برای اولین بار در ایران؛
نصب مولاژ سنگ نگاره های گلپایگان
مولاژ (نمونه سازی آثار تاریخی) سنگ نگاره های تاریخی به عنوان المان و نماد شهری در گلپایگان ، مهد سنگ نگاره های ایران نصب شد
 
تاريخ : چهارشنبه ۲۸ دی ۱۳۹۰ ساعت ۱۴:۱۸


به گزارش هنرنیوز، در شهرستان گلپایگان بزرگترین و كاملترین مجموعه سنگ نگاره‌ها و نقوش صخره‌ای ایران از دوران‌های كهن زندگی انسانها وجود دارد. 

در میان سنگ نگاره‌های گلپایگان نقوش مختلفی شامل نقوشی شبیه بزكوهی، قوچ كوهی، آهو، انسان (در حالات گوناگون و با ابزارهای متفاوت)، اسب، گرگ، شیر، شتر یك كوهان و دو كوهان، پلنگ، گراز، گوزن (مارال، شوكا، زرد ایرانی)، یوز پلنگ، گور، مار، لاك پشت و بسیاری از حیوانات ناشناخته دیگر مشاهده می‌شود، كه از این میان بز كوهی با حدود ۷۵ درصد نقوش بیشترین تعداد را دارا است. 

در این میان، سنگ نوشته‌هایی با خطوط تصویری، ایدئوگرام، سطری، ایلامی(هندسی)، پهلوی، كوفی، كلیمی و عربی و خط فارسی مشاهده می‌شود كه از نظر سیر تكاملی خط از جایگاه بسیار ویژه‌ای برخوردار است.
 
چندی پیش اداره میراث فرهنگی و شهرداری گلپایگان با توجه به اهمیت این سنگ‌نگاره‌ها تصمیم به نصب مولاژهایی از این آثار شاخص تاریخی گرفتند، که هفته پیش آخرین فاز نصب این مولاژها به پایان رسید و برای نخستین بار این مولاژها به عنوان المان و نماد شهری در پارک فانوس گلپایگان نصب شد.
 
مسعود آرانی شهردار گلپایگان درباره‌ی نصب این مولاژها می‌گوید:« این پروژه در جوار منار سلجوقی، بلندترین فانوس صحرایی جهان و یکی از با ارزش‌ترین بناهای تاریخی ایران قرار گرفته است و از مهم‌ترین پروژه‌های فضای شهری در استان اصفهان به شمار می‌رود.
پروژه مذکور با هزینه‌ای بالغ بر یک میلیارد ريال و در فضایی به مساحت ۱۵۰۰ متر مربع در مدت ۵ ماه (۶۰۰۰ نفر ساعت )به اجرا در آمده است.» 

پارک فانوس شامل دو بخش جدید و تاریخی است که بخش جدید شامل : آب نمای سنگی، پیکره شیر سنگی، نیمکت، روشنایی ویژه، لوحه‌های سفالین( طرح آثار تاریخی شهر) و مولاژ سنگ نگاره‌های تاریخی منطقه تیمره گلپایگان و بخش تاریخی شامل راه پله‌های بازسازی شده، دیواره‌های محوطه منار، لوحه‌های سفالین (طرح آثار تاریخی شهر)، منار سلجوقی و شیر سنگی است.
 
مهدی نوبخت- مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان گلپایگان- در این باره می‌گوید:« طی همکاری و هماهنگی صورت گرفته با انجمن وردپاتکان پروژه مولاژ برداری از سنگ نگاره‌های شاخص در دستور کار قرار گرفت و نهایتاً ۴ لوحه سنگی در منطقه غرقاب انتخاب و مولاژبرداری گردید و در معرض دید میراث دوستان و عموم مردم قرار گرفت.»
نوبخت معتقد است که شهرستان گلپایگان یکی از بزرگترین و کاملترین مجموعه سنگ نگاره‌های ایران را در خود جای داده است.
به گفته‌ی او در کل ،۳۱ منطقه دارای سنگ نگاره در شهرستان گلپایگان وجود دارد. از این رو ساخت مولاژ از این کتیبه‌های با ارزش در دستور کار این اداره قرار گرفته است. 

از سویی محسن جمالی مدیر عامل انجمن وردپاتکان (کاشف این سنگ‌نگاره‌ها و پژوهشگر سنگ‌نگاره‌های گلپایگان) معتقد است اطلاعات بسیار زیادی از زندگی، آداب و رسوم مردمان گذشته از روی سنگ‌نگاره‌ها قابل استنباط است. 

او می‌گوید:«انسانهای روزگار دور عقاید، آرزوها و بسیاری از امور جاری زندگی و گاه علوم خود را برای ماندگاری بر روی سنگها می‌نگاشته‌اند. موضوعات استفاده شده در این مولاژ ها بسیار منحصر به فرد هستند. موضوعاتی همچون شکار گوزن، مبارزه انسانها همراه با داوری، شکار گور ایرانی و شکار بر روی ارابه در این سنگ نگاره‌ها وجود دارد.»
 
جمالی امیدوار است در آینده از سایر سنگ نگاره‌های این منطقه مولاژ تهیه شود.

سید محمد حسین ماهری 
نایب رئیس انجمن دوستداران و حافظان میراث فرهنگی وَردپاتکان

کد خبر: 35993
Share/Save/Bookmark