدر عمیق است که بسیاری از روانشاسان برای برطرف کردن مشکلات حرکتی، رفتاری و گفتاری کودکان بازی درمانی را توصیه میکنند و ما سعی کردیم با آگاهی از نقش علمی بازی،بازیهایی را طراحی و اجرا کنیم که با سادهترین وسایل محیط پیرامون اجرا بشوند و بتواند شناخت کودک را نسیت به محیط پیرامون و حس مشارکت را در آنها بالا ببرد.
به نظر میرسد دکترمحمد مهدی قاسمی مدیریت شبکه آموزش که خود در زمینه رواشناسی تخصص دارد در ارتقای سطح کلی برنامههای شبکه آموزش حتی برنامههای کودکانه این شبکه نقش تاثیر گذاری داشته است و امروزه شاهد هستیم تا در اکثر برنامههای این شبکه شاهد ارتقای موضوعی هستیم هرچند که قریب به اتفاق برنامههای شبکه آموزش در بحثهای تکنیکی و فنی همچنان ضعیف هستند.