نيما دهقان:تله‌تئاتر«آقاي توپاز»از سنگين‌ترين پروژه‌هاي نمايشي بود
 
تاريخ : شنبه ۲ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۰:۵۷
تهيه‌كننده تله‌تئاتر «آقاي توپاز» به كارگرداني سعيد كشن فلاح گفت: در ساخت ‌تئاتر تلويزيوني «آقاي توپاز» خواسته‌هاي آقاي كشن‌فلاح را مي‌شنيدم و هر كجا كه توانايي داشتم بر حسب بودجه‌اي كه شبكه چهار در اختيار ما گذاشته بود آن‌ها را اجابت مي‌كردم و هر كجا دچار مشكل مي‌شديم از طريق گفت‌وگو و نه از مقام تهيه‌كننده، به حل معضل مي‌پرداختيم تا كار كليد بخورد.

به گزارش هنر نيوز ،نيما دهقان در گفت‌وگو با ايسنا، درباره‌ي روند ساخت اين تئاتر تلويزيوني خاطرنشان كرد: واقعيت امر اين است كه متن «آقاي توپاز» سه - چهار سال قبل توسط مسعود كشن ‌فلاح به تلويزيون پيشنهاد داده شده بود و بعد از اين همه مدت، سال گذشته سرانجام ساخت اين نمايش تلويزيوني عملي شد.

اين تهيه‌كننده بر رويكرد اخلاقي تله‌تئاتر «آقاي توپاز» تاكيد كرد و گفت: نمي‌دانم علت چيست اما طي سه - چهار سال اخير تله‌تئاتر «آقاي توپاز» 5 تا 6 تهيه‌كننده عوض كرد و هيچ كدام از اين افراد نتوانستند اين نمايش را كليد بزنند.

او يادآور شد كه گروه نمايش شبكه چهار سيما، دي ‌ماه 88 ساخت اين تله تئاتر را به وي پيشنهاد داده‌است.

دهقان گفت: با تهيه اين تله تئاتر دوست داشتم هم كار خوبي ارايه كنم و هم خدمتي به آقاي كشن‌فلاح كرده باشم. در مدت ساخت فشار جدي روي گروه تهيه و گروه هنري بود و سرانجام تله‌تئاتر آقاي توپاز دهم بهمن ماه كليد خورد تا پس از چهار سال وقفه، ضبط اين نمايش تلويزيوني آغاز شود.

دهقان در پاسخ به اين پرسش كه آيا تله‌تئاتر «آقاي توپاز» توليدي متفاوت نسبت به كارهاي معمول تلويزيون را مي‌طلبيد؟ اظهار كرد: نمي‌دانم مشكل تهيه‌كننده‌هاي قبلي چه بود، ولي من معتقدم كه در حوزه نمايش تهيه‌كننده نبايد صرفا يك فرد مالي باشد. تهيه‌كننده بايد به كاري كه انجام مي‌دهد اشراف داشته باشد و حداقل اين فضا را بشناسد.

او تاكيد كرد: ادبيات حرف زدن در كارهاي نمايشي با ساير كارهاي تلويزيون فرق دارد. ممكن است تهيه‌كننده يك برنامه سياسي يا اجتماعي لازم نباشد كه حتما فردي متخصص باشد ولي حرف زدن با جماعت هنري ادبيات خاص خود را مي‌طلبد.

وي خاطرنشان كرد: يكي از توانايي‌هاي تهيه‌كننده جداي از تخصص اين است كه بتواند از متريالي كه در اختيارش قرار گرفته‌است، شامل كارگردان هنري، گروه اجرايي و غيره به شكل مناسب استفاده كند تا كار، خروجي مناسبي داشته باشد. متاسفانه اين نگاه در برخي از تهيه‌كنندگان ما وجود دارد كه وقتي يك كار را شروع مي‌كنند به سوددهي آن نگاه مي‌كنند؛ اين در حالي است كه من قاطعانه مي‌گويم اين نگاه غلط است و تهيه‌كننده بايد يك حد مطلوبي را براي خود در نظر بگيرد و مابقي را براي بالا بردن كيفيت كار خرج كند.

او درپاسخ به پرسشي درباره‌ي ساخت تله‌تئاتر «آقاي توپاز» در چند قسمت و تاكيد برخي هنرمندان بر اينكه تله‌تئاتر را همانند تئاتر بايد در يك نشست تماشا كرد، گفت: من نيز جزو افرادي هستم كه معتقدم تله‌تئاتر را بايد در يك نشست ديد؛ چنين ديدگاهي در گروه نمايش و فيلم شبكه چهار نيز وجود دارد و آقاي سيفي‌آزاد، مدير گروه اصرار دارند كه تمام تله‌تئاترها در يك قسمت ساخته شوند؛ اما «آقاي توپاز» يك استثنا بود. اين كار پيش از مديريت آقاي سيفي‌آزاد به تصويب رسيده بود و گروه نمايش و فيلم تعهدي نسبت به آقاي كشن‌فلاح احساس مي‌كرد و وظيفه خود مي‌دانست كه اين كار توليد شود.

وي درپاسخ به پرسشي درباره تغييرات متن، نمايشنامه «آقاي توپاز» براي توليد و پخش از تلويزيون، خاطرنشان كرد: تلويزيون بيشتر تمايل داشت كه پيام اخلاقي اين متن ديده شود؛ طبيعتا متن‌هاي خارجي يكسري مميزي دارند كه قبل از اين‌كه تلويزيون اقدام به مميزي آن كند خود ما اين كار را انجام مي‌دهيم.

فلاح گفت: با ساخت تله‌تئاتر آقاي توپاز بيشتر هدفمان اين بود كه يك كار كمدي - كلاسيك و نه خنده‌آور با نگاه اخلاقي به تماشاگر ارايه دهيم.

او درپاسخ به اين پرسش كه با ساخت «آقاي توپاز» بيشتر مخاطب عام يا خاص تلويزيون را هدف قرار داده‌اند؟ گفت: تلاش اين بود كه مخاطب عام هم اين نمايش را ببيند؛ از طرفي مبناي ضبط نمايش بر اين بود كه اين تله‌تئاتر به شكل اجرايي نمايش در قرن 19 حتي در انتخاب موسيقي، دكور و بازي‌ها وفادار بماند.ضبط اين كار براي مخاطب خاص بود و البته مخاطب عام را هم در نظر داشتيم؛ البته اگر متن با شيوه امروزي آداپته مي‌شد، مخاطب بيشتري را به خود جذب مي‌كرد.

دهقان سپس اظهار كرد: تله‌تئاتر «آقاي توپاز» يكي از سنگين‌ترين پروژه‌هاي نمايشي بود كه من در سنين جواني تهيه آن را برعهده گرفتم و به اين وسيله با خيلي مسايل و مشكلات ضبط تله‌تئاتر آشنا شدم. اين كار توسط گروهي پرانرژي ضبط شد كه تمام تلاش خود را كردند كه 240 دقيقه را در 14 روز با بهترين كيفيت ضبط كنند؛ اين درحالي است كه براساس نرم طبيعي اين كارها تله‌تئاتر «آقاي توپاز» بايد طي 24 روز ضبط مي‌شد، اما همه چيز دست به دست هم داد تا اين تله‌تئاتر در تايم كمتري به خوبي ضبط شود.

او در ادامه گفت: تله‌تئاتر«آقاي توپاز» چهار دكور متفاوت داشت كه ما در 15 روز توانستيم اين كار را جمع كنيم؛ اين درحالي است كه فضاي استوديو 11 بسيار بسته است و نيمي از آن نيز به برنامه «نود» تعلق دارد؛ با اين حال درچنين فضايي تلاش كرديم كه چهار دكور متفاوت را در كمترين زمان برپا كنيم.

دهقان در پايان اين گفت‌وگو اعلام كرد كه نمايش تلويزيوني «آقاي توپاز» كه هم‌اينك در قالب چهار قسمت از شبكه چهار سيما پخش شد، در قالب 100 دقيقه و به طور خلاصه نيز آماده نمايش مي‌شود.
کد خبر: 13653
Share/Save/Bookmark