نگاهي به فيلم هاي ايراني به نمايش در آمده در بيست و هفتمين جشنواره فيلم فجر - (٨)
"پای پیاده"در راهی معنوی ...
 
تاريخ : دوشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۸۷ ساعت ۱۵:۲۳
«پای پیاده» - نویسنده و کارگردان : فریدون حسن پور - بازیگران : محمدرضا فروتن، رضا ناجی،‌ فاطمه صادقی، مریم جوبانی، فریبا آهنگ، دانیال محمودنیا و ...


... جعفر مردی 35 ساله چون عاشق نشده است ازدواج نکرده است. او نزد خانواده شوهر خاله اش زندگی می کند. جعفر با حرف های یکی از زنان همسایه که : «برایش زن نمی گیرند تا همچنان از او بیگاری بکشند» صبح روز بعد خواب دیشب خود را بازگو می کند که مادرش در خواب به او گفته که با دختری سبزه ی گلدارپوش ازدواج خواهد کرد. مطمه ای به روستا می آید و جعفر او را همراهی می کند و با هم صحبت هایی می کنند. از طرفی دختر بچه زن جوان و بیوه همسایه موضوع خواب دیدن جعفر را به خانم معلم می گوید و او نیز با ترفندی مادر «زهرا» را آرایش کرده و شال بلند سبز گلدارش را بر سر او می اندازد. جعفر از این اتفاق تصمیم خود را می گیرد. زهرا دانسته یا از روی الهام گونه ای همراه با زوج جوانی که عازم زیارت امامزاده ای در دوردست جنگل هستند همراه می شود. مادر زهرا از چه کسی كمك بخواهد، گریه می کند و جعفر داوطلب می شود که زهرا را برگرداند. برگرداندن زهرا زیارت کردن خود جعفر هم هست و فردای آن روز ازدواج صورت می گیرد ...


فریدون حسن پور به نسبت فیلم «به آهستگی» و «در همین نزدیکی» و ... كه ديگران ارائه كرده اند، نه تنها کاری حرفه ای تر ارائه نکرده است، بلکه با اصرار زیاد که جعفر ازدواج نخواهد کرد مگر به امامزاده دوردست برود،‌ تماشاگر را به سوی مقاومت منفی سوق داده است.


خواب دیدن و زیارت امامزاده هر دو در فرهنگ ایرانی اسلامی جایگاه رفیع دارند اما نباید به شکل دم دستی و بدون برآیند داستان فیلم به محتوای فیلم وصله پینه بشوند. در فیلم «پای پیاده» مردم همه خوب و خوش و زندگی آرام و راحت در جایی پر آب و سبزه و سنبل و به هیچ زحمت زندگی می کنند. یعنی مشکلی وجود ندارد که شخصیت برای رفع و رجوع آن دست به کاری ابر مردانه بزند تا همذات پنداری تماشاگر را بدست بیاورد. هیچ تغییری در احوال مردم دیده نمی شود مگر سکته ناگهانی و نیمه افلیج شدن شوهرخاله (رضا ناجی) که آن هم بي منطق در فیلم گنجانده شده است.


فریدون حسن پور و فیلم سازانی از این دست خوب است که قبل از ساختن فیلمی در حوزه معنویت، یکبار فیلم «آهنگ برنادت» را به رغم قدیمی بودنش با حوصله ببینند. فیلم های از این دست در موجودیت خود همانند شمشیر دو لبه اند. در صورت موفقیت، تماشاگران را به راهی مثبت رهنمون می شوند و در صورت عدم توفیق، تماشاگر را از این گونه سینما می رانند.


"مجتبي حبيبي"
کد خبر: 4436
Share/Save/Bookmark