گزارش هنرنیوز از مراسم رونمایی مجموعه چهارجلدی « تاریخ تطبیقی هنر»؛
گودرزی دیباج: رنج جامعه هنری و سیستم دانشگاهی از کمبود محققان موثر در این حوزه است
تاريخ : سه شنبه ۷ تير ۱۳۹۰ ساعت ۱۴:۲۷
مراسم رونمایی مجموعه چهارجلدی « تاریخ تطبیقی هنر» تالیف مرتضی گودرزی دیباج، صبح امروز با حضور مولف این اثر، محسن مومنی رئیس حوزه هنری استان تهران، امیرحسین فردی مدیر دفتر آفرینش های ادبی حوزه، دکتر حسن بلخاری عضو گروههای هنرهای سنتی، گروه سینماو گروه پژوهشی نقد هنر فرهنگستان هنر و تنی چند از پژوهشگران این حوزه در سالن اجتماعات انتشارات سوره مهر برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ادبی هنرنیوز در این مراسم مرتضی گودرزی دیباج مولف مجموعه چهار جلدی «تاریخ تطبیقی هنر» ضمن اشاره به روند تحقیق گفت: حوزه نقد و هم در مباحث نظریه هنر در ساحت تحقیق اغلب با برخوردهای خام دستانه مواجه می شویم، در این کشور هفتاد و چند میلیونی کسانی که درباره هنر می گویند و تحلیل می کنند یعنی افراد موثر در این حوزه به 100 نفر نمی رسند، این رنج جامعه هنری ما و سیستم دانشگاهی ماست و من از همان زمان با این نیت تلاش خود را آغاز نمودم.
وی افزود: در این روند هنرمندان اغلب به خلق آثاری می پردازند که توجه موکدی بر جوانب مسائل سیاسی و اجتماعی در آن وجود ندارد حال آنکه باید به صورت تطبیقی عمل شود، باید در همه حوزه ها به طور تخصصی ورود پیدا کرد.
گودرزی سیر تاریخ نگاری را در نگارش این مجموعه چنین تشریح کرد: مخاطبین این آثار عادت دارند تاریخ را به صورت خطی بخوانند اما وقتی وقایع را برش بزنیم ناخودآگاه تحلیل ذهنی اتفاق می افتد یعنی روایت تاریخ به صورت عرضی.
مولف این کتاب در پایان صحبت خویش اظهار داشت: من همیشه از سخت بودن روند تحقیق که شیرینی آن را از بین می برد رنج می کشیدم و امیدوارم این مجموعه به هموارتر نمودن این مسیر برای دانشجویان و محققان کمک کند.
در ادامه این مراسم دکتر حسن بلخاری ضمن تقدیر و پاسداشت این حرکت و تدوین این مجموعه بیان داشت: این کتاب در تاریخ هنر تطبیقی و تطبیق هنر جزء آغازین کتاب هاست و بدان معنی است که دارد حرکتی در این راستا ایجاد می شود چون بنیاد بحث نو است و کاملا در عرصه مطالعات هنر قرار می گیرد و لذا جنس ذاتی کار مطالعات نظری است و اینکه تاریخ را به صورت برش و بعضا افقی مورد بررسی قرار می دهند.
وی در تبیین ماهیت حقیقی هنر ضمن اشاره به بحث ادیان و هنر شرق گفت: انسان در ساحتی قرار دارد که بخش عظیمی از هستی در دیدگاه علمی او قرار دارد، در تفکر پست مدرن اصل بر غلبه ترکیب پدیده هاست، وجود این مسئله سبب شد در جهان دانش مباحث میان رشته ای به وجود آید، از این منظر ما باید علوم را حتی المقدور با هم ببینیم.
وی با بیان این نکته اظهار داشت: ظهور مقدس مطالعات تطبیقی هنر محصول رسیدن انسان به تعادلی در بین نیمکره های مغز است یعنی عاقلانی عاشق و عاشقانی عاقل، درر این حوزه این رویه های گوناگونی همچون شیوه طولی، عرضی و برشی، تماتیک یا مضمونی و تطبیق میان رشته ای وجود دارد.
در ادامه این برنامه محسن مومنی رئیس حوزه هنری نیز ضمن تقدیر از زحمات دکتر مرتضی گودرزی دیباج بیان داشت: گلایه ایشان اغلب از تحت الشعاع قرار گرفتن آثار هنری در سایه آثار ادبی است، در این راستا سوره مهر قصد دارد حرکت تازه ای انجام دهد و تولید متون منبع و ماخذ است که پژوهشگاه در این قضیه به طور مستمر فعال است.