طرح «عیدانه کتاب» بهره گیری از فرصت نوروز و سنت ایرانی برای عیدی دادن است
طرح «عیدانه کتاب» بهره گیری از فرصت نوروز و سنت ایرانی برای عیدی دادن است
نشست هماندیشی «طرح عیدانه کتاب» با حضور مجید غلامی جلیسه، مدیر عامل موسسه خانه کتاب، محمود آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان استان تهران و تعدادی از اعضای انجمن های نشر عصر امروز( یک شنبه دوم اسفند ماه) در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد.
 
تاريخ : دوشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۵۲
به گزارش هنرنیوز، مجید غلامی جلیسه با بیان اینکه در طرح کتاب فروشی به وسعت ایران به دنبال سوق دادن بخشی از یارانه مصرف کننده به سمت کتاب فروشی ها بودیم، گفت: به این بهانه سعی کردیم باعث رونق کتابفروشی ها شویم.

جلیسه طرح کتابفروشی به وسعت ایران را ایده خوبی توصیف کرد و گفت: اجرایی کردن این طرح نیاز به بررسی و زمان بندی بیشتری داشت و آزمون و خطای خاص خود را می طلبید. با تمام مشکلاتی که بود موفق شدیم در هفته کتاب این طرح را اجرای کنیم.

وی در ادامه آمار و اطلاعاتی از اجرایی شدن این طرح ارائه کرد و گفت: به جهت موفقیت این طرح، تصمیم گرفتیم به بهانه های دیگر این طرح را با عنوان «عیدانه کتاب» اجرایی کنیم. امیدواریم با شور و نشاط قابل توجهی که فضای عید به ما می دهد و امکاناتی که در این یک ماه فراهم می کنیم گام بهتری برای ترویچ کتاب و کتابخوانی داشته باشیم.

جلیسه به اهداف اجرایی شدن طرح «عیدانه کتاب» اشاره کرد و گفت: حمایت و تقویت بنیه اقتصادی کتابفروشان، ایجاد فضای نمایشگاهی در سراسر کشور از جمله اهداف این طرح است. برخلاق نمایشگاه های موسمی و استانی که ناگزیر به ایجاد فضای فیزیکی و زمانی خاص هستیم و به تبع آن ناگزیریم ناشران را در یک بخشی جمع آوری کنیم، این طرح محدودیت زمانی و مکانی ندارد.می توانیم در یک باز زمانی که خودمان تعریف می کنیم در سراسر کشور در این زمینه اقدام کنیم.

جلیسه توزیع عادلانه یارانه به خریداران کتاب در سراسر کشور، تمرکز زدایی و بهره مندی مناطق کمتر برخوردار از یارانه مستقیم خریداران کتاب، حذف واسطه ها و سوداگران از جریان یارانه کتاب، هدفمند سازی یارانه های فرهنگی به سمت حوزه های مغفول مانده، جریان سازی برای توجه به کتاب بدون محدودیت جغرافیایی و استفاده از اینترنت و زیر ساخت های تجارت الکترونیک برای توزیع کتاب را از دیگر اهداف طرح «عیدانه کتاب» نام برد.

مدیرعامل خانه کتاب به ارائه آمار و اطلاعات طرح «کتاب فروشی به وسعت ایران» پرداخت و گفت: ۲۳۹ کتاب فروشی در این طرح عضو شدند که از این تعداد تهران بیشترین سهم و استان مرکزی کمترین سهم را داشت. هرچند ۱۰۴ کتابفروشی فعال شدند و توانستند در این طرح مشارکت کنند اما ۱۳۵ کتابفروشی نتوانستند وارد طرح شوند. صد میلیون یارانه به کتاب فورشی ها پرداخت شد که در مجموع ۱۴ هزار و ۳۶ نفر از کل این طرح استفاده کردند.

وی با بیان اینکه از ۳۱ استان حدود ۲۶ استان در این طرح مشارکت داشتند، عنوان کرد: از این تعداد شش استان با وجود عضویت از طرح استفاده ای نکردند. بیشترین مشارکت سهم تهران و بعد اصفهان بود. به طوری که تهران با ۸۲ کتابفروشی، اصفهان با ۳۴ کتابفروشی و استان خراسان رضوی با ۱۶ کتاب فروشی در این طرح مشارکت داشتند.

جلیسه افزود: اصفهان ۳۰ درصد یارانه خرید کتاب را در فاز اول این طرح به خود اختصاص داد. علارغم اینکه تعداد کتابفروشی های آنها ۵۰ درصد کمتر از استان تهران بود. سهم فروش اصفهان۱۹۷ میلیون تومان، تهران ۱۳۳ میلیون تومان و خراسان رضوی سهم سوم را در این طرح داشت. اصفهان ۲۹۹۹ نفر، تهران ۲۱۶۳ نفر و گیلان ۱۳۲۶ نفر از یارانه خریدار استفاده کردند.

مدیر عامل خانه کتاب، خصوصیت بارز «عیدانه کتاب» را رصد کردن لحظه به لحظه اجرای طرح برخلاف دیگر فعالیت ها در حوزه کتاب دانست و اظهار کرد: ما در طرح «کتابفروشی به وسعت ایران» در وهله اول و «عیدانه کتاب» در وهله دوم به راحتی می توانیم کل فرایند اجرای طرح را رصد کنیم. این امر کمک می کند در حین و بعد از اجرا با تحلیل منطقی بتوانیم شکاف ها را رصد کنیم تا اگر به کیفی سازی نیاز داشت، اقدامات لازم انجام شود.

جلیسه بیان کرد: طبق توافق در طرح «کتابفروشی به وسعت ایران» سقف و کف مبلغ را دو میلیون تومان قرار دادیم. اما سقف این مبلغ را بسته به تعداد و موقعیت کتابفروشی تا ۱۰ میلیون تومان افزایش دادیم.

جلیسه به اهداف و اولویت های طرح «عیدانه کتاب» اشاره کرد و گفت: بهره گیری از فرصت نوروز و سنت ایرانی عیدی دادن، گسترش طرح به تمام استان ها،تاکید بر کتاب فروشی های شاخص و مهم در استان و شهر، افزایش سقف یارانه به مناسبت تعداد کتاب، ارتقای ابزارهای و روش هاینظارتی و کنترلی برای بهبود خدمات وجلوگیری از سوء استفاده ها و ترغیب و تشویق کتاب فروشی ها برای عضویت در طرح از جمله این اهداف هستند.

در ادامه این نشست، محمود آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران گفت: طرح کتابفروشی به وسعت ایران یکی از طرح های خوبی بود که وزارت ارشاد درستور کار قرار داد. بعد از سال ها بی توجهی به کتابفروشان، در این دوره و این دولت این طرح به کتاب فروشان توجه کرد. این طرح علارغم مشکلاتی که داشت نوید داد که این توجه وجود داد و خوشبختانه تعدادی از کتابفروشی ها توانستند از آن استفاده کنند.

آموزگار یکی از مشکلات نشر را « تخفیف» دانست و گفت: همواره به قیمت پشت جلد کتاب بها داده نمی شود. چیزی که در کشورهای اروپایی برای آن قانون تایین می شود تا از کتاب فروشی ها کوچک در مقابل کتابفروشی های بزرگ مقاومت کنند. تخفیف ها ریشه کتابفروشی را از بین می برد.

وی با بیان اینکه این بخشی از یارانه باید به سمت کتابفروشی ها سوق داده شود، گفت:در این صورت بنیه توزیع تقویت می شود. باید به مناسبت تخفیف ها هم توجه کنیم چرا که اگر این تخفیف ها تبدیل به کار دائمی شود ذات خود را از دست می دهد. همین که این تخفیف ها مناسبتی برگزار می شود خوب است.

آموزگار یکی از دلایل عدم شرکت ۱۳۵ کتابفروشی در طرح کتاب فروشی به وسعت ایران را عدم آشنایی آنها با سیتم های فنی دانست و گفت: خوب بود که با آنها تماس گرفته می شد تا مشکلات آنها رفع شود.

رضایی، عضو انجمن ناشران کودک گفت: طرح « کتاب فروشی به سعت ایران»را طرح خوبی دیدم و احساس می کنم می تواند تقویت شود. به نظر من چیزی که در این قضیه مغفول مانده کودکان و نوجوانان هستند. اساسی ترین کاری که باید در آن فرهنگ سازی کنیم این است که باید در آموزش و پرورش عادت به مطالعه را در بچه ها نهادینه کنیم. اگر بتوانیم بر روی بچه های ابتدایی سرمایه گذاری کنیم برای سنین بعدی این جاده هموار می شود.

در ادامه، امام پور، نماینده شهر کتاب گفت: طرح « عیدانه کتاب» خوب و مهم است و اگر استمرار پیدا کند در آینده هم بهتر خواهد شد. طبق مطالعات میدانی اقبال عمومی به سمت کتاب خوب است. این طرح به اعتقاد من از روش های هنرمندانه است.

وی افزود: باید به اطلاع رسانی این طرح توجه بیشتری شود. اگر این اطلاع رسانی در حد مطلوب و با استفاده از تمام امکانات موجود صورت بگیرد به استقبال بیشتر کتاب فروشان منتهی می شود. اگر این طرح را به مناسبت های مختلف ارائه دهیم می تواند تاثیرگذار باشد.

حامد طراحی، مدیر امور کتابخانههای سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران گفت: سوالی که مطرح می شود این است که چرا کتاب می تواند به عنوان یک هدیه جذاب مطرح شود. قطعا همه در مورد فواید کتاب اطلاعات و دانش دارند. اینکه کتاب را می خریم و به امانت می دهیم الزاما به معنای کتابخوان بودن ما نیست. شاید گرایش به این کالای فرهنگی به دلیل رقابت با حوزه فضاهای مجازی مورد توجه نیست. اگر نتوانیم به این سوال جواب دهیم طرح «عیدانه کتاب» با همه ایده ها و پیشنهاداتی که به دنبال خود دارد نمی تواند موفق عمل کند. بنابراین باید در انتخاب کتاب های مناسب که برای هدیه دادن به اطرافیان انتخاب می کنیم به ما کمک شود. برای هدیه دادن کتاب انگیزه ایجاد کنیم.
کد خبر: 89273
Share/Save/Bookmark