واژه «سبیل» در رادیو قرآن بررسی می شود
در برنامه رادیویی «نسیم واژه‌ها؛
واژه «سبیل» در رادیو قرآن بررسی می شود
در برنامه «نسیم واژه ها» وجوه قرآنی واژه «سبیل» مورد بررسی قرار می گیرد.
 
تاريخ : دوشنبه ۴ دی ۱۳۹۱ ساعت ۱۶:۴۴

به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی رادیو قرآن، در برنامه «نسیم واژه ها» روز دوشنبه ۴ دی ماه وجوه قرآنی واژه «سبیل» مورد بررسی قرار می گیرد.
واژه سَبیل در قرآن بر سیزده وجه و معنی آمده است که نخستین وجه سبیل به معنی راه است و خدای تعالی در سوره نساء (آیه ۹۸)می فرماید: « مگر آن دسته از مردان و زنان و کودکانی که براستی تحت فشار قرار گرفته اند ( و حقیقتاً مستضعفند ) نه چاره ای دارند ، و نه راهی ( برای نجات از آن محیط آلوده ) می یابند. » یعنی راهی به سوی شهر نمی دانند.

همچنین وجه دوم سبیل به معنی آهنگ کردنِ راه راست است که در سوره مائده آیه ۶۰ خداوند فرموده است که بگو: «آیا شما را از کسانی که موقعیّت و پاداششان نزد خدا برتر از این است ، با خبر کنم؟ کسانی که خداوند آنها را از رحمت خود دور ساخته ، و مورد خشم قرار داده ، ( و مسخ کرده ، ) و از آنها ، میمونها و خوکهایی قرار داده ، و پرستش بت کرده اند موقعیّت و محل آنها ، بدتر است و از راه راست ، گمراهترند.» " یعنی از قصد طریق هدایت و راه راست.

وجه سوم سبیل به معنی راه یافتن در دین است چنانکه در سوره نساء (آیه ۸۸) آمده است : «و هر که را خدای تعالی گمراه کرد مر او را بر راه راست نتوانی رسانید» یعنی برای او راه هدایت نخواهی یافت.

وجه چهارم سبیل به معنی راه سپردن است و در سوره اسراء (آیه ۲۲) دراین مورد آمده که : «و مگردید گِرد عمل فجور، چه وی زشت کاری و بد راهی است» یعنی راه سپردن به مسلکِ سوء است.

وجه پنجم سبیل به معنی دین است در سوره نحل (آیه ۱۲۵) خداوند می فرماید: « با حکمت و اندرز نیکو ، به راه پروردگارت دعوت نما! و با آنها به روشی که نیکوتر است ، استدلال و مناظره کن! پروردگارت ، از هر کسی بهتر می داند چه کسی از راه او گمراه شده است و او به هدایت یافتگان داناتر است. » یعنی به دین پروردگار مورد نظر است.

جه ششم سبیل به معنی حجت است ودر سوره نساء (آیه ۱۴۱) میخوانیم: «خداوند در روز رستاخیز ، میان شما داوری می کند و خداوند هرگز کافران را بر مؤمنان تسلّطی نداده است. » یعنی حجّت و دلیل معنا می دهد.

شایان ذکراست وجه هفتم سَبیل به معنی ملت است که در سوره یوسف (آیه ۱۰۸) گفت: بگو: «این راه من است من و پیروانم ، و با بصیرت کامل ، همه مردم را به سوی خدا دعوت می کنیم! منزّه است خدا! و من از مشرکان نیستم!» »

وجه هشتم سبیل به معنی طاعت است، در سوره بقره (آیه ۲۶۱)آمده: « کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق می کنند ، همانند بذری هستند که هفت خوشه برویاند که در هر خوشه ، یکصد دانه باشد و خداوند آن را برای هر کس بخواهد ( و شایستگی داشته باشد ) ، دو یا چند برابر می کند و خدا ( از نظر قدرت و رحمت ، ) وسیع ، و ( به همه چیز ) داناست. » یعنی در اطاعت خداوند.

وجه نهم سبیل به معنی بیرون آمدن است ودر سوره اَسراء (آیه ۴۸) گفت: « ببین چگونه برای تو مثلها زدند! در نتیجه گمراه شدند ، و نمی توانند راه حق را پیدا کنند. »، یعنی مخرجی و راهی برای بیرون آمدن از گمراهی نمی یابند.

" رسیدن " معنی وجه دهم سبیل است که در سوره آل عمران (آیه ۹۷) آمده: « در آن ، نشانه های روشن ، ( از جمله ) مقام ابراهیم است و هر کس داخل آن [ خانه خدا ] شود در امان خواهد بود ، و برای خدا بر مردم است که آهنگ خانه ( او ) کنند ، آنها که توانایی رفتن به سوی آن دارند. و هر کس کفر ورزد ( و حج را ترک کند ، به خود زیان رسانده ) ، خداوند از همه جهانیان ، بی نیاز است. » یعنی بتواند به آنجا برسد.

وجه یازدهم سبیل به معنی بِزِه است در سوره توبه (آیه ۹۱) خداوندفرموده است: « بر ضعیفان و بیماران و آنها که وسیله ای برای انفاق ( در راه جهاد ) ندارند ، ایرادی نیست ( که در میدان جنگ شرکت نجویند ، ) هر گاه برای خدا و رسولش خیرخواهی کنند ( و از آنچه در توان دارند ، مضایقه ننمایند ) . بر نیکوکاران راه مؤاخذه نیست و خداوند آمرزنده و مهربان است! » یعنی از گناه و بزه بر ایشان مؤاخذه نیست.

وجه دوازدهم سبیل به معنی بیداد کردن است که در سوره شوری (آیه ۴۲) می خوانیم: « ایراد و مجازات بر کسانی است که به مردم ستم می کنند و در زمین بناحق ظلم روا می دارند برای آنان عذاب دردناکی است! » یعنی عدوان و دشمنی بر کسانی است که بر مردم بیداد و ظلم می کنند.

وجه آخر و سیزدهم سبیل به معنی بهانه ها است در سوره نساء (آیه ۳۴) دراین خصوص آمده : « و اگر از شما پیروی کردند ، راهی برای تعدّی بر آنها نجویید! سخنان گذشته را باز مگویید» یعنی علت ها و بهانه ها را طرح نکنید.

شایان ذکر است؛ برنامه «نسیم واژه ها» به بررسی اشتراک لفظی واژگان می‌پردازد و این برنامه به همت گروه قرآن و اندیشه رادیو قرآن روزهای زوج ساعت ۱۶:۴۵ بر روی موج اف ام ردیف ۱۰۰ مگاهرتز پخش می شود.

کد خبر: 51553
Share/Save/Bookmark