ای کاش باج میداد و محبوبتر میشد
شمقدری چه کارهایی نباید میکرد!
جواد شمقدری در دوران مدیریت خود با تمام بحرانهایی که برای او ایجاد شد؛ کارش را بدون سروصدا انجام داد. او کارهای بزرگی کرد که متاسفانه فضای به شدت سیاستزدۀ کشور آنها را بر نتابید؛ شاید اگر شمقدری به برخیها باج میداد و به جایش تمام این کارها را نمیکرد! الان در نظر برخی منتقدان از برترین مدیران سینمایی پس از انقلاب بود؛ نمیدانم شابد بهتر بود بگوییم شمقدری به جای تمام این کارهایی که برخی از آنها در این نوشته می آید؛ باید کارهایی را انجام نمیداد! کارهایی زیرساختی که سالها بعد سینمای ایران آن را درک خواهد کرد.
تاريخ : چهارشنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۲۵
دوره مدیریت جواد شمقدری بر صندلی معاونت سینمایی که بعدا به همت وی به سازمان سینمایی کشور بدل شد درحالی به پایان رسید که ایشان در مراسم تودیع خود خطاب به وزیر ارشاد گفت اگر شما این بار را از دوش من بر نمیداشتید من همچنان به این کار ادامه میدادم شاید در نگاه اول این جمله یک شوخی به نظر برسد اما از نگاه شمقدری این یک تکلیف بوده که در هر صورت ادامه خواهد یافت؛ چه در مسند اجرا چه در بخش فیلمسازی.
شاید مفهوم پنهان این جمله این باشد که نباید با تغییر مدیریتها، کارهای انجام شده منقطع و زحماتی که صورت گرفته با نگاه سیاسی پایمال شود. شمقدری در این مدتی که در ساختمان بهارستان حضور داشت کارهای بزرگی انجام داد که متاسفانه حاشیههای سینما – شاید به عمد - اجازه ندادند چهره واقعی و طعم شیرین این فعالیتها به کام اهالی سینما بنشیند. تبدیل سازمان سینمایی با بودجهای مستقل و چارت کاملا سینمایی و ارتقاء معاونت سینمایی به رئیس سازمان سینمایی که امروزه میرود تا سیر تکاملی خود را چه به لحاظ ساختار اداری و چه به لحاظ توجه افزونتر بر حوزه سینما ارتقاء دهد از کارهایی است که به همت شمقدری و دوستان او در جشنواره دو سال قبل فیلم فجرکلید خورد. شفاف سازی در حوزه تولید و اکران و پروانه ساخت و نمایش و وجود چندین معاونت در دل سازمان سینمایی، خود نویدی از تخصصیتر شدن توان مدیریتی سینما در ایران است.
توجه به زیر ساختهای سینما و بحث ساخت و مرمت سالنهای فرسوده چه از نظر معماری و ساختمانی و چه از نظرت جهیزات، یکی دیگر از فعالیتهای به یاد ماندنی ایشان است. امروزه در دورترین شهرهای ایران هم رد پای مرمت، بازسازی و ساخت سالنهای سینمایی در دوره چهار ساله ایشان هویدا است.
ساخت سالن هویزه سینمای مشهد که یکی از مجللترین و به روزترین سالن کشور است در دوران شمقدری شکل گرفت. استقبالی که از سوی هنرمندان و مردم شهر مقدس مشهد به هنگام افتتاح این سینما صورت گرفت نشان از نیازسنجی درست برای احداث این سینمای چند سالنه بوده است امری که همچنان باید در دولت یازدهم و به همت رئیس سازمان سینمایی کشور تداوم یابد.
ریل گذاری سینمای ایران برای سرعت بخشی به تجهیزات دیجیتالی سینما و حذف هزینههای هنگفت استفاده از آپارات و نگاتیو در این مدیریت بنا گذاشته شد به گونهای که هم اکنون بیش از۷۰ سینمای کشور به این تجهیزات روز سینما مجهز شدند.
کاهش نزولی و حذف فیلمهای سخیف کمدی چه در سینما و چه در شبکه خانگی یکی دیگر از کارهای این مدیریت است. معرفی برج میلاد تهران به عنوان کاخ جشنواره فیلم فجر که چند سالی است با نظم و ترتیب برگزار میشود و خلاصی هنرمندان سینما و اهالی خبر و همچنین مهمانان جشنواره از در به دری برای دیدن فیلمهای جشنواره و هم نشینی آنها در مکانی با دورنمای زیبا که درشان هنرمندان و مهمان داخلی و خارجی جشنواره باشد یکی دیگر از خدمات رئیس سازمان سینمایی سابق است.
تاسیس شورای عالی سینما و حضور ایشان به عنوان ریاست این شورا که بتواند از نزدیک با اهالی سینما و دغدغههای آنان آشنا شود و تصویب قوانین این شورا بدون پیچیدگیهای اداری و دست و پا گیر، که نزدیک است برخی از مصوبات این شورا که یکی از آنها حذف مالیات سینماگران است بزودی روند اجرایی شدن خود را طی میکند و همچنین مصوبات دیگر از گامهای دیگر جواد شمقدری برای کانون توجه قرار دادن سینما در نزد دولتمردان ارشد نظام است که امیدواریم در دولت دکتر حسن روحانی نیز شاهد حضور رئیس جمهور در این شورا و تصمیم گیریهای کلان در مورد سینما باشیم.
قانونی کردن صنوف سینمایی که همواره اکثریت آنان از بیتوجهای خانه سینما بر مشکلات معیشتی و شغلی آنها گلایهمند بودند و دیده شدن نیروهای بدنه سینما بعد از قانونی شدن - حتی اگر با اختصاص بیمه تکمیلی فاخر و دادن هدیه ناقابل شب عید یا ماه رمضان باشد- از دیگر این کارها است. ارتباط با کشورهای همسایه بویژه کشورهای مسلمان برای تولید و اکران فیلمهای ایرانی که برخی از این فعالیتها با حوادثی که درکشورهای منطقه رخ داد روند نزولی پیدا کرد از فعالیتهای برون مرزی رئیس سازمان سینمایی سابق بوده است که امید است در آینده نزدیک نیز دایره این کشورها افزونتر و پیگیری آن در دستور کار قرار بگیرد.
جواد شمقدری درحالی از ساختمان بهارستان خداحافظی کرد که منتقدین او - اگر منصف باشند - نمیتوانند برخی از فعالیتهای او را نادیده بگیرند. شمقدری درحالی از مدیریت سینمایی کشور فاصله گرفت که بیامان برای او حاشیه سازی شد. این درحالی است که اگر او در آرامش بهتر و از همراهی بیشتری از سینماگران برخوردار میبود بیشک آمار خدمات او بیشتر بود.
او در حالی این سمت را ترک میکند که فشارهای اقتصادی و تحریمها نتوانستند حرکت برگزاری جشنوارههای متعدد در کشور را کند کنند. او نه تنها اجازه نداد جشنوارهها از رونق بافتند بلکه جشنواره فیلم دفاع مقدس را که چندین دوره قبل از مدیریت ایشان به حالت تعلیق در آمده بود را با قدرت احیا کرد و در خاتمه، شمقدری در حالی از دوستان خود در وزارت ارشاد خداحافظی کرد که میتوانست وارد این گود نشود و در این مدت همچون دیگر فیلمسازان، فیلمهای خودش را روانه اکران کند. اما تفاوت آدمهای ارزشی احساس تکلیف است تا رفع نیازهای مادی و دنیوی.
مجید معافی