به گزارش هنرنیوز ، در مراسم افتتاح این همایش كه روز جمعه چهارم اردیبهشت در مرکز اسلامی زاگرب برگزار شد، دامیر بوراس، ريیس دانشگاه زاگرب، گفت: مشارکت ما در این برنامه به دلیل علاقه ما برای گسترش روابط علمی کرواسی با جهان اسلام است، از این رو مفتخرم اعلام کنم که برنامه مطالعات اسلامی و همچنین آموزش زبان عربی به صورت یک رشته تحصیلی در دانشکده فلسفه دانشگاه زاگرب، دایر میشود.
وي افزود: برگزاری همایش، فرصت گرانبهایی برای آشنایی جامعه علمی کرواسی با موقعیت و کارکرد رسانه در جهان اسلام است.
اقدامات رسانهاي جمهوري اسلامي ايران براي زدودن افكار نادرست عليه اسلام
در ادامه روحالله قادری، مدیر مؤسسه ابنسینا سارایوو با تأکید بر نقش رهبران دینی به مثابه یک رسانه انسانی، به تبیین مواضع رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص مبارزه درست و عمیق فکری با دو معضل و چالش کنونی جهان اسلام، یعنی فتنه داخلی افراطیگری و تکفیر و توطئه خارجی اسلامهراسی در دوران استعمار فرانو پرداخت.
وي گفت: متأسفانه برخی رسانههای کشورهای اسلامی به جای ارايه تصویر درست و حقیقی از چهره اسلام، به عنوان شیپور بیرونی گروههای تکفیری با ترویج و گسترش نفرتپراکنی و وحشتافکنی، مدام تنور اسلامهراسی و فرقهگرایی را گرم نگه میدارند. در این میان منبر مساجد، قدیمیترین رسانه اسلامی است که نقش و ارزش و جایگاه و اهمیت آن مشمول زمان نشده و بلکه روز به روز بیشتر و پررنگتر شده است.
وی افزود: در دوران استعمار سنتی، قدرتهای استعماری به دنبال اشغال سرزمینها بودند و از جنگ جهانی دوم به بعد با شروع دوران استعمار نو، اشغال حکومتها با حکام دستنشانده در دستور کار قدرتهای بزرگ سلطهگر قرار گرفت و پس از جنگ سرد با قرار گرفتن در دوران استعمارفرانو یا استعمار مجازی، هدف تسخیر قلبها و مغزها شده است.
وي تأييد كرد: دیپلماسی معنوی رهبران دینی با هدف آگاهسازی ملتها و بیدارسازی وجدان اخلاقی سیاسیون از طرق مختلف مثل صدور فتاوا، ارايه خطابه در منبر مساجد و انتشار پیامها و نامههای سرگشاده با هدف آگاهسازی ملتها و بیدارسازی وجدان اخلاقی سیاسیون، نمونه بارز کاربرد این نوع رسانه انسانی است.
مدیر مؤسسه ابن سینا سارایوو همچنين ابراز كرد: مانند نامه پیامبر اسلام (ص) به سران امپراتوریهاي ایران و روم، نامه تاریخی امام خمینی (ره) به رهبر شوروی سابق میخائیل گورباچف و نامه اخیر امام خامنهای (مد ظله العالي) به جوانان اروپا و آمریکای شمالی که آنها را دعوت به شناخت اسلام از منابع اصیل و دست اول یعنی قرآن و سیره عملی پیامبر اسلام (ص) دعوت کرد و دیدیم و شنیدیم که حدود ۱۳۰ نفر از جوانان بالکان در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، به این دعوت لبیک گفتند و نوشتند که جهل و بدتر از آن فهم نادرست از اسلام و قرآن، مشکل بنیادی نسل جوان امروز است.
وی ادامه داد: در این راستا جمهوری اسلامی ایران با هدف توانمندسازی رسانهای و مصونسازی افکار عمومی از شبکههای رسانهای تحت هدایت و راهبری نظام سلطه و صهیونیسم بینالملل، از مدتها پیش با راهاندازی شبکههای فرامرزی «پرس تی وی» به زبان انگلیسی، «العالم» و «الکوثر» به زبان عربی و «هیسپان تی وي» به زبان اسپانیولی و همچنین شبکه «آی فیلم» و «شبکه جهانی سحر»، توانسته است به صورت هوشمندانه و روشمند، از طرفی به افشاگری دستهای پیدا و پنهان توطئه اسلامهراسی غرب بپردازد و از طرف دیگر به روشنگری علیه فتنه گروههای افراطی و تکفیری داخل جهان اسلام بپردازد.
قادری در پایان سخنان خود گفت: اگر منبع و سوخت تمامی جنبشهای اسلامی لااقل در سده اخیر را حرکت علیه نظامهای دیکتاتوری و مستبدان تحت حمایت غرب، علیه استعمار و مداخلهگرایی غرب در سرنوشت مسلمانان و از همه مهمتر علیه اشغالگری اسرائیل در سرزمین فلسطین بدانیم و بنامیم ـ که حقیقتاً هم اینگونه هست ـ چقدر رسانههای کشورهای اسلامی در مسیر این سه مطالبه به حق مسلمانان و آزادیخواهان گام برمیدارند؟
كرواسي، رسانه و دين
در ادامه شیمور مچیچ، مسئول امور دینی دولت کرواسی در سخناني اظهار كرد: رسانهها نقش مهمی در تغییرات فردی و اجتماعی دارند، رسانهها دیدگاهها و نظرات را شکل میدهند، حکومت کرواسی، براساس قانون پذیرش آزادی ادیان و شناسایی آنها، برنامههای رادیو و تلویزیون دولتی و خصوصی را اختصاص به معرفی برنامههای دینی و از جمله بخش مربوط به جامعه اسلامی کرواسی کرده است.
وی افزود: این نوع برنامهها فرصتی برای گفتوگو و تبادل افکار برای کارکرد بهتر رسانهها در کرواسی است، بدون گفتوگو امکان باز شدن فضای رسانهای وجود ندارد.
پس از آن نيز پریسلاو شیشیچ، سرپرست وزارت فرهنگ کرواسی گفت: همکاری با رسانهها برای تغییرات و تحولات اجتماعی و دینی لازم است و باید چنین همکاریهایی بر اساس شفافیت و روشنی با رسانهها پیش بیاید.
در پایان مراسم افتتاحیه هم عزیز حسنویچ، مفتی اعظم جامعه اسلامی کرواسی و ريیس مشیخت اسلامی در اين كشور، در سخنانی گفت: ۹۹ سال است که اسلام در کرواسی به عنوان دین در قانون اساسی مورد پذیرش قرار گرفته است و امسال نیز سیامین سالگرد افتتاح مرکز اسلامی زاگرب است، برگزاری این همایش بدون مشارکت و همکاری علمی مؤسسه ابنسینا سارایوو و دانشگاه زاگرب، بدین صورت محقق نمیشد، بنابراین امیدوارم که بتوانیم در همایشهای آینده نیز شاهد چنین همکاری و همدلی باشیم، برای ما جای بسی خوشوقتی است که این همایش به موضوعی میپردازد که اتفاقاً یکی از مسايل جدی پیش روی همه ماست.
در حاشیه این همایش لوح فشرده حاوی نامه تاریخی رهبری به جوانان اروپایی و آمریکای شمالی به زبانهای انگلیسی، عربی، بوسنیایی، آلبانیایی، آلمانی، فرانسوی، اسپانیولی و ...، نامه لبیکگونه ۱۳۰ نفر از جوانان بالکان به معظمله و همچنین دو کتاب ارزشمند دیدگاههای رهبری در خصوص بیداری اسلامی و سیره عملی پیامبر اعظم (ص) بين شركتكنندگان در آيين افتتاحيه همایش بینالمللی «اسلام و رسانه« توزیع شد.
در نكوهش دوگانگي رسانههاي غربي
بنا بر اعلام اين گزارش، در نخستين روز برگزاري همایش که روز جمعه ۵ ارديبهشت در سالن همایش ساختمان ریاست دانشگاه زاگرب برگزار شد، سخنرانان مختلف به ایراد سخن پرداختند؛ از جمله طاهراينفرد، سفیر ایران در کرواسی كه در سخنرانی خود با عنوان «اسلام دین صلح» گفت: همه ساله برگزاری همایشهای گوناگون گفتوگوی میان ادیان سبب شده است تا سوءتفاهم میان ادیان تا حدود زیادی برطرف شود؛ اما چهره اسلام آنگونه که در رسانههای غربی مطرح میشود، حقیقی نیست.
وي افزود: تصاویر و تیترهای رسانهها نشان میدهد كه تلاش آنها برای معرفی اسلام حقیقی نیست و این غمانگیز است که رسانهها رفتارهای غلط برخی مسلماننما را به نام اسلام مخابره میکنند و در جنایتهای خونین ضدبشری دیگر به دین مرتکبین، اشارهای نمیشود.
وي افزود: معیارهای دوگانه در انعکاس اخبار سبب شده است تا پدیدهای به نام ترویج اسلامهراسی همه روزه از رسانهها به بهانه پوشش خبری وقایع تروریستی و خونبار صورت پذیرد.
سفیر ایران در كرواسي در ادامه با اشاره به عدم انعکاس نامه رهبر معظم انقلاب در رسانههای غربی، آن را با ادعایهايشان در انعکاس اخبار مغایر دانست و اضافه کرد: رسانهها به سفارش و منافع خاصی عمل میکنند که در مواردی سبب تحریف واقعیت و نتایج غلط منجر شده و به درگیریها دامن زده است.
وی با اشاره به روایتی از پیامبر اسلام (ص) که مؤمن کسی است که مردم از دست و زبان او در امان باشند، مؤمنین واقعی به اسلام را صلحخواه و صلحطلب خواند و اسلام حقیقی را دین صلح دانست.
ايمان و خودسازي راهي براي مقاله با اسلامستيزي
دومين و آخرين روز همایش در روز شنبه ۵ ارديبهشت، در مرکز اسلامی کرواسی ادامه يافت. مجتبي اكرمي، رایزن فرهنگی ایران در كرواسي در سخنان خود در اين روز از همايش، با اشاره به اینکه تبلیغات مسموم علیه اسلام از همان آغاز نبوت پیامبر گرامی اسلام (ص) با شاعر و مجنون خواندن وی آغاز شده است، گفت: راه مقابله با اسلامهراسي در سیره پیامبر (ص) و اصحاب گرامی وی؛ یعنی ایمان عمیق و خودسازی است. در صدر اسلام مؤمنین با تأسی از رفتار پیامبر (ص) با صبر و استقامت در برابر مشکلات، به خودسازی پرداختند و با قول و عمل خود دیگران را به اسلام دعوت كردند.
وی ضمن تأکید بر تلاش بر شناخت صحیح و عمیق از آموزههای اسلام ناب که در سنت پیامبر (ص) معرفی شده است، تلاش براي معرفی اسلام با استفاده از رسانههای اجتماعی راهی مؤثر برای مقابله با اسلامهراسی دانست و با اشاره به واقعه تروریستی شارلی هبدو، ضمن انتقاد از انفعال برخی مسلمانان که فقط به محکوم کردن حادثه تروریستی پرداختند، با اشاره به فعالیت اجتماعی جوانان مسلمان که از ایران آغاز شد که «من عاشق محمد (ص) هستم» و «من از تروریسم متنفرم» آن را راهی مؤثر برای مقابله با رسانههای غربی که بر تنور اسلامهراسی می دمند، دانست.
وی در پایان یاد و خاطره مسلمانانی که در صد ساله گذشته در حفظ اسلام و قانونی كردن فعالیت مسلمانان در کرواسی تلاش داشتهاند را گرامی داشت.
همچنين در بخش جنبی همایش، نشست رسانههای منطقه و مسلمانان با حضور نمایندگانی از رسانههای کشورهای کرواسی، صربستان و بوسنی و هرزگوین برگزار شد. در این نشست هر کدام از حاضرین به نحوه انعکاس برنامه ها و اخبار مربوط به مسلمانان در رسانه خود و سایر رسانههای آن کشور اشاره كردند.
در اين نشست، برخی محدودیتها و انتشار اخبار بر اساس دیدگاه پروپاگاندای غربی از جمله مهمترین مشکلات رسانههای مزبور مطرح شد.
بايد عنوان كرد كه در این همایش، مقالاتی با موضوعات افراطگری مذهبی در رسانههای بالکان، دیپلماسی رسانهای و رسانه اسلامی در روابط بینالملل، اسلامهراسی در رسانههای جهانی، دیپلماسی معنوی و جهان اسلام، نقش رسانهها در مدارای مذهبی و اعتماد میان ملتها، چهره اسلام در رسانههای کاتولیک کرواسی و اسلام در رسانههای بوسنی و هرزگوین، اسلام در رسانههای صربستان، اسلام در رسانههای اسلوونی و ... از سوی اساتید و صاحبنظران برجسته کشورهای اسلامی و غربی به خصوص ایران و کرواسی، قرائت شد و در مراسم اختتامیه همایش نيز، یک بیانیه مشترک صادر شد.