تئاتر حقیقت تجمیع جشنواره‌های تئاتر دینی و مفاهیم قرآنی است
گزارش هنرنیوز از نشست رسانه‌ای نخستین جشنواره تئاتر حقیقت؛
تئاتر حقیقت تجمیع جشنواره‌های تئاتر دینی و مفاهیم قرآنی است
 
تاريخ : دوشنبه ۲۴ آبان ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۴۳
علی مؤذنی گفت‌: نخستین جشنواره تئاتر حقیقت تجمیع تمامی جشنواره‌های مربوط به ائمه و مفاهیم قرآنی است.

علی مؤذنی دبیر نخستین جشنواره تئاتر حقیقت در نشست رسانه‌ای این جشنواره که صبح امروز با حضور مهدی حاجیان مدیر امور جشنواره‌های نمایشی و سید عظیم موسوی مسئول کمیته شبیه‌خوانی در سالن کنفرانس تئاتر شهر برگزار شد.

ضمن بیان این مطلب گفت‌: در سال‌های گذشته چند جشنواره دینی برگزار می‌شود؛ جشنواره‌هایی مثل جشنواره تئاتر؛ رضوی؛ یا تئاتر عاشورایی و جشنواره عدالت و امید با رویکرد مهدویت. این توقع به وجود آمد که هر یک از ائمه یک جشنواره که به زندگی و حضور آنها می‌پردازد داشته باشند. یک جشنوار تئاتر که در کشور برگزار می‌شود تمامی امکانات نیروی انسانی و امکانات مالی تئاتر کشور را درگیر می‌کند بنابراین ما تصمیم گرفتیم جشنواره‌ای تدارک ببینیم برای حضور نمایش از سایر ادیان که با قرآن و مفاهیم اعلام مخالفتی ندارد، که تجمیع تمامی جشنواره‌های مربوط به ائمه همراه با مفاهیم قرآنی باشد.

وی در ادامه گفت: در سایر جشنواره‌ها گروه‌های تئاتر با صرف انرژی و هزینه بسیار کار خود را آماده می‌کردند و به علت کمبود سالن در تهران امکان بیش از 2 یا 3 روز نمایش را نمی‌یافتند در نخستین دوره جشنواره تئاتر حقیقت گروه‌های شهرستان با هماهنگی که انجام داده‌ایم کارهای خود را در شهرستان خود و شهرستان‌های اطراف نمایش می‌دهند.

در تهران 5 گروه کارهای نمایشی خود را از 28 آبان اجرا می‌کنند. تعداد اجرا گروه‌ها در شهرستان 10 اجرا است که در صورت استقبال گروه‌ها اجراهای بیشتری خواهند داشت.

مؤذنی گفت: اجراهای موفق گروه‌ها مسئولین را برای رسیدگی بیشتر به امکانات تئاتر کشور از جمله تجهیز سالن‌ها تشویق می‌کند.

دبیر نخستین جشنواره تئاتر حقیقت در ارتباط با بین‌المللی بودن تئاتر حقیقت گفت: ابتدا قرار بر بین‌المللی‌بودن این جشنواره بود ما تماس‌هایی هم با گروه‌های خارج از کشور داشتیم اما کار آن گروه‌ها در حوزه دینی چندان مطلوب نبود از سوی دیگر ما باید ابتدا تکلیف‌مان را به لحاظ موضوعی با خودمان مشخص کنیم. باید کار جشنواره‌های ما به حدی برسد که از خارج از ایران تقاضا برای شرکت در این جشنواره‌ها ایجاد شود نه اینکه ما به دنبال گروه‌های نمایشی خارج از کشور برای حضور در جشنواره باشیم. از سوی دیگر بسیاری از این گروه‌ها در همان تاریخ مدنظر ما در سایر کشورها اجرا داشتند. سال آینده سعی بر بین‌المللی کردن این جشنواره داریم.

مهدی حاجیان مدیر امور جشنواره‌های نمایشی در ادامه این نشست در ارتباط با کمک هزینه گروه‌های تئاتری در این جشنواره گفت: رویکرد ما برای حمایت گروه‌های نمایشی فراتر از کمک هزینه است. زیرا هدف ما حمایت از تولید است زیرا امسال سال تولید است و تأکید ما هم بر این مقوله است سال آینده همین موقع جشنواره‌ای برای اجرای آثار برگزیده در نظر می‌گیریم. گروه‌های تئاتری امسال قبل از اجرا قسط اول هزینه‌های خود را می‌گیرند و پس از اجرا با برآورد هزینه کلی توسط گروه‌ها مابقی هزینه‌ها به آنها داده می‌شود. سقف حمایت ما از فراخوان بالاتر است. برای اجرای صحنه‌ای 6 میلیون در نظر گرفته‌ایم که این رقم برای شهرستان‌ها از این مقدار بالاتر است. ستاد جشنواره با همکاری مرکز هنرهای نمایشی این مبلغ را پرداخت خواهد کرد.

حاجیان گفت: برنامه‌های اجرا این جشنواره در تالار مولوی و تئاتر شهر خواهد بود. افتتاح این جشنواره روز 28 آبان با چند نمایش میدانی و نمایشی است که مکان آن متعاقباً اعلام خواهد شد این جشنواره به علت ادامه‌دار بودن در طول سال اختتامیه ندارد.

سیدعظیم موسوی دبیر کمیته شبیه‌خوانی نخستین جشنواره حقیقت گفت: نوآوری‌هایی در نخستین جشنواره تئاتر حقیقت داریم که در ابتدا دور از ذهن و نپذیرفتنی بود؛ اما با کمی تأمل کاملاً قابل قبول ارزیابی شدند مثل اجرای ماجرای آرش کمانگیر به شیوه تعزیه.

وی گفت‌‌: هوشمندی ستاد جشنواره باعث شد که از شرکت‌کنندگان بخواهیم نسخه آثار را به جای اجرای آن به دبیرخانه بفرستند. زیرا از یک سری موضوعات ما اجراهای متفاوتی داریم و این شیوه نگارش متن است که کار را متفاوت می‌کند. با خواندن این متون با آثاری برخوردیم که در نظر اول به دیده فراخ نگریسته شد اما با کمی تأمل به این نتیجه رسیدیم که نوآوری‌هایی بسیار در خور توجه دارند.

موسوی در ادامه بیان کرد: پس از افتتاحیه هر جشنواره ما با فراز و نشیب‌هایی روبرو می‌شویم که پیگیری و وقت مطبوعات می‌تواند به ما کمک کند که مسیر درست را در اجرای جشنواره‌ها برویم.

موسوی در ارتباط با نگاه‌های جدیدی که به تعزیه وجود دارد گفت : قبلاً در ارتباط با این موضوع قصه گام‌های داشتیم اما فراز و نشیب‌هایی که جشنواره و تغییر مدیریت مرکز هنرهای نمایشی به وجود آورد نگذاشت آنچه را که تداوم دارد پیاده کنیم. قصه ما این بود که تمامی آیین‌های ایرانی را چه آنها که به جشنواره ارتباط دارند و چه آنها که ندارند را پیگیری کنیم اما متأسفانه عملی نشد.

وی در ادامه افزود: متأسفانه دغدغه مسئولین در ارائه فرهنگی ایرانی کم است. برای برنامه ثبت تعزیه به عنوان هنر ملی که در دستور کار یونسکو است وزارت ارشاد کمکی به ما نکرد و هزینه‌ها همگی به صورت شخصی جمع آوری شد. من تعزیه ایرانی را در مسکو، چین و لندن اجرا کردم و با استقبال بی‌نظیری روبرو شد. متخصصان امور نمایشی در آن کشورها آنچنان با ظرافت و دقت نظر سئوال‌هایی مطرح کردند که برخی از آن سئوال‌ها را من نمی‌توانستم پاسخ بدهم. اگر در این سئوال‌ها کنکاش شود کمک قابل توجهی به شکل‌گیری تئاتر ملی در ایران می‌کند.

در پایان ذکر این نکته لازم است که نخستین جشنواره بین‌المللی تئاتر حقیقت متشکل از بخش‌های ذیل است:

الفت : بخش‌صحنه‌ای :

تاریخ ارسال آثار 15/4/89 بود که حدود 15 روز نیز به مهلت آن اضافه شد. در این تاریخ تعداد 314 اثر به دبیرخانه جشنواره حقیقت ارسال شد که 180 اثر از شهرستان و 134 اثر از تهران بود اعضای هیأت انتخاب متون این بخش 6 نفر بودند که 3 نفر آثار شهرستان و 3 نف آثار تهران را مورد ارزیابی قرار دادند.

هیأت انتخاب متون آقایان دکتر سعید کشن فلاح؛‌سعید اسدی؛ علیرضا حنیفی؛ داوود کیانیان؛ میلاد اکبرنژاد؛‌ عبدالحی شماسی و خانم اعظم بروجردی

نتایج خوانش این متون در تاریخ 15 مهر ماه اعلام شد از 314 اثر رسیده و 32 اثر از کل آثار پذیرفته شد. که 10 اثر از تهران و 22 اثر از شهرستان بود.

هیأت انتخاب آثار تهران : آقایان تاجبخش فنائیان – محمدباقر قهرمانی و علی مؤذنی

هیأت انتخاب آثار شهرتان : آقایان شهرام کرمی و حسین عاطفی و خانم مریم معترف

از 32 اثر بازبینی شده تعداد 21 اثر انتخاب شده است و تعداد 5 اثر دیگر در حال تمرین می‌باشند که تا پایان سال پس از ارزیابی هیأت انتخاب اجرای عمومی خواهند داشت.

ب : بخش مجالس شبیه خوانی

این بخش در دو قسمت تنظیم گردید قسمت اول نوآوران و نوجوانان و قسمت دوم پیشکسوتان تاریخ ارسال نسخ 1/6/89 اعلام شد و با توجه به تمدید 10 روزه 42 اثر از تهران و شهرستان به دبیرخانه تسلیم شد که 5 اثر آن برای تهران و 37 اثر دیگر از شهرستان بود، در تاریخ 25/7/89 نتایج آن اعلام گردید. در 20 اثر اعلام شده 1 کار از تهران و 19 کار دیگر از شرکت‌کنندگان شهرستانی بود. انتخاب آثار بخش شبیه‌خوانی را آقایان سیدعظیم موسوی و محمدحسین ناصربخت بر عهده داشتند. که از مجالس فرستاده شده به دبیرخانه جشنواره 6 اثر در بخش تعزیه جوانان و نوآوران و 4 اثر دیگر در بخش پیشکسوتان را انتخاب کردند. اجرای مجالس تعزیه در محوطه تئاتر شهر و تکیه تالار محراب خواهد بود.

لازم به ذکر است برخی از مجالس بنا به تصمیم شورای برگزاری از میان پیشکسوتان این عرصه انتخاب و اجرا خواهد شد.

ج : بخش نمایش‌های میدانی و آیین‌های نمایشی :

تاریخ ارسال آثار بخش میدانی تا 16/5/89 و تاریخ ارسال فیلم‌های آیین‌های نمایشی تا 15/6/89 بود تعداد آثار ارسال شده بخش میدان 45 اثر بوده که 13 اثر از تهران و 32 اثر دیگر از شهرستان بود که در قالب طرح ارائه گردید. و در بخش آیین‌های نمایشی 7 اثر از شهرستان ارسال شد. هیأت بازخوان این بخش آقایان محمود فرهنگ، سیدعظیم موسوی و افشین خورشید باختری بودند.

اعلام نتایج این بخش در تاریخ 24/7/89 بود و به طور کلی از این دو بخش 23 اثر پذیرفته شد که 9 کار از تهران و 14 کار از شهرستان جهت ارزیابی و انتخاب نهایی مورد پذیرش قرار گرفت.

هیأت انتخاب آثار میدانی و آیینی: آقایان حسین راضی، محمود فرهنگ و سیدعظیم موسوی

از بین آثار رسیده به دبیرخانه حقیقت 9 اثر انتخاب گردید و اجرای این آثار در محوطه تئاتر شهر و محوطه برج آزادی صورت خواهد گرفت.

د : بخش تولید متون و نمایشنامه خوانی :

مهلت ارسال آثار این بخش تا 15/6/89 اعلام شد که با توجه با تمدید مهلت آن 68 اثر فرم تقاضای حضور را پر کردند. 17 اثر از تهران و 51 اثر از شهرستان بود. هیأت انتخاب این بخش آقایان عبدالحی شماسی و محمدرضا الوند و سیدعظیم موسوی بودند. پذیرفتگان این بخش در تاریخ 26/7/89 اعلام شد. 11 اثر از 68 اثر در بخش نمایشنامه خوانی پذیرفته شد که 5 اثر از تهران و 6 اثر از شهرستان می‌باشد.

آثار انتخاب شده در سالن کنفرانس تئاتر شهر خوانش خواهند شد.

در بخش تولید متون آثار متقاضی مورد بررسی قرار گرفته و در مرحله نخست چهار نمایشنامه از سوی ستاد جشنواره و انجمن هنرهای نمایشی ایران به چاپ خواهد رسید.



کد خبر: 20124
Share/Save/Bookmark