در کتابخانه ملک؛
شرح عبدالله انوار بر «نفایس الفنون فی عرایس العیون» بررسی می شود
مهمترین اثر علامه شمسالدین آملی در کتابخانه و موزه ملک بررسی میشود.
تاريخ : دوشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۳۱
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، «نفایس الفنون فی عرایس العیون» مهمترین اثر علامه محمد بن محمود ملقب به شمسالدین آملی در سده هشتم هجریقمری و از کتابهای معتبر فارسی بهشمار میرود. این اثر درباره موضوعهای مختلف علوم است و در آن بیش از ۱۶۰ نوع از علوم و چندین فن گوناگون آمده است.
ذبیحالله صفا، استاد تاریخ ادبیات ایران درباره کتاب نفایس الفنون فی عرایس العیون آورده است: «حکم دایرهالمعارفی جامع و مفصل در علوم قدیم را دارد و شمسالدین آملی آن را با نهایت تبحر و دقت نوشته و در همه ابواب چنانکه باید از عهده کار دشوار خود برآمده و مطالب غامض علمی را با انشایی درست و متقن به صراحت و روشنی بیان کرده است.»
علامه محمد بن محمود ملقب به شمسالدین آملی از علما و محققان و پزشک بزرگ ایرانی در سدههای هفتم و هشتم هجری است.
تقسیمبندی نفایس الفنون از تقسیمبندی دیویی بهتر است استاد عبدالله انوار درباره محتوای این اثر میگوید: «این کتاب در شرح ۱۶۰ علم اسلامی است. نویسنده این کتاب در سدههای هفتم و هشتم هجری، هر یک از علوم اسلامی را شرح میدهد و به ویژه به نفایس آنها میپردازد.»
وی میافزاید: «علامه شمسالدین آملی، در این کتاب ابتدا تقسیمبندی علوم را انجام میدهد که به مراتب از تقسیمبندی دیویی بهتر است چون از چندین جنبه علوم را دستهبندی میکند.»
به گفته این استاد پیشکسوت نسخهشناس، فراگیری موضوعها و مباحث این کتاب، کمک فراوانی به اهل علم و دانش در شناخت علوم ایرانی ـ اسلامی در سدههای گذشته میکند. این مساله به ویژه در حوزه هنرهای سنتی و فنونی همچون خوشنویسی و کتابت اهمیت فراوانی دارد.»
انوار تاکید میکند: «در این دوره آموزشی ابتدا به بخش الفاظ علوم پرداخته میشود. سپس تقسیمبندی علوم مورد توجه قرار میگیرد و در ادامه نفایس فنون زمانه، توصیف میشوند.»
سید عبدالله انوار از مترجمان ایرانی و از پیشکسوتان معاصر نسخهشناسی در ایران است. وی نسخهپژوه، نسخهشناس، فهرستنویس، ریاضیدان و متخصص متون کهن ریاضی است و بیش از ۲۰ سال ریاست بخش نسخههای خطی کتابخانه ملی ایران را برعهده داشت. انوار تاکنون حدود ۱۰ جلد فهرست نسخههای خطی به فارسی و عربی را تدوین کرده است. این استاد دارای تصحیحات بسیاری است که از مهمترین و مشهورترین آنها میتوان به جهانگشای نادری اشاره کرد.
دوره آموزشی شرح و توضیح «نفایس الفنون فی عرایس العیون» در ۱۰ جلسه در کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار خواهد شد.
علاقهمندان میتوانند برای آگاهی از شرایط این دوره با کتابخانه و موزه ملی ملک تماس بگیرند.