جواد شمقدری در گفتگو با هنرنیوز:
سینما بیش از دیگر حوزه ها باید به فرهنگ عاشورا و ترسیم واقعه کربلا بپردازد
رئیس سازمان سینمایی کشور گفت: بسیاری ازمشکلات ، چالش ها ، ضعف ها و بیماریهای فرهنگی که گاهی اوقات جامعه ما به آن مبتلا می شود می تواند با تاسی ازواقعه عاشورا و پرداختن به موضوعاتی ذیل فرهنگ عاشورا مرتفع و درمان
خواهد شد
تاريخ : جمعه ۳ آذر ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۰۹
جواد شمقدری رئیس سازمان سینمایی کشور در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد ضرورت پرداختن به فرهنگ عاشورایی درحوزه سینما افزود: واقعه عاشورا در تاریخ اسلام یک نقطه عطف طلایی است به این معنی که واقعه عاشورا و حادثه کربلا ترسیم جدیدی از حقایق و معارف اسلامی است که تا قبل از آن شاید کمتر دیده شده است به عبارت دیگر، در واقعه عاشورا، مفهومی از جهاد، شهادت، مظلومیت، جوانمردی، فداکاری و ولایت پذیری به گونه ای تجلی پیدا کرد که تا قبل از آن شاید به این عمق و به آن زیبایی کمتر بروز و ظهورکرده بود.
وی ادامه داد: اگر گفته می شود عاشورا باعث حیات و بقای اسلام عزیز شده است قطعا به دلیل همین اتفاقات و تحولاتی است که در عرصه کربلا و حادثه عاشورا رخ داده است لذا طبیعی است که انقلاب اسلامی ایران بیش از هر چیزی متاثر از حرکت عاشورا و واقعه کربلا - چه درزمان پیروزی انقلاب و چه دردوره ۸ سال دفاع مقدس و چه دربقیه دوره های تاریخی – باشد لذا توجه به واقعه عاشورا به عنوان یک نمونه و یک شاخصه جدی فرهنگی و هویتی ما درهمه حوزه ها یک ضرورت تمام عیاراست و سینما بیش از دیگر حوزه ها باید به موضوع و فرهنگ عاشورا و ترسیم وقایع و حقایق تجلی یافته درعرصه کربلا بپردازد.
رئیس سازمان سینمایی کشور با اشاره به کارهای انجام شده در خصوص فرهنگ عاشورایی اضافه کرد: تا کنون فیلمهایی در این زمینه تولید شده و امیدواریم درآینده نیز کارهای خوبی ساخته شود اما آنچه که به نظر می رسد این است که ما باید به آن بخش ها و زوایای حادثه عاشورا بپردازیم که نیاز نسل امروز و آینده ما است لذا اگربا این محوریت به حادثه کربلا پرداخته شود یک ضرورت و اولویت جدی خواهد بود.
شمقدری تصریح کرد: ملت ما هرسال با رسیدن به محرم به نوعی به یک پالایش روحی دست می یابند وعواطف آنها تحریک می شود به طوری که ازابعاد دیگری ازحماسی عاشورا مطلع می شوند. بنابراین سینمای ایران نیزمی تواند این احساس وارتباط را درطول سال استمرارببخشد و آن را فقط محدود به زمان محرم نکند و همچون « کل یوم عاشورا و کل عرض کربلا » ؛ سینما هم می تواند معنای دیگری ازاین مفهوم را جاری وثاری نماید.
این مقام ارشد سینمایی افزود: بسیاری ازمشکلات ، چالش ها ، ضعف ها و بیماریهای فرهنگی که گاهی اوقات جامعه ما به آن مبتلا می شود می تواند با تاسی ازواقعه عاشورا و پرداختن به موضوعاتی ذیل فرهنگ عاشورا مرتفع و درمان شود .
وی گفت: فضای نمایشی و تصاویرزیبایی که ذیل واقعه عاشورا وجود دارد برای هرهنرمند مسلمان ، معتقد ومتاثرازفرهنگ اهل بیت آنقدرزیاد است که می تواند نه تنها درموضوع تاریخی و روایت حادثه عاشورا بلکه درهمه عرصه های زندگی الهام بخش و دستمایه کار سینماگران ما قراربگیرد.
به گفته شمقدری مهمترین عنصری که می تواند به تولید یک اثرعاشورایی کمک کند خود « فیلمساز» است که باید متاثراز فرهنگ عاشورایی باشد به طوری که درهویت عاشورا و شهادت غورکرده و دراین حوزه ها زندگی ونفس کشیده باشد تا بتواند دراثرش لایه هایی اززیبایی عاشورایی را ارائه دهد.
رئیس سازمان سینمایی کشوراضافه کرد: معتقدم در طول پس ازانقلاب - چه درعرصه سینما و چه درعرصه سریال سازی - کارهای خوب و تجربیات موفقی در حوزه فرهنگ عاشورا داشتیم که اگراین آثارجمع بندی و تجارب آن بازنگری شود خودش می تواند دستمایه قوی و پشتوانه محکمی برای پیمودن بهترراه آینده باشد. بنابراین به نظرمی رسد حداقل هردوسال یکبارما می توانیم موضوعاتی متاثرازوقایع و فرهنگ عاشورا را دستمایه تولید یک فیلم قراردهیم که البته این جزو برنامه های ماست و برای اینکه ما به این نقطه برسیم طبیعی است که « فیلمنامه » حرف اول و آخررا خواهد زد .
وی با بیان اینکه ما نیازمند فیلمنامه های متقن و جذاب که ازپشتوانه پژوهشی و فرهنگی قوی برخوردار باشد خواهیم بود اضافه کرد: البته این عرصه یک عرصه سختی است و گذرازآن به زمان و حمایت نیازدارد اما به نظرمی رسد که سینمای ایران هرچند سال یکبارباید چنین سوژه وموضوعی را دستمایه کارخویش قراردهد هرچند که تقریبا چنین نسبتی درطول سالهای گذشته همواره رعایت شده است.
شمقدری با اشاره به فیلم « راه بهشت » و فیلمی مربوط به صلح حدیبیه که درمورد تاریخ اسلام ساخته شده است به فیلم سینمایی « روز رستاخیز» ساخته احمد رضا درویش اشاره کرد و گفت : امیدواریم این فیلم با توجه به سرمایه گذاری سنگین و زمان طولانی که برای ساخت آن طی شده بتواند توقعات جامعه ایمانی ما را برآورده سازد.
رئیس سازمان سینمایی کشورخبرداد اگرفیلمنامه هایی با پشتوانه تحقیقی نوشته شود به گونه ای که جذاب و مورد اعتنا باشد حتما سازمان سینمایی برروی آنان سرمایه گذاری خواهد کرد تا فیلمهای خوبی دراین عرصه تولید شود.