مشکل زیست محیطی ایران از جنس تصرف و تغییر کاربری است
شب فرهنگی راهنمایان تور با حضور کارشناسان گردشگری و محیط زیست در رامسر برگزار شد.
به گزارش خبرنگار اعزامی هنرنیوز به رامسر ،در این شب نشینی که یکی از برنامه های جشن سه روزه راهنمایان گردشگری سراسر کشور بود ،ناصر کرمی کارشناس محیط زیست و گردشگری گفت : عمده مشکل زیست محیطی در ایران از جنس تصرف و تغییر کاربری است. به عنوان مثال در مکانی مانند پارک ملی جاده می سازند و یا در بخش دیگری از آن شهرک تاسیس می کنند.
کرمی با تاکید براینکه به جای تخریب و فروش طبیعت باید آن را به تماشا بگذاریم اذعان کرد: با موعظه اخلاقی مردم نمی توان به حفظ محیط زیستی پرداخت که با منافع شخصی ، نزدیک و روزمره مردم منافات دارد.
کرمی خاطرنشان کرد : باید چشم اندازی از حفظ محیط زیست به مردم داد که منافع شخصی آنها را تامین کند و بدانند این حفظ سود اقتصادی بیشتری از تخریب محیط و یا مثلا قطع کردن درختان دارد که
این کارشناس بابیان اینکه این مهم به عهده روزنامه نگاران و تور لیدرها است گفت : متاسفانه با یک نگاه عمیق درمی یابیم نه سیاستمداران زبان مار ا می فهمند و نه مردم به حرف دوستداران طبیعت گوش می دهند اما اگر توجیه شوند که این حفظ چه مزایای اقتصادی بلند مدتی برای آنها دارد و این سود آوری برایشان ملموس شود قطعا خود اقدام می کنند.
وی افزود: نوع اثر مخرب توریست ها از جنس آلودگی است این در حالی است که آلودگی قابل کنترل و جبران است.
این کارشناس گردشگری ادامه داد: تا 10 سال پیش کار سختی بود که به گردشگر بگوییم وقتی به بیایان می روی زباله نریز اما امروز این مسئله جا افتاده است و گردشگران با هدایت راهنمایان تور زباله کمتری از خود به جای می گذارند .
وی تشریح کرد : بنابراین کمتر می توان گفت چشم اندازی در ایران به دلیل حضور گردشگران خارجی دچار مشکل زیست محیطی شده باشد چون از زمانی که توریست خارجی وارد منطقه ای می شود مردم آن منطقه توجه بیشتری به محیط خود می کنند . به عنوان مثال نگاه مردم انزلی به تالاب ها به واسطه ورود گردشگران به آن منطقه نسبت به چند سال پیش تفاوت پیدا کرده است.
در ادامه بیژن فرهنگ دره شوری با بیان اینکه در سراسر جهان ثروت ملی در دست مردم است گفت : مدیریت منابع عام یک هنر است که نیازمند برنامه ریزی هدفمند است .
وی علاقه مند کردن مردم به سرزمین جاودانه خودشان را منوط به تشکیل انجمن های زیست محیطی و مردمی از طیق ارگانهای خصوصی و دولتی دانست .
وی بیان کرد : اگر عشق و حفاظت به یک خواسته ملی و مردمی تبدیل شود و با دانشی منطقی ، علمی و عمیق در بین سازمانها ، دانشجویا ، متولیان امر گردشگری ، هتلها و دولتمردان رواج یابد قطعا این خواسته جامعه عمل به تن خواهد کرد.
دره شوری فقر شدید و اسراف را دو عامل تخریب محیط زیست دانست و گفت : این اتفاق اگر در آفریقا به دلیل نفت خیز نبودن ، یا نبود زمین کافی برای کشت وزرع همراه با جمعیت زیاد روی بدهد کسی تعجب نمی کند اما چرا با وجود نبود هیچ یک از این فاکتورها در ایران باید شاهد چنین تخریب گسترده ای بود.
وی تاکید کرد: جامعه موظف به ایجاد اشتغال و ترویج امکانات بین مردم است اما نه به قیمت تخریب بازمانده های میراث ارزشمند ما. آیا ما آنقدر فقیر هستیم که جنگل هایمان را از بین ببریم و یا تخت جمشید را به حراج بگذاریم . پاسخ این است ما نه اینقدر فقیریم و نه اینقدر ناتوان .
در ادامه این شب فرهنگی کاظمی فرد راهنمای گردشگری استان یزد گفت: شهری مانند یزد تنها با بیابان ها و بادگیرهایش معروف شده است در حالی که در این شهر پیست اسکی و منطقه جنگل های باغ شادی داریم.
وی در پاسخ به پرسش هنرنیوز مبنی بر اینکه فعالیت جامعه راهنمایان و انجمن صنفی راهنمایان نوعی موازی کاری نیست ؟گفت : ما می خواهیم با تشکیل اتحادیه راهنمایان گردشگریاز موازی کاری هایی که بین این دو نهاد وجود دارد جلوگیری شود.
کاظمی فرد با اشاره به مشکلات راهنمایان گردشگری گفت: زمانی که گروهی از کارشناسان خارجی برای بررسی ثبت جهانی باغ دولت آباد به یزد آمده بودند ،مترجمانی آنها را همراهی می کردند که بابت 8 ساعت ترجمه 150 هزار تومان گرفتند اما راهنمای تورکه وظیفه دفاع و معرفی از جاذبه های گردشگری استان خود را دارد و باید اطلاع رسانی، تبلیغ، ترویج و ترجمه را در دستورکار خود قرار دهد، حق الزحمه ای کمتر از یک مترجم می گیرد.
مهران معظمی راهنمای گردشگری استان کرمان هم توضیح داد: راهنمایان گردشگری با حضور 400 نفر از راهنمایان و با هزینه شخصی خودشان از دورترین استانهای کشور در رامسر گردهم آمدند تا روز جهانی راهنمایان را جشن بگیرند. بنابراین می توان گفت تمام این افراد با عشق در این مکان گرد هم آمده اند.
همچنین در ادامه آرش نورآقایی دبیر انجمن صنفی راهنمایان گردشگری گفت: جشن راهنمایان را به منظور معرفی هویت راهنمایان تور برگزار کردیم.
وی اضافه کرد: وجود جنگل های هیرکانی، انتخاب شعار« راهنمای گردشگری، تنوع زیستی و مسئولیت »و همزمانی این جشن با برگزاری چهلمین سالگرد کنوانسیون بین المللی تالاب ها در رامسر باعث شد تا این شهر را برای برگزاری جشن انتخاب کنیم تا بار دیگر با تجمع 400 نفر از راهنمایان گردشگری کشور، شهر رامسر به قطب گردشگری شمال کشور تبدیل شود.
نورآقایی با بیان اینکه که راهنمایان گردشگری همیشه در حال سفر کردن هستند، اظهار کرد: بنابراین باید این جشن در شهرهای دیگری غیر از تهران برگزار شود تا به عنوان مثال راهنمای گردشگری استان های جنوبی با جاذبه های گردشگری استان های شمال کشور آشنا شوند.
دبیر انجمن صنفی راهنمایان گردشگری تشریح کرد: برای برگزاری این جشن تنها از کمک راهنمایان گردشگری و بخش خصوصی کمک گرفته ایم.
وی افزود:به عنوان مثال مراکز اقامتی مانند هتل «رامسر »یا هتل «کوثر »با درصدی تخفیف و رستوران «نگین »و «خلج» و هتل های «لیان»، «اشک» و «نازیا» 400 میهمان این جشن را به صورت رایگان پذیرایی کردند.
نورآقایی با بیان این مطلب که در این جشن 12 کارگاه آموزشی توسط 12 استان کشور برگزار شد تاکید کرد : هدف از برگزار ی این ورک شاپ ها این بود که یادآور شویم در همین فضای صمیمانه حضور راهنمایان گردشگری در جشن باید به صورت آکادمیک به همراه آموزش های لازم برای آنها برگزار شود .
وی با اشاره به اینکه زمان برپایی این کارگاهها اندک بود ،تصریح کرد: اما بعد از مراسم در لابی هتل ها کارشناسان و اساتید دانشگاه از جمله ناصر کرمی، بیژن فرهنگ دره شوری و ایرج میلانی درباره موضوعات مطرح شده و اکوتوریسم با راهنمایان صحبت کردند که این تبادل اطلاعات موجبات خرسندی راهنمایان گردشگری را فراهم نموده است .
چهارمین جشن راهنمایان گردشگری کشور به عنوان بزرگترین گردهمایی راهنمایان در جهان و بزرگترین جشن اصناف کشور از سی ام بهمن تا روز دوم اسفند به مناسبت روز جهانی بزرگداشت راهنمایان گردشگری در شهر رامسر توسط انجمن صنفی راهنمایان گردشگری برگزار شد.