تاريخ مجلس و قانونگذاري در ايران بررسي شد
تاريخ : دوشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۱۸
جديدترين شماره «كتاب ماه تاريخ و جغرافيا» با رويكرد «تاريخ مجلس و قانونگذاري در ايران» منتشر شد. اين ماهنامه تخصصي به مأخذشناسي روش پژوهش در تاريخ ميپردازد و همراه لوح فشرده فهرست كتابهاي منتشر شده در تير 89، از سوي موسسه خانه كتاب عرضه شده است.
به گزارش هنرنيوز به نقل از ايبنا، در سرسخن كتاب ماه تاريخ و جغرافيا، «ملاحظاتي در مورد شكلگيري مجلس در ذهنيت «ما» نوشته حبيبالله اسماعيلي سردبير كتاب ماه تاريخ و جغرافيا آمده است. وي مينويسد «مجلس شوراي ملي» در شمار مفاهيم و معاني نوظهور در ذهنيت تاريخي ماست. گر چه نهاد مجلس قريب به يك سده از تأسيس و شكلگيري را پشت سر گذارده، ليكن ميدانيم كه نخستين مكتوبات درباره شيوههاي متأخره و جديد تأسيس و تدبير نظم سياسي و اجتماعي و سياستورزي متناسب با آن، كه مجلس شورا نيز از جله اجزايش بود، به واسطه سفرنامههاي به جاي مانده از يك سده پيشتر از زمان تأسيس مجلس و پس از نخستين روياروييها با تمدن بورژوازي غرب شكل گرفت.
در بخش گفتوگوي كتاب ماه تاريخ و جغرافيا نيز بحث «تاريخ مجلس و قانونگذاري در ايران» با سخنان دكتر منصوره اتحاديه، دكتر محمدعلي كاظمبيگي و دكتر سهيلا ترابيفارساني بررسي شده است. اتحاديه معتقد است اغلب افراد و مردم مجلس را مساوي با عدالتخانه ميدانستند به همين دليل افراد بسياري تظلمات خود را به مجلس ميفرستادند.
به باور كاظمبيگي، در دوران اسلامي تدوين قانون و عمل بر اساس آن سابقه داشته و از دوره بنيعباس به صورت جدي مطرح شد، هر چند كه پيش از آن در دوره خلافت امام علي (ع) پيش كشيده شده بود. ترابيفارساني نيز معتقد است كه حتي در دوران ناصري هم روشنفكران فهم از تفكيك قوا را دارند. با وجود اين كه مباني تئوريك يا فلسفه سياسي را به شكل كامل نميدانند.
در بخش نظرگاه، تاريخنگاري مجلس ضرورتي مغفول نوشته علي ططري، تفاوتها و شباهتهاي مجلس ايران و عثماني اثر توران طولابي و چاپخانه كاوياني به قلم راضيه محب به رشته تحرير درآمده است.
روايتهاي مقاومت نوشته مسعود عرفانيان، سياستمدار مكتب كلاسيك اثر مسعود رضوي، مكتب تاريخنگاري اسلامي نوشته حسين حاتمي، تاريخ شام نوشته رضا صفري و قربان محمدباشام، ميانه به قلم رحيم نيكبخت و باستانشناسي و هنر اثر سيد مهدي موسوينيا و عليرضا گودرزي از بخشهاي كنكاش ماهنامه تخصصي كتاب ماه تاريخ و جغرافياست.
نشست نقد و بررسي كتاب «مفاهيم قديم و انديشه جديد (درآمدي نظري بر مشروطه ايران)» نوشته حسين آباديان نيز كه در غرفه ديدار (سالن برگزيدگان كتاب فصل و كتاب سال) بيست و سومين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران برگزار شد، در اين ماهنامه تخصصي آمده است. در اين نشست دكتر حسين آباديان و دكتر داريوش رحمانيان ديدگاههاي خود را درباره اين كتاب تاريخي بيان كردند.
در بخش بازتاب نيز دين و دولت در عهد صفوي نوشته بهزاد كريمي، يك قرن قانونخواهي و آزاديطلبي اثر مرضيه سليماني، عدليه در عهد قاجار و پهلوي به قلم محمد حسننيا، جدال قديم و جديد در تفكر سياسي دوره قاجار اثر زهير صياميان گرجي، فرزند خصال خويشتن نوشته محمد چگيني و طلوع و غروب نادرشاه نوشته مريم غفاريجاهد آمده است.
يادگارهاي ماندگار بخش ديگر اين ماهنامه تخصصي است كه به فلسفه تابعيت نوشته احمدرضا نائيني ميپردازد. در بخش تاريخنگاران نيز شيخ محمدمهدي شريفكاشاني نوشته فاطمه تركچي آمده است.
كودتا به روايت سيا نوشته مهدي احمدي و دادرسي پيشامشروطه اثر عاطفه اسماعيلي در بخش پرتوهاي تلاش آمده است. همين ماه، كوتاه از تاريخ، رهاورد ديگران، پيشخوان تاريخ، نمايه و چكيده انگليسي پايانبخش اين ماهنامه تخصصي است.
شماره 147 كتاب ماه تاريخ و جغرافيا به سردبيري حبيبالله اسماعيلي به همراه لوح فشرده فهرست كتابهاي منتشر شده تير 89 با بهاي 1200 تومان به كوشش موسسه خانه كتاب منتشر شد و در دسترس علاقهمندان و پژوهشگران تاريخ قرار گرفته است.