دزدی آثار معنوی را به عنوان هنر ارزیابی می‌‌کنند و به سرقت ادبی جایزه می‌دهند
 
تاريخ : چهارشنبه ۴ فروردين ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۰۶
به نقل از دویچه وله آلمان، امسال 1500 نویسنده در شهر لایپزیک آلمان کتاب‌های جدید خود را معرفی کردند اما فضای نمایشگاه تحت تاثیر یک پدیده ادبی جدید، شدیدا ملتهب بود.
 
هنوز درهای نمایشگاه بین‌المللی کتاب لایپزیک باز نشده، جنجال بر سر برنده‌ جایزه‌ ادبی این نمایشگاه بالا گرفته بود. یک نویسنده‌ 18 ساله، هلنه هگمن (Helene Hegemann) با کتاب پرفروشش (سمند آبی کشته شده) این جنجال را به راه انداخته است. او در این کتاب داستان دختر شانزده‌ساله‌ یتیمی را بازگو می‌کند که به حال خود رها شده و روزها و شب‌هایش را در حالت نیمه هوشیار می‌گذراند و دیگر قادر نیست، مرز بین رویا و واقعیت را از هم تشخیص دهد.
 
البته در جنجال ادبی بر سر جایزه‌ نمایشگاه کتاب لایپزیک سرگذشت این دختر به تباهی‌کشیده ‌شده، نقشی بازی نمی‌کند. مسئله‌ اصلی این است که هلنه هگمن در رمان خود از آثار نویسنده ها و حتی وبلاگ نویسان مختلف استفاده کرده است و این کار بر اساس قانون حمایت از حق تألیف آلمان سرقت ادبی محسوب می شود. 


با این حال مسئولان نمایشگاه بین‌المللی کتاب لایپزیک، این دزدی را ابتکاری جدید عنوان می کنند و به این دلیل قصد دارند، برای پشتیبانی از این نویسنده‌ جوان که چندی است از سوی منقدان و گردانندگان مجله‌ها و برنامه‌ها‌ی ادبی رسانه‌های آلمان شدیداً مورد انتقاد قرار گرفته، جایزه‌ ادبی «نویسنده‌ نسل جوان» این نمایشگاه را به او تقدیم کنند.


این «نزاع» ادبی که ماه‌هاست به خبر اصلی صفحات فرهنگی روزنامه‌ها و برنامه‌های ادبی‌‌ـ هنری رسانه‌های آلمان بدل شده، هنگامی بالا گرفت که روز سه‌شنبه هفته گذشته برنده‌ این جایزه در سال ۲۰۰۹، زبیله لویتشاروف (Sybille Lewischaroff) از تصمیم مسئولان نمایشگاه انتقاد کرد و گفت سرقت ادبی و تقلب، هنر نیست و نباید به عامل آن جایزه داد. این صدای اعتراض وقتی در رسانه‌های آلمان بلند‌تر بازتاب یافت که مهم‌ترین و مشهورترین نمایندگان ادبی این کشور، از جمله گونتر گراس، کریستا ولف و اریش لوست، در بیانیه‌ای اعلام کردند: وقتی به سرقت ادبی جایزه می‌دهند، وقتی تقلب و دزدی آثار معنوی به عنوان هنر ارزیابی می‌شود، نشانه‌ آنست که مسئولان و مقامات رسمی صحنه‌ ادبیات، سهواً بر این قانون‌شکنی مهر تأئید می‌کوبند.


برگزارکنندگان نمایشگاه با دلایل خود از جمله پرفروش‌بودن کتاب، در حالی هلنه هگمن را شایسته‌ دریافت این جایزه دانستند که برخی از نهادهای ادبی، حتی شرکت در مراسم اهدای این جایزه را بایکوت کردند.
 
نمایشگاه کتاب لایپزیک امسال هم مثل سال‌های پیش تنها به معرفی نویسندگان آلمانی اکتفا نکرد. ادبیات اسپانیا، کشورهای جنوب شرقی اروپا و آرژانتین نیز جای ویژه‌ای در این نمایشگاه به خود اختصاص دادند. از جمله نویسندگان غیرآلمانی که به لایپزیک سفر کردند، می‌توان به ارنستو کاردنال از نیکاراگوئه، گئورگی گاسپودینوف از بلغارستان، اندری مگناسون از ایسلند، مارتین ساتر از سوییس، و خاویر ماریاس از اسپانیا اشاره کرد.


نمایشگاه کتاب لایپزیک یکم فروردین 89 در آلمان به کار خود پایان داد.
کد خبر: 8955
Share/Save/Bookmark