سید علیرضا سجادپور در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در پاسخ به این سوال که پاسخ شما به صحبت های برخی از هیات انتخاب که معتقدند بعضی از فیلمهای راه نیافته به بخش مسابقه مشکل ممیزی داشته و فیلمسازان باید جواب را از اداره نظارت وارزشیابی جویا شوند چست؛ گفت: من متاسفم از اینکه از ناحیه برخی از هیات محترم انتخاب مطالبی اینگونه در رسانه ها نقل قول میشود؛ البته من شرایط این دوستان را درک میکنم اما ما توافق کرده بودیم که راجع به نتیجه انتخاب فیلمها، مصاحبه فردی نکنیم و همه پاسخها را به دبیر جشنواره موکول کنیم؛ اما گویا برخی از سینماگران به بعضی از هیات انتخاب فشار آورند و حتی مراجعات مکرر حضوری و تلفنی داشتند .
وی با بیان اینکه چرا این حساسیتها نسبت به سایر جشنواره نیست و حتی کسی سراغی از هیات انتخاب نمی گیرد اما همین که نوبت به جشنواره فیلم فجر میرسد همه خلاف استاندارهای جهانی جویای نام هیات انتخاب هستند تا با
” فیلمسازان نباید اعضای هیات انتخاب را تحت فشار قرار بدهند ازسوی دیگرهنگامی که فیلمسازان هیات انتخاب را تحت فشار می گذارند چه انتظاری دارند که ازآنها پاسخ صحیحی دریافت کنند . آیا انتظاردارند که هیات انتخاب رسما همه مسائل را به آنها بگویند؟ اگراینگونه باشد که ممکن است سبب دلخوری شود “
آنها جلسه بگذارند، من نمیفهمم این چه رسمی است که در ایران مرسوم است به خصوص امسال که شاید دبیر محترم جشنواره برای جلوگیری از همین مباحث، اسامی هیات انتخاب را شفاف اعلام کرده است؛ اما به نظرمی رسد اعلام اسامی نه تنها کمکی به حل موضوع نکرده بلکه به پیچیدگیها نیز افزوده است.
سجادپور با اشاره به تماسهای مکرری که فیلمسازان با هیات انتخاب گرفتهاند تصریح کرد: به عقیده من این تماسها از اصل غلط است؛ چرا که فیلمسازان نباید اعضای هیات انتخاب را تحت فشار قرار بدهند؛ از سوی دیگر هنگامی که فیلمسازان هیات انتخاب را تحت فشار میگذارند چه انتظاری دارند که ازآنها پاسخ صحیحی دریافت کنند. آیا انتظاردارند که هیات انتخاب رسما همه مسائل را به آنها بگویند؟ اگر اینگونه باشد که ممکن است سبب دلخوری شود . معلوم است که اعضای هیات انتخاب، زیر فشارها پاسخ خواهند داد که ما با این فیلمها مشکلی نداشتیم و اینجاست که فیلمساز تصور میکند همه هیات انتخاب موافق فیلم او بودند و توپ به زمین «اداره نظارت» میافتد و چه جایی بهتر از اداره نظارت و ارزشیابی .
مدیر کل اداره نظارت و ارزشیابی سینمای ایران یاد آور شد: من نسبت به صحبتهای هیات انتخاب در مورد فیلمها، انتقاد دارم و گلایهمندم که چرا اساساً این دوستان در مورد فیلمها توضییح میدهند مگر قرار نبود همه دوستان از رای جمعی دفاع کنند؟ و پاسخ را به دبیر جشنواره واگذار نمایند؟
وی گفت: حالا که کار به اینجا رسیده است عرض میکنم در عین غیر حرفهای بودن این تماسها و در عین اینکه من درک میکنم که چرا هیات انتخاب از پاسخ صریح و شفاف به فیلمسازان طفره میروند - چون نگران عواقب بعدی آن هستند - اما واقع امر این است که جز یکی دو فیلم نظارتی که من در مورد آنها صحبت کردم بقیه فیلمها اصلا رأی هیات انتخاب را برای بخش مسابقه بدست نیاوردند.
سجاد پور در مورد فیلمهای «سه ونیم»، « زندگی خصوصی خانم وآقای میم» و «بغض» یاد آورشد: این فیلمها در هیات انتخاب رای کافی را بدست نیاوردند البته از من نخواهید که بگویم چه کسانی به این فیلمها رای دادند و چه کسانی رای ندادند؛ من هنوز به این موضوع پا بند هستم که نباید برخی از جزییات هیات انتخاب را مطرح کرد ولی حرفهایی که از قول برخی
” حرفهایی که از قول برخی از هیات انتخاب نقل می شود مبنی براینکه ما به فیلمها رای دادیم اما اداره نظارت جلوی آنها را گرفته است - هرچند که باورم نمی شود که آنها این حرفها را زده باشند - باید بگویم که حقیقتا اینگونه نیست چرا که صورت جلسه ها، امضاها همه مشخص است و هم اکنون نیز دراختیار دبیر جشنواره است “
از هیات انتخاب نقل می شود مبنی بر اینکه ما به فیلمها رای دادیم اما اداره نظارت جلوی آنها را گرفته است - هرچند که باورم نمی شود که آنها این حرفها را زده باشند - باید بگویم که حقیقتا اینگونه نیست چرا که صورت جلسهها، امضاها همه مشخص است و هم اکنون نیز در اختیاردبیر جشنواره است. این فیلمها اصلا رای نیاوردند به عنوان مثال فیلم «بغض» رای نیاورد، فیلم «زندگی خصوصی خانم وآقای میم» رای بدست نیاورد وفیلم «سه ونیم» نیز رای نیاورد اگراین فیلمها، فیلمهای ممیزی بودند پس چرا در بخش جنبی و فیلمهای اول حضوردارند؟ اگراین فیلم ها مشکل ممیزی دارند چه فرقی می کند که در بخش مسابقه یا دربخش های دیگر باشد؟ اگراین فیلمها امکان حضور در بخشهای دیگررا پیدا کردند پس معلوم است که این فیلمها مشکل ممیزی نداشتهاند فقط رای کافی برای بخش مسابقه بدست نیاورده اند .
وی تاکید کرد: البته من معتقدم که نفس این اعتراضها محترم است واین اعتراضها نشان میدهد که فیلمسازان نسبت به فیلمهایشان تعصب دارند و علاقه مندند که فیلمهایشان در بخش مسابقه حضور داشته باشد.
اما از سوی دیگر نیز بر این باورم که این فیلمسازان باید از طریق حرفه ای و درست آن اعتراضشان را بیان میکردند یعنی از طریق دبیر جشنواره و دفتر جشنواره؛ نه تماس با تک تک هیات انتخاب و تحت فشارقراردادن آنها.
مدیرکل اداره نظارت وارزشیابی سینمای ایران درمورد نامه کارگردان فیلم «زندگی خصوصی خانم وآقای میم» به معاونت سینمایی مبنی بر اینکه شما جلوی فیلم مرا گرفتهاید گفت: من هم این نامه را دیدم اما نمی دانم دلیل نگارش آن چیست؟ چون اتفاقا فیلم ایشان در هیات انتخاب، رای بسیار کمی بدست آورد و کارگردان این فیلم باید مشکل را در جای دیگری جستجو کند نه در برخورد معاونت با ایشان. چون اگر معاونت با این فیلم مشکل داشت که مجوز حضور در بخشهای دیگر را صادر نمیکرد. من خودم سر صحنه این فیلم حاضر شدم و به عوامل این فیلمها خسته نباشید عرض کردم. باز هم فکر میکنم دلیل نگارش نامه از سوی این فیلمساز به خاطر اطلاعات غلطی است که به ایشان رسیده است و شاید ایشان نمی خواهد بپذیرد که هیات انتخاب به این فیلم رای نداده است .
وی در خاتمه تاکید کرد: ما در هیات انتخاب قرار گذاشتیم که به آرای جمع احترام بگذاریم و این قاعده کار جمعی است و باید ازسوی همه دوستان رعایت شود.