مخاطبی که به سبب شرایط خاص و موقعیت ویژه زمانی که لبریز از شور معنوی و هیجان معرفتی است آماده دریافت مطالب و محتویات اخلاقی، معنوی و تربیتی زیادی است و لذا این فرصت افطار، فرصتی بینظیر برای انتقال مفاهیم اسلامی و دینی به مخاطب تشنه است .
در همین راستا «شهر باران» عنوان ویژه برنامهای بود که از شبکه یک سیما از ساعت ۲۰ به صورت زنده روی آنتن میرفت و تا دقایقی بعد از اذان همچنان همراه روزه داران بود و در بردارنده مطالب و مفاهیم جالب و کاربردی دینی و اعتقادی برای بینندگان بود.
شبکه دو سیما هم که بیشتر به شبکه کودک و نوجوان مشهور است، لحظات افطار و پیش از اذان را با اجرای دعا و اذان نوجوانان خوش صوت کشورمان برگزار میکرد، و به این طریق در جذب نسلهای کوچکتر و قشر کودک و نوجوان به سمت آداب و سنن این ماه عزیز و نیز ترغیب و تشویق نوجوانان به سمت فعالیتهای مذهبی تلاش میکرد .
برنامه بعدی، ویژه برنامه «سیمرغ» هم کاری بود از گروه معارف شبکه دو سیما که با محوریت نهجالبلاغه روی آنتن میرفت. اخلاق از دیدگاه امیرالمومنین علی (ع) از دیگر مسائلی بود که در این برنامه به آن پرداخته میشد و به تعبیری گنج نهفته و مظلوم نهج البلاغه که یکی از بزرگترین میراث های شیعیان در کنار قرآن کریم است برای مردم احیا و بازگویی و تبیین میشد.
و اما شاید بتوان گفت که یکی از پر بینندهترین و البته موفقترین برنامههای سیما در ایام ماه مبارک رمضان امسال در لحظات افطار و حتی در کل مجموعه برنامههای رمضانی سیما برنامه «ماه عسل» بود که از شبکه سه سیما از ساعتی قبل از افطار به صورت زنده و با اجرای مجری جدید علی ضیاء روی آنتن میرفت و در جذب و تاثیر گذاری بر مخاطب توانسته بود، جایگاه ویژهای برای خود پیدا کند. برنامهای که اگر چه ممکن است کسی که آن را ندیده باشد و دنبال نکرده باشد باور نکند ولی رفته رفته به یک میزگرد و گفت و گوی سراسر احساس و معنویت و شور و عاطفه تبدیل شده بود و خصوصا در بعضی از قسمتها حوادث ماندگار و لحظات خاطره انگیزی را رقم زده است.
پرداختن به مصادیق و الگوهای عینی رفتار و منشهای اخلاقی و اسلامی با حضور میهمانان خاص و بیان مفاهیم غنی و متعالی اخلاق و انسانیت و شرافت و البته معنویت از آنجایی که با عنصر احساسات و عواطف زنده ممزوج و آمیخته شده بود توانست به بهترین نحو ممکن این تاثیر مورد هدف را بر قلب و ذهن مخاطب بر جای بگذارد تا به یکی از مهمترین رسالتهای سیما و رسانه ملی جامه عمل پوشانده باشد.
شبکه چهارهم هم با برنامه «سی شب سی فضیلت» میهمان سفرههای افطاری مردم بود. رویکرد اصلی این برنامه این بود که با کمک انیمیشن و در قالب حکایات و مجموعههای ادبی و نیایش همراه با ولههای عرفانی بیشتر به بیان مفاهیم ادعیه ماه مبارک رمضان میپرداخت، تا این بخش مهم و این گنجینه عظیم معارف ماه مبارک رمضان که در قالب ادعیه به ما ارث رسیده است، مغفول نمانده باشد و اهالی معرفت و علاقهمندان به آشنایی و درسگیری از این ادعیه بیشتر با عمق مفاهیم و مضامین این دعاهای زیبا و پر مغز آشنا شوند.
همچنین به همت شبکه تهران ويژه برنامه «بر آستان جانان» هر روز در يكي از بوستانهاي شهر تهران به منظور آشنايي بيشتر شهروندان با ويژگي ها و آداب ماه نزول قرآن قبل از اذان مغرب پخش میشد.
باید گفت تلاش و همت رسانه ملی در راستای ارتقاء کیفیت و کمیت برنامههای ماه مبارک رمضان امسال نسبت به سالهای گذشته مناسبتر بود البته نقاط ضعف همچنان میبایستی با کمک خود مردم و بینندگان شناسایی و مرتفع گردد تا همچنان شاهد رشد و پیشرفت در برنامههای سیما باشیم .
یادداشت: حسین زینلیان بروجنی