صالحی‌امیری: ارزش نشر کمتر از نفت نیست/کسی از بسته‌شدن کتاب‌فروشی‌ها احساس درد نمی‌کند
آغاز اولین همایش ملی کتاب‌ونشر با پیام آیت‌الله علوی گرگانی
صالحی‌امیری: ارزش نشر کمتر از نفت نیست/کسی از بسته‌شدن کتاب‌فروشی‌ها احساس درد نمی‌کند
رئیس کتابخانه ملی گفت: ما چه میزان دغدغه درباره پالایشگاه‌ها داریم اگر یک ساعت یکی از آنها تعطیل شود چقدر دغدغه‌مند می‌شویم.هر روز نشر، کتاب و کتاب‌فروشی بسته می‌شود آیا کسی احساس درد می‌کند؟
 
تاريخ : سه شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۰۹
به گزارش هنرنیوز؛ اولین همایش ملی کتاب و نشر صبح امروز در سالن همایش‌های کتابخانه ملی با حضور آیت الله فقیهی و فرزند آیت الله خوانساری آغاز به کار کرد.

همایون امیرزاده، محمد الهیاری و اعضای اتحادیه ناشران و کتابفروشان و اهالی نشر در این همایش حضور دارند.

در این همایش پیام آیت الله سید محمدعلی علوی گرگانی در قالب کلیپ پخش شد که ایشان در آن به ارشاد جهت حمایت از کتب دینی و افزایش معارف اسلامی توصیه کرده و فرمودند در این مسیر برنامه ریزی کنید تا این اثار به نحو شایسته به دست علاقه مندان برسد.

متن پیام به شرح ذیل است:

بسمه‌تعالی

قال علی(ع) «الکتب بساتین العلماء»

در طول تاریخ بشریت آنچه که بیشترین نقش را در هدایت افکار عمومی و راهنمایی آن‌ها به سمت تعالی و یا انحطاط اخلاقی داشته است وجود کتب و مؤلفینی است که دارای انگیزه‌ها و افکار متعهد بوده‌اند. کتاب عامل مهمی در جهت‌دهی به افکار عمومی و همچنین القای افکار صحیح و یا خدای ناکرده فاسد به جامعه و مخصوصاً نسل جوان ما می‌باشد که در جهت کنترل و هدایت‌دهی آن باید برنامه‌ریزی مفصل و هدفمند و درازمدت صورت گیرد.

حال که بنا است همایشی با محوریت کتاب و نشر برگزار گردد خوب است عزیزان در این عرصه به بازیابی و مطالعه سیر تحولاتی نشر و کتاب توجه جدی داشته و کاستی‌ها و فرصت‌های آن را به نحو دقیق‌تری بررسی کرده و تصمیم لازم گرفته شود طبیعی است زمانی این همایش‌ها مفید خواهد بود که در عرصه عمل موجب تعالی حوزه کتاب و نشر شده و به تبع آن موجب تعالی فرهنگ جامعه شود.

در پایان به مسئولین حکومتی و عزیزان وزارت ارشاد هم توصیه می‌شود در جهت حمایت از نشر کتب ارزشمند علمی که با فرهنگ بومی و دانش درونی جوانان عزیز این مرز و بوم نوشته شده است و همچنین کتب دینی که موجب افزایش معارف اسلامی است برنامه‌ریزی کرده و بودجه خاص برای این امور در نظر گرفته شود تا این کتب در مسیر نشر و چاپ به نحو شایسته‌ای به دست علاقمندان برسد.

صالحی امیری: ارزش حوزه نشر کمتر از حوزه نفت نیست

صالحی امیری رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
در این مراسم با بیان این جمله که شخصاً بر این باور بوده و هستم که ما نیازمند یک تغییر نگرش و سیاست در حوزه‌ای به نام کتاب هستیم، اظهار داشت: این حوزه زنجیره‌ای از مؤلف، ناشر، کتابدار، کتابخوان و کتابخانه اینها گره وثیق دارند که باید با دقت تحلیل شوند آن هم با نگاه همه‌جانبه که در آن سیاست‌ورزی مهم است.

وی تأکید کرد: چالش‌های زیادی در حوزه نشر وجود دارد اما فکر می‌کنم مسئله بنیادی حوزه نشر در ایران که زنجیره‌ای میان مؤلف، ناشر، کتاب و ... باید یک تغییر سیاست بر نظام فرهنگی شکل گیرد تا ما بتوانیم یک بحث جامع و کاملی در این خصوص داشته باشیم.

رئیس کتابخانه ملی با بیان اینکه بر این باورم هنوز مقوله‌ای به نام کتاب و کتابخوانی و نشر که با یک نخ همانند دانه تسبیح به هم متصل می‌شوند ضعیف است، گفت: این حوزه در قیاس با سایر حوزه‌های اقتصادی نحیف و ضعیف متصل شده است با اینکه دولت توجهی داشته اما هنوز این حوزه ضعیف است.

وی با بیان اینکه آمار نشان می‌دهد ۱۲ هزار ناشر مجوز فعالیت دارند و تنها ۴ هزار نفر فعال هستند، گفت: این موضوع بیانگر آن است که اوضاع خوب نیست و از هر سه نفری که دارای مجوز هستند یک نفر فعال است و هر روز از تعداد آنها کاسته می‌شود البته به نظر من مسئله فراتر از چند موضوع کوچک است زیرا این موضوع به تغییر در سیاست‌های حوزه نشر و کتاب در کشور باز می‌گردد. چگونه که ما برای مسئله‌ای مثل سوخت، محیط زیست و نظام سلامت هزینه‌های چند هزار میلیارد تومانی می‌کنیم مثلاً ۱۰ هزار میلیارد تومان نظام سلامت اختصاص می‌یابد و در حال فعالیت است.

*ای کاش مسئولین دولتی می‌گفتند از نشر حمایت می‌کنند

رئیس کتابخانه ملی خاطرنشان کرد: در صنعت نفت چند برابر نظام سلامت و در بخش فولاد و پتروشیمی دولت به شکلی دیگر حمایت می‌کند در همین سالن روز گذشته بزرگان صنعت جمع شده بودند آقایان جهانگیری و آخوندی معاون اول رئیس جمهور و وزیر راه حضور داشتند که معاون اول رئیس جمهور رسماً اعلام کرد دولت از همه ظرفیت‌های خود برای حمایت از صنعت و صنعتگران حمایت خواهد کرد. ای کاش همه مسئولین پشت این تریبون می‌گفتند ما از همه ظرفیت‌ها برای حمایت از صنعت نشر استفاده می‌کنیم آن وقت می‌دیدید چقدر جامعه به سمت زیست فرهنگی می‌رود و دانش، آگاهی، هم‌نوایی و درد مشترک در جامعه حس می‌شود.

*ریزگردها را می‌بینیم اما آلودگی اجتماعی و فرهنگی را نه

به گفته این مقام مسئول در کتابخانه ملی مطمئن هستیم باید برای سلامت هزینه کرد، برای ریزگردها باید هزینه کرد اما آیا انصاف است ریزگرد را ببینیم اما آلودگی اجتماعی و فرهنگی را نبینیم! آن به سلامت جسم منجر می‌شود و این به سلامت روان و اخلاق جامعه باز می‌گردد. با ریزگردها می‌توان جامعه را اداره کرد اما بدون اخلاق و همگرایی نمی‌توان این کار را کرد.

وی گفت: ناشر نه از منظر نشر دهنده در یک فضای کوچک در حال تولید است بلکه باید به او از منظر یک طبیب نگریسته شود. مؤلف به عنوان کسی که کانون تولید و بازتولید معرفت است و ناشر آن را بازنشر می‌کند همه اینها در زیست جامعه اثرگذار است. کتابخانه هم به مثابه مسجد باید تقدسش حفظ شود و کتابخوانی را باید قدر بدانیم.

*نیازمند تغییر نگرش در اولویت‌سنجی نیازها هستیم

وی ضمن تأکید بر طراحی سیاست و الگوی کلان برای حمایت از نشر تصریح کرد: نیازمند تغییر نگرش در اولویت‌سنجی نیازها هستیم مطمئن باشید ارزش حوزه نشر از نفت کمتر نیست می‌توانیم فولاد، بنزین و سوخت را وارد کنیم اما اخلاق، انسانیت و همنوایی را نمی‌توانیم در جامعه وارد کنیم بلکه باید در جامعه این موارد بازتولید شوند.

وی به آماری اشاره کرد و با بیان اینکه ۱۵۴ سال پیش اولین مجوز کتاب صادر شد و اداره کتاب و نشر در دوره ناصری ۱۴۵ سال قبل تأسیس شد، گفت: ۱۳۴ سال قبل اداره کتاب به وزارتخانه تبدیل شد و ۱۱۷ سال قبل شرکت طبع کتاب در ایران تأسیس شد و ۱۰۸ سال قبل اولین قانون مطبوعات در ایران است.

*آیین‌نامه‌ها کاغذ هستند که باید روح بر آن دمیده شود


رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن اشاره به اینکه بیش از یکصد قانون و آیین‌نامه در حوزه کتاب و نشر داریم، گفت: ما فراموش کرده‌ایم که اینها کاغذ هستند، روح ندارند پس باید به این آیین‌نامه روح دمید. و این توسط آن انسانی که در زیرزمین‌های چاپخانه با دستگاه‌ها و نویسنده‌ای که با قلمش و کتابداری در کتابخانه در عرصه کتابداری فعالیت می‌کند همه اینها به دمیدن این روح کمک می‌کنند.

صالحی امیری تأکید کرد: ما نیازمند بازمهندسی در حوزه صنعت فرهنگ هستیم که شامل کتاب، نشر، فیلم، موسیقی، نقاشی، هنر، میراث و صنایع دستی، فرهنگی و انبوهی از این مسائل است که می‌تواند جایگزین مناسبی برای صنعت نشر باشد.

*کسی از بسته‌شدن کتاب‌فروشی‌ها احساس درد نمی‌کند

این مقام مسئول در کتابخانه ملی اتکا به وجود انسان‌های فرهیخته، تمدن و تاریخ غنی ایرانی اسلامی همچنین منابع انسانی غنی در حوزه علم و فرهنگ را برای اتکای ایران مناسب برشمرد و گفت: اینها همه و همه ظرفیت‌های بزرگی در اختیار نظام هستند که از آنها می‌تواند در صنعت فرهنگ به سرمایه بزرگ مادی و معنوی تبدیل شوند ما چه میزان دغدغه درباره پالایشگاه‌ها داریم اگر یک ساعت یکی از آنها تعطیل شود چقدر دغدغه‌مند می‌شویم حالا ۸ هزار ناشر کارشان تعطیل شده آیا کسی احساس می‌کند؟ هر روز نشر، کتاب و کتاب‌فروشی بسته می‌شود آیا کسی احساس درد می‌کند؟ در تهران هر روز آمار کتاب‌فروشی‌ها کم و کمتر می‌شود به آرایشگاه، پیتزافروشی، بنگاه املاک و نمایشگاه ماشین تبدیل می‌شود و ایجاد می‌کنند و مثل قارچ سر در می‌آورند آیا اینها دغدغه نیست در تهران هر روز کتابفروشی ها بسته می شوند و به جایشان پیتزافروشی‌ها و نمایشگاه‌های ماشین مانند قارچ بیشتر می‌شوند. در ایران کمتر از ۳ هزار کتابفروشی داریم که کمتر از هزارتایشان در تهران هستند. از این تعداد هم کمتر از ۱۰۰ تا، کتابفروشی بزرگ هستند و حدود ۵۰۰ تا کتابفروشی کوچک اند.

وی افزود: ما با چالش بنیادی در ایران مواجهیم یک نگرش ملی وجود دارد که باید بررسی شود. سرانه مطالعه در ایران پایین است که به چند عامل بنیادی بستگی دارد که یکی از آنها به اقتصاد کتاب و نشر باز می‌گردد.

*تبدیل کردن کتاب‌خوانی و خریدن آن به یک ارزش ملی مهم است

رئیس کتابخانه ملی کار فرهنگ بنیادی را نیاز این روزها دانست و گفت: تبدیل کردن کتاب‌خوانی و کتاب و خریدن آن به یک ارزش ملی مهم است یک فرد مورد وثوق می‌گفت رهبر انقلاب در برنامه مطالعه روزانه شان، گاهی روزی ۳ مرتبه مطالعه می‌کنند. آیا باقی هم همین طور هستند؟ اگر نه نیازمند کار زیرساختی از مدرسه و مهد کودک هستیم تا زمانی که مقوله کتاب و کتابخوانی به ارزش ملی تبدیل نشود در عرصه نشر تغیری حاصل نمی‌شود باید نیاز ایجاد کرد در این صورت عرضه و تقاضا معنا می‌یابد.

وی در پایان گفت: صنعت نشر به کتابخوانی و خرید آن گره دارد اما باز هم آمار سرانه مطالعه ما پایین است خجالت می‌کشم کار مقایسه‌ای با کشورهای اروپایی انجام دهم چون این توهین به ما و شماست و شأن ملت ایران این میزان از تولید نشر و کتاب نیست.

محمود آموزگار رئیس اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان
در جملاتی کوتاه نشر و کتاب را مبنای سایر هنرها دانست و گفت: سایر هنرها به نحوی از آن استفاده می‌کنند و مسائل فرهنگی جامعه با کتاب و نشر گره دارد. هفته کتاب موقعیتی فراهم می‌کند که به خاطر آوریم مشکل بزرگی داریم البته سالهاست که تکرار می‌شود اما در هفته اخیر و سالهای اخیر بارقه‌های امیدی می‌بینیم که ما را به ماندن در صحنه امیدوار می‌کند، تصور می‌کنم مواردی که خودجوش از سوی دستگاه‌های مختلف ترتیب داده می‌شود مجموعه آثار مثبت می‌تواند داشته باشد این همایش هم حتماً تأثیر خواهد داشت.

فارس نوشت: داریوش مطلبی دبیر همایش گفت: ٥٠ کارشناس متخصص آثار را داوری کردند. فراخوان اوایل سال جاری منتشر شد که در نهایت ١٠٣ چکیده مقاله مقاله به دبیرخانه واصل شد که در ادامه ٧٣ چکیده مورد پذیرش قرار گرفت. از این میان ٥٠ مقاله کامل به دبیرخانه واصل شد که اثار از سوی دو تا سه داوری بررسی شدند و در نهایت ٢٠ مقاله حایز شرایط حضور در همایش شد.
کد خبر: 85033
Share/Save/Bookmark