توسط پژوهشکده باقرالعلوم (ع) منتشر شد؛
چاپ کتابي دربارهي «مختار»
تاريخ : چهارشنبه ۱۹ مرداد ۱۳۹۰ ساعت ۱۵:۱۰
سرگذشت مختار در کتاب "حاکمان شيعه در بستر تاريخ" از سوي پژوهشکده باقرالعلوم (ع) منتشر شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از ايسنا، سيدروحالله دعايي، مدير روابط عمومي پژوهشکده باقرالعلوم (ع)، با اعلام اين مطلب، گفت:کتاب "حاکمان شيعه در بستر تاريخ" با موضوع حکومت مختار ثقفي، علويان طبرستان، حمدانيان، آل بويه، سربداران، صفويان و تيپوسلطان به رشته تحرير درآمده است.
او با ارائه توضيحاتي درباره اين کتاب، افزود: رشته نوشتههاي اين کتاب، مجموع چند اثر مستقل است که موضوع آنها گزارش واقعيتهاي تاريخي حکومت زمامدارن شيعه بوده که اکنون در مجموعهاي منسجم و با عنوان حاکمان شيعه ارائه شده است.
دعايي بخشي از اين کتاب را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: يکي از چهرههايي که به شدت مورد تبليغ منفي دشمن قرار گرفته و از سوي دو جبهه باطل، يعني امويان و زبيريان مورد نکوهش و ملامت و بدگويي و اتهام قرار گرفته است، مختار بن ابي عبيد ثقفي است.
مدير روابط عمومي پژوهشکده باقرالعلوم (ع) افزود: در بخش ديگري از اين کتاب آمده است که "او که توانست در تاريکترين برهه تاريخ آذرخش اميدي در دلهاي شيعيان ايجاد کند و برخي ظلمهايي را که بر قبيله ايمان و عدالت شده بود، بازستاند و چهرهاي از حکومت علوي ارائه کند، با جعل روايتهاي تاريخي و احاديث ساختگي، وي را مورد اتهام قرار دادند."
او اضافه کرد: در بخشهايي از اين کتاب تهمتهايي که به مختار نسبت داده شده، آمده است؛ از جمله ايجاد فرقه منحرف کيسانيه که اين اتهام واهي است؛ زيرا اين گروه پس از وفات محمد بن حنفيه آمد؛ در حالي که مختار پيش از محمد بن حنفيه به شهادت رسيد.
دعايي ادامه داد: اين اتهام همچون تهمتي است که ابن حجر در کتاب الاصابة مينويسد که مختار ابتدا از خوارج بود و سپس زيدي شد و بعد شيعه شد. در حاليکه در هنگام شهادت مختار هنوز زيد بن علي به دنيا نيامده بود تا چه رسد که مختار زيدي باشد.
او افزود: مختار ادعاي حکومت داشت و آنکه در زمان وجود امام معصوم عليه السلام ادعاي حکومت کند، طاغوت است؛ پاسخ اين اتهام از لابهلاي اين کتاب روشن ميشود که مختار خود را نماينده امام ميدانست و از امام سجاد عليه السلام اجازه گرفته بود.
دعايي با بيان اينکه روايات متعددي از طرق شيعه و اهل سنت در نکوهش مختار وارد شده است، و پاسخ اين اتهام از زبان مرحوم آيتالله خويي، گفت: رواياتي که در ستايش از مختار آمده است، متضافر است و اما رواياتي که در نکوهش او آمده، ضعيفة الاسناد است و در آنها تناقض وجود دارد و بر فرض صحت آنها بيش از رواياتي نيستند که در مذمت امثال محمد بن مسلم و بريد (از برزگان رُوات) آمده است و از اينرو حمل بر تقيه ميشود.
مدير روابط عمومي پژوهشکده باقرالعلوم (ع) با اشاره به اينکه عناوين اين کتاب شامل هفت بخش است، اظهار كرد: «مختار ثقفي رايت اميد»، «علويان طبرستان (پرچمداران امر به معروف)»، «حمدانيان (اولين مدافعان قدس)»، «آل بويه (حاميان فرهنگي تشيع)»، «سربداران»، «صفويان (نماد اقتدار ايران» و «تيپوسلطان (سفير رهايي)» هفت بخش اين کتاب را تشکيل ميدهند.
كتاب "حاکمان شيعي در بستر تاريخ" به قلم گروهي از نويسندگان در سال 1390 با شمارگان سههزار نسخه در 991 صفحه و به همت پژوهشکده باقر العلوم عليه السلام منتشر شده است.