بغض «کابلی» برای «ملک»
ملک باستان‌شناسی تقدیر شد؛
بغض «کابلی» برای «ملک»
میراثیان در موزه ملی گرد هم آمدند تا به ملک باستان‌شناسی ایران ادای احترام کنند.
 
تاريخ : شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۰۰

به گزارش هنرنیوز؛ در مراسمی که چهارشنبه (۲۲ مهرماه) به پاس نیم‌قرن پژوهش و آموزش در باستان‌شناسی ایران، با عنوان جشن‌نامه و بزرگداشت «صادق ملک شهمیرزادی» برگزار شد، سید محمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با تاکید بر این‌که قدرشناس بودن فقط تشکر کردن نیست، بلکه باید نخست جایگاه را به جا آورد اظهار کرد: خوشحالم که ابر و باد و مه و خورید و فلک دست به دست هم دادند و این موقعیت فراهم شد تا قدمی برداشته و بگوییم ما هرچند دیر و هر چند کم حق بزرگان خود را جا می‌آوریم.

کودکی که هنوز ذوق زده می‌شود


وی با اشاره به آشنائی‌ها و موقعیت‌هایی که در طول ۳۷ سال گذشته در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری داشته است، افزود: بهره‌ای که در طول این سال‌ها با افراد مختلف این حوزه مانند دکتر ملک بردم قابل قیاس با آن‌چه در گذشته داشته‌ام نیست.




او دکتر ملک را به کودکی تشبیه کرد که هنوز پس از دیدن هر چیزی خوشحال و ذوق‌زده می‌شود.

رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی گفت: این استاد باستان شناس علاوه بر تدریس رشته باستان شناسی، به دانشجویان اخلاق و محبت نیز می‌آموخت و با دادن کلنگ به دست دانشجویان در کارهای میدانی نیز آنها را آموزش می داد.

وی اظهار داشت: این مراسم تقدیر از استاد نیست، در واقع این مراسم محلی است که استادان پیشکسوت را باید در جایگاه واقعی شان بنشانیم و به حضور آنان افتخار کنیم.

یک دنیا دانش و افتخار

حمیده چوبک، رئیس پژوهشکده باستان‌شناسی که نخستین کلنگ کاوش‌های باستان‌شناس‌اش را برای کاوش در محوطه «هفت تپه» و از دست «صادق ملک شهمیرزادی» گرفته، این باستان‌شناس پیشکسوت را یک دنیا دانش، غرور و افتخار برای جامعه باستان‌شناسی دانست.





ملک پژوهش‌های باستان‌شناسی ایران



در این مراسم جبرئیل نوکنده، مدیر موزه ملی ایران و شاگرد «صادق ملک شهمیرزادی»، این باستان شناس پیشکسوت را «ملک پژوهش‌های باستان شناسی ایران» دانست و به برخی کاوش‌ها و پژوهش‌های وی و ممنوع‌الکلنگ بودن او در سال‌های گذشته اشاره کرد.

وی با بیان این که دکتر ملک شهمیرزادی به کودکان و نقش مردمان بومی در حفاظت توجه داشت، ادامه داد: او به همراه باستان شناسانی چون ناصر چگینی و جلیل گلشن محوطه‌ی باستانی «سیلک» را که نیروی انتظامی هم از آن ناامید شده بود سر و سامان داده و به سایت موزه تبدیل کرد و نتایج آن در قالب چندین پایان نامه در خارج از کشور، گزارش و مقاله منتشر شد.



او «صادق ملک شهمیرزادی» را باستانی شناسی دانست که به شاگردانش چگونه نوشتن، چگونه کاوش کردن و سخاوت را آموخت.

مظهر وقف کردن خود برای انسان‌ها

رضا شعباني استاد گروه تاريخ دانشگاه شهيد بهشتي تهران و چهره ماندگار نیز در این مراسم اظهار کرد: سال‌هاست به دنبال دکتر ملک می‌گشتم اما او را پیدا نمی‌کردم. من باستان‌شناسی را دوست دارم و برایم افتخار است که خدمت‌گزار باستان‌شناسان باشم.




او با بیان این نکته که دکتر ملک به گردن علم حق دارد، افزود: صادق ملک شهمیرزادی و دکتر یوسف مجیدزاده هر دو مظهر وقف کردن خود برای انسان‌ها و مسوولیت‌هایشان بوده و هستند، این دو مظهر عقل، مقام، وظیفه‌شناسی و جدیت هستند. آن‌ها به باستان‌شناسی ایران قوت دادند. حتی افرادی مانند دکتر کامیار عبدی و مرحوم مسعود آذرنوش هم آینده‌ای چون این دو باستان‌شناس می‌توانستند داشته باشند و خواهند داشتند.

«صادق» حقت بیشتر از این بود

میرعابدین کابلی نیز که یکی از هم دوره‌ای‌های صادق ملک شهمیرزادی است، با اشاره به یکی از صحبت‌های کلیدی دکتر نگهبان که «باستان‌شناس خوب کسی است که در وسط هر حفاری تا زمانی که یادداشت‌ها و اطلاعات حفاری گذشته را تدوین نکرده برای ادامه حفاری‌ها اقدام نکند.» افزود: معتقدم ملک شهمیرزادی نیز این خصوصیت را از همان زمان حفظ کرده است.

این باستان‌شناس پیشکسوت در ادامه با اشاره به برخی صحبت‌ها مانند این نکته که نیمی از مخازن موزه ملی ایران با کاوش‌های رومن گیرشمن پر شده است، گفت: این جمله زیاد هم اغرار‌آمیز نیست.




وی افزود: دکتر نگهبان شاگردان زیادی تربیت کرد که بسیاری از آن‌ها مظهر فعالیت در باستان‌شناسی هستند. برخی از آن‌ها کارهای خود را چاپ می‌کردند اما هیچ کدام پیرو نظر پدر باستان‌شناسی ایران به جز شاگرد شاخص‌اش دکتر ملک شهمیرزادی این کار را انجام ندادند. او وقتی حفاری‌های سیلک را آغاز کرد سال به سال مجموعه یادداشت‌هایش را جمع‌آوری کرد.

کابلی در پایان صحبت‌هایش با بغض خطاب به صادق ملک شهمیرزادی گفت: حقت بسیار بیشتر از این بود، اما باز هم این روز را به تو تبریک می‌گویم. امیدوارم سلامتی‌ات را دوباره به دست بیاوری و به خدمات فرهنگی‌ات ادامه بدهی.
کد خبر: 83693
Share/Save/Bookmark