حسینی: انگیزه مطالعه در افراد باید از دوران جنینی آغاز شود
گزارش هنرنیوز از دومین همایش کتابداران کتابخانه های روستایی غرب کشور؛/۲/
حسینی: انگیزه مطالعه در افراد باید از دوران جنینی آغاز شود
ناهید جباری نماینده شورای کتاب کودک در کارگاهی که درباره چگونگی تاسیس کتابخانه های روستایی(موانع و مشکلات و راهبردها) در دومین همایش کتابداران کتابخانه های روستایی غرب کشور برگزار شد گفت: در برابر سونامی های فرهنگی و اجتماعی مجهز نیستیم.
 
تاريخ : شنبه ۲ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۴۲

جباری: به اختلاف نسل ها در فضای مدرن توجه جدی داشته باشیم

جباری با بیان اینکه «من فرزند ۲۵ ساله شورای کتاب کودک هستم» گفت: ما در خدمت فرهنگ هستیم اما در جامعه ای که مناسبات انسانی در آن جای سوال بسیار دارد. 

وی به استاندارهای مدارس ایران اشاره کرد و گفت: ما از استانداردهای مدارس ایران فاصله زیادی داریم اما باید پا را یک قدم فراتر بگذاریم ببینیم چه امکاناتی در دست ماست تا متناسب آنها برای استانداردسازی فرهنگی بکوشیم. 

وی به فرآیند مدرن سازی جهانی اشاره کرد و گفت: دنیا دارد مدرن می شود و مطابق پژوهش های موجود دستاوردهای بشر در صدساله اخیر بسیار سریع بوده است کما اینکه ما مثل مادران و پدرانمان هستیم ولی بچه های ما اصلا مثل ما نیستند و اختلاف نسل ها الان به دو تا سه سال رسیده است. 

نماینده شورای کتاب کودک با تاکید بر اینکه انسان مدرن در سونامی حوادث است اظهار داشت: بخشی از این حواث طبیعی و بخش دیگر آن انسانی است ولی ما در برابر این حوادث اصلا مجهز نیستیم، وقتی زلزله می آید بعد از ویرانی ها از ضعف خودمان آگاهی پیدا می کنیم حال باید از ضعف های فرهنگی هم در برابر زلزله های جهانی آگاه باشیم. 

وی به تشریح شاخص های توسعه در سده های اخیر جهان پرداخت و با مقایسه آنها در کشور برخی مشکلات و موانع را چنین بازگو کرد: مشکل سیستم آموزشی ما در معلم محور بودن و کتاب درسی محور بودن است. حال باید برای تاسیس کتابخانه های روستایی همه مسائل را سنجید و از موانع پیش رو فاصله گرفت؛ این امر خصوصا در کتابخانه های عمومی و درباره کودکان و نوجوانان صادق است و باید برنامه ریزی های کلان بر روی این گروه سنی خاص متمرکز شد. 

در کارگاه چگونگی تاسیس کتابخانه های روستایی ناهید جباری به طور جامع به پرسش های توسعه فرهنگی در کشور از طریق تاسیس کتابخانه های روستایی پاسخ گفت. 

دکتر حسینی: مادران باید جذب مطالع شوند تا کودکان به خواندن ترغیب شوند

در بخش دوم همایش کتابخانه های روستایی که بعد از ظهر روز گذشته برگزار شد دکتر حسینی استاد دانشگاه، در کارگاه چگونگی مشارکت اقشار مختلف در فعالیت های کتابخانه ای به آسیب شناسی و طرح مسائل مختلف در این حوزه پرداخت و گفت: عنوان این کارگاه «راهنمای جذب مادران (والدین) و کودکان به خواندن» است و در آن درباره ایجاد مهارت های خواندن صحبت می کنیم. 

وی با بیان این مطلب افزود: اینکه چگونه زیرساخت های مطالعه را ایجاد کنیم نکته مهمی است و اینکه زنان چگونه جذب خواندن شوند، حال پرسش اصلی این است که کتابداران چه باید بکنند که افراد را جذب مطالعه و کتاب خواندن کنند. 

دکتر حسینی با تشریح نموداری گوناگون به بیان اهمیت مطالعه پرداخت و گفت: خواندن به طور ساده یک رفتار است و باید از دوره جنینی آغاز شود زیرا تربیت کودک حاصل رشد محیطی و رشد ژنتیک است، رشد مغز کودک با محیط و ژنتیک است که هر دو باهم برآن تاثیر می گذارند. 

وی پس از ارائه نمودارهایی که شفافگر موضوع مورد بحث او بود خاطرنشان ساخت: توجه به مطالعه مادران نخستین گام در ایجاد انگیزش مطالعه در کودک است و حرکتی پیشرو به سمت آینده هر فرد و آینده جمعی جامعه. 

حسن زاده: باید بر اساس واقعیت جامعه حرکت کنیم 

در بخش پایانی همایش میزگردی با حضور دکتر حسینی، یوسف حسن زاده و دکتر رسولی با موضوع «چرا در ایران مطالعه نمی شود» برگزار شد. 

در این میزگرد دکتر رسولی با بیان این موضوع که هیچ داده ای در ایران وجود ندارد که به ما بگوید در ایران چقدر مطالعه می شود؟ گفت:روش های خاصی برای سنجش این موضوع در ایران وجود دارد، در برخی از کشورها حتی خواندن پیامک هم جزء مطالعه است و در برخی کشورها مطالعه کتب مذهبی هم در آمارها محاسبه می گردد. 

وی افزود: نشر کتاب در ایران بسیار پایین است و به همین اندازه آمار مطالعه نیز پایین است، نخستین عاملی که در میزان مطالعه افراد مهم است عادت به مطالعه است و مهمترین مرحله شکل گیری عادت ها دوره کودکی است. 

وی در ادامه به بحث الگوگیری ها افراد اشاره کرد و گفت: مهمترین دوره این اتفاق هم دوران کودکی است و ایجاد الگوها باید توسط والدین باشد زیرا تا مادامی که کسی کتاب نخواند نباید چنین انتظاری را از فرزندش داشته باشد. 

وی اذعان داشت: باید کودکان بیاموزند که مطالعه خوب است اگرچه مسئله مهمی که وجود دارد توجه خانواده ها به مطالعه است اما الان در سبد کالای خانواده کتاب جایگاهی ندارد، هیچ وقت نکوشیده ایم با کودکانمان درس یا کتاب بخوانیم اجازه تجربه کتاب خواندن و عادت به آن بسیار مهم است لیکن ما اجازه این تجربه را به کودکمان نداده ایم. 

وی به بحث ساختار نظام آموزشی اشاره نمود و تصریح کرد: واقعیت این است که نظام آموزشی ما اصلا توجهی به مطالعه کتاب غیردرسی ندارد و لذا باید این مسائل آسیب شناسی شوند. 

در ادامه این میزگرد یوسف حسن زاده با تاکید بر اینکه «همه چیز مان باید به همه چیز مان بیاید» به آسیب شناسی همه حوزه های فرهنگ پرداخت و گفت: ما باید بر اساس واقعیت های جامعه حرکت کنیم، باید با حوصله پیش برویم و نگذاریم انگیزه هایمان خاموش شود. 

حسن زاده با اشاره به کم رغبتی مردم نسبت به همه حوزه های فرهنگ اعم از میراث فرهنگی تا مطالعه و کتاب و کتابخوانی سیکل آسیبمندی را ترسیم نمود که لاجرم باید برای بهبود همه ابعاد آن کوشید. 

دکتر حسینی نیز در خاتمه این میزگرد با اشاره به ارزش ها و لایه های آن در جامعه به بیان مناسبت های آن در فضای کتابخوانی و انگیزش مطالعه پرداخت. 

در خاتمه دومین همایش کتابداران کتابخانه های روستایی غرب کشور، حسینی دبیر این برنامه به بیان روند این دوره از همایش پرداخت و در بخش پایانی از کتابداران برتر کتابخانه های روستایی غرب کشور تقدیر و تجلیل به عمل آمد.

گزارش از مریم خاکیان

کد خبر: 66141
Share/Save/Bookmark