نشست گروه «دستان» صبح امروز 12 شهریور ماه با حضور حسین بهروزینیا نوازنده بربط، سعید فرجپوری نوازنده کمانچه و حمید متبسم نوازنده تار در تالار وحدت برگزار شد. کنسرت گروه دستان در دو بخش اجرا میشود که بخش اول شامل دو قسمت گروهنوازی بدون کلام و با کلام است که سالار عقیلی از آلبوم «دریای بیپایان» دو آهنگ را اجرا میکند. بخش دوم این کنسرت چهار تصنیف از ساختههای فرجپوری است که تصانیف آن بسیار متفاوتتر از ساختههای قبلی است.
فرجپوری درباره آهنگ سازی این اجرا بیان داشت: در بخش آهنگسازی، سیاست بر این پایه بوده است که کارها متنوع باشد و در برنامهریزیهای گروه دستان، آهنگسازی تقسیم میشود و هر کسی پیشنهادات خود را ارائه میدهد که معمولاً از آن استقبال میشود. هر بار اجرای گروه دستان در ایران حتماً با اجرای یک قطعه جدید همراه است. به همین جهت سعی ما بر این بوده است که هر سال یک کنسرت در تهران و شهرستانها داشته باشیم. سال گذشته کار گروهنوازی با آهنگسازی بهروزینیا داشتیم که در این اجرا نیز گروهنوازی خواهیم داشت. «میخانه خاموش» در ماهور و اصفهان اجرا میشود و تا پایان اسفند ماه آلبوم این اثر توسط موسسه موسیقی ققنوس منتشر خواهد شد.
حمید متبسم نیز در ادامه افزود: روح آهنگسازی با تولید انبوه مغایرت دارد. ما به عنوان آهنگساز، پرکار بوده و هستیم. قبل از اینکه اثر هنری از فیلتر مخاطب بگذرد از فیلتر دل هنرمند عبور میکند و همین مسئله سبب ماندگار شدن یک اثر میشود.
حسین بهروزینیا در رابطه با چیدمان آهنگها اظهار داشت: از آنجایی که در هر کنسرت انتظار میرود که از قطعات قبلی نیز شنیده شود، در قسمت اول جدای از قطعات بیکلام، دو قطعه قدیمی نیز از آلبوم «دریای بیپایان» اجرا خواهد شد تا مردم ارتباط بیشتری با اجرا برقرار کنند. در قسمت دوم بیشتر کارهای من، از آلبومهای تکنوازی و بدون کلام بوده است. در گروه دستان نیز کار با کلام داشتهام که قابل اجرا نیست. در اجرای جدید کار گروهنوازی نیز وجود دارد که تلاش شده است بدون کلام باشد و یکی از اهداف ما از اجرای این بخش این است که موسیقی سازی را هم اشاعه دهیم.
وی در پاسخ به گسترش خواننده محوری در موسیقی امروز ما افزود: موسیقی آوازی نوعی از موسیقی است و آنچه به عنوان خواننده سالاری مطرح است، مشکل شنونده است. در فرهنگ ما کنسرت دادن و کنسرت دیدن هنوز جا نیفتاده است. اگر با موسیقی ارتباط عمیقی داشته باشیم، با کلام هم ارتباط برقرار میکنیم. چنانچه بیش از اندازه به نام و آوازه خواننده توجه شود، مفهوم خواننده محوری یا خواننده سالاری پدیدار میشود. در گروه «دستان» خواننده قطعهای که نوشته میشود از لحاظ تکنیک و با توجه به منطقه صوتی صدایش انتخاب میشود.
بهروزینیا در رابطه با انتخاب سالار عقیلی به عنوان خواننده این گروه گفت: عقیلی سه منطقه صوتی زیر، میانه و بم را در صدایش دارد و احساس درونی او در بیان کلمات و ارائه کار به بهبود اجرای قطعات میافزاید. اعضای قدیمی گروه دستان مانند برادران کامکار و محمدعلی کیانینژاد و دیگر اعضای گروه، در پیشرفت گروه دستان بسیار تأثیرگذار بودهاند. نیازی احساس نمیشود تا دوباره از این افراد برای شرکت در گروه دعوت شود. با این حال ما نسبت به همکاران گذشته خود بیتفاوت بودهایم حتی به عنوان مهمان برنامه از آنان دعوتی به عمل نیامده است که در این زمینه نیز کوتاهی شده است.
حمید متبسم درباره بداههنوازی در گروه «دستان» اینگونه بیان کرد: با توجه به زمان اجرا بر روی صحنه، تصمیمات اینگونه خواهد بود که قطعاتی انتخاب شود که زمان لازم برای تکنوازی و بداههنوازی نیز داشته باشیم. موسیقی ما برای گوش شنونده اروپایی بسیار غریبهتر از موسیقی غیرایرانی برای ماست چون موسیقی اروپایی هیچ آشنایی و شناختی با فرهنگ و موسیقی ایرانی ندارد.
سالار عقیلی خواننده گروه «دستان» در رابطه با همکاری خود با این گروه بیان داشت: چند ماه گذشته سعید فرجیپور پیشنهاد خوانندگی این کار را به من داد و ما چندین ماه به وسیله اینترنت با هم تمرین میکردیم. حدوداً سه تا چهار ماهی هست که به آهنگها از طریق اینترنت گوش کرده و تمرین میکنم. گروه «دستان» یکی از بهترین گروههای موسیقی در دنیا محسوب میشود. هر یک از نوازندههای گروه «دستان» در یک کشور زندگی میکنند و زمانی که گروهی از نوازندههای اقصی نقاط دنیا تشکیل میشود، گروه خوبی به حساب میآید. گروه «دستان» ده روز مانده به اجرا تمرینات خود را به طور مداوم شروع کرده و سپس به مرحله اجرا درمیآید. در این گروه خطایی در اجرا صورت نمیگیرد و من با خیالی آسوده به اجرا میپردازم.
کنسرت «دستان» در دو بخش اجرا میشود. بخش اول در دستگاه نوا اجرا میشود و سالار عقیلی دو قطعه اجرا میکند. بخش دوم با آهنگسازی فرجیپور و قطعه «میخانه خاموش» با شعری از اخوان ثالث ادامه مییابد و در این قطعه، سالار عقیلی قطعه «در اوج آرزو» از هوشنگ ابتهاج را میخواند. سپس چهار مضراب است که ادامه آواز روی پایه آن اجرا میشود. در ادامه قطعه «غم دوست» از سیاوش کسرایی خوانده میشود و از ماهور وارد بیات اصفهان میشود و تصنیف «احوال دل» با شعری از مولانا و سپس با کل سازها، سوز و گدار خوانده میشود. در پایان شعری از مولانا با نام «راز من» خوانده میشود.
گروه دستان شانزده و هجدهم شهريورماه، ساعت ۲۱ و ۳۰ دقيقه در سالن همايشهاي برج ميلاد تهران به روي صحنه خواهد رفت.