مواضع ارشاد درباره مسائل مختلف روز
مواضع ارشاد درباره مسائل مختلف روز
سخن‌گوی وزارت ارشاد موضع این وزارتخانه درباره حج پس از قطع رابطه با عربستان، پیوستن هنرمندان به شبکه‌های ماهواره‌ای، ارکستر سمفونیک تهران، بازسازی تئاترشهر، نمایشگاه کتاب تهران، لغو مجوز هفته‌نامه «یالثارات»، توقیف روزنامه «بهار» و جشنواره فیلم «عمار» را اعلام کرد.
 
تاريخ : دوشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۵۳
به گزارش هنرنیوز، حسین نوش‌آبادی سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بیست و دومین نشست خبری‌اش با حضور اهل رسانه ابتدا شهادت شیخ نمر توسط حکومت سعودی را تسلیت گفت و در همین راستا متنی را در محکومیت این اقدام حکومت آل سعود خواند.

سخنگوی وزارت ارشاد سپس گزارشی از روند برگزاری جشنواره فیلم فجر ارائه داد و گفت: در این دوره کاخ مردمی جشنواره در پردیس ملت خواهد بود و کاخ جشنواره مثل همیشه در سالن برج میلاد برگزار می‌شود.

او افزود: مجموع آثار ارسال‌شده برای حضور در جشنواره فیلم فجر ۲۸۹ فیلم در بخش‌های مختلف این جشنواره است. دوازدهم بهمن مراسم افتتاحیه در تالار وحدت و اختتامیه آن ۲۲ بهمن‌ماه در برج میلاد برگزار می‌شود که تنها بخش ملی را دربرمی‌گیرد و بخش بین‌المللی آن نیز در اردیبهشت‌ماه برگزار می‌شود.

سخنگوی وزارت ارشاد همچنین در پاسخ به سوالی درباره کندی بازسازی تئاترشهر و اختصاص میزان کم بودجه برای بازسازی آن اظهار کرد:‌ امسال را شخص وزیر سال تئاتر نامگذاری کرد به این خاطر که هنر تئاتر اهمیت پیدا کند.

او افزود: با این حال به دلیل تنگناهای مالی و محدودیت‌های اعتباری تاکنون بودجه کافی برای بازسازی مکان‌های مهم تئاتری و هنری در نظر گرفته نشده است. آقای جنتی در بازدید از تئاترشهر و بخش‌هایی که در حال ترمیم است دستورات لازم را برای تسریع داده‌اند ولی به هر حال اعتبارات پاسخگوی نیازهای جامعه هنری ما بویژه تئاتر نیست. در این زمینه پیگیری‌های زیادی صورت گرفته تا بودجه افزایش یابد. بنابراین ما امیدواریم با پیگیری‌ها برای افزایش بودجه موضوع رسیدگی به سالن‌ها و تکمیل آن‌ها به سرانجام برسد.

او در ادامه گفت: به طور کلی در بخش بازسازی سالن‌های هنری با مشکل مواجه هستیم. امیدواریم در بودجه سال آینده بتوانیم بخشی از نیازها را تأمین کنیم و پروژه‌ها را به سرانجام برسانیم. تئاتر جزو هنرهای مظلوم کشور ماست و امیدواریم از مظلومیت بیرون بیاید.

نوش‌آبادی در پاسخ به این سوالکه آیا با توجه به مشکلات مالی که برای ارکستر سمفونیک تهران پیش آمده قرار است این ارکستر به بخش خصوصی واگذار شود، گفت:‌ ارکستر سمفونیک تهران و ملی وابسته به دولت است و اعتبارات دولتی استفاده می‌کند. تا الان بحث واگذاری به بخش خصوصی مطرح نشده و ممکن است این بحث در حد یک پیشنهاد باشد ولی بحث واگذاری آن به بخش خصوصی به صورت رسمی هنوز مطرح نشده است.

او در ادامه درباره ارکستر سمفونیک تهران و مشکلاتی که برای آن به وجود آمده است، گفت: در این دولت بخش اول کمک‌هایی که قرار بود برای راه‌اندازی ارکستر سمفونیک تهران و ملی انجام شود، شد و با مدیریت و برنامه‌ریزی و ساماندهی این ارکسترها کارشان را شروع کردند. اما فعالیت ارکستر سمفونیک همواره با دغدغه‌های مالی همراه بوده وهمیشه هم از طرف رهبر ارکستر بیان شده است. با این حال و با توجه به مشکلاتی که در تأمین بودجه داریم ان‌شاءالله اتفاقی نمی‌افتد که ما شاهد تعطیلی ارکستر سمفونیک باشیم و حتما این مشکلات دور از ذهن مسئولان کشور نخواهد بود. البته کار ممکن است به دلیل تنگناهای مالی افت پیدا کند، اما تعطیل نمی‌شود.

نوش‌آبادی همچنین در پاسخ به سوالی درباره واکنش وزارت ارشاد به اقدامات دولت عربستان و تاثیر قطع رابطه بر حج، با توجه به اتفاقاتی که پیش‌تر برای حجاج ایرانی در منا رخ داده بود و همچنین ماجرای ماموران خاطی و متعرض به دو نوجوان ایرانی، گفت: اقدام عملی جمهوری اسلامی در برابر هتک حرمت دو تن از هموطنان ما و گستاخی و جسارت دو تن از ماموران سعودی این بود که حج عمره را به نوعی تعطیل کردیم و شرط هم گذاشتیم تا زمانی که ماموران خاطی مجازان نشوند، مجددا حج عمره را راه‌اندازی نکنیم.

وی اظهار کرد: تا امروز هم خواهان این مساله بوده‌ایم و خواستار این بودیم که حداقل خواسته‌ جمهوری اسلامی که تنبیه آن دو فرد خاطی بود‌، عملی شود؛ اما متاسفانه حکم صادرشده برای این دو مامور خاطی ضعیف بوده و تا امروز هم اجرا نشده است.

نوش‌آبادی افزود: اتفاق جدید منجر به قطع روابط دیپلماتیک از طرف عربستان شد و به تبع آن، این موضوع بر روابط فرهنگی و اعزام در حج عمره و تمتع تاثیر می‌گذارد. گرچه سیاست سازمان حج و زیارت بر این بوده که خودش را درگیر مسائل سیاسی و روابط دیپلماتیک نکند، چون حج یک مساله دینی است و خارج از مسائل دیپلماتیک تعریف می‌شود، اما به طور طبیعی، قطع روابط سیاسی بر حوزه‌های دیگر نیز تاثیر می‌گذارد و ما فعلا نمی‌توانیم اظهارنظر صریحی درباره برنامه‌های حج و زیارت داشته باشیم که آیا در اعزام‌های حجاج عمره‌گزار و تمتع سال آینده تاثیرگذار خواهد گذاشت یا نه.

سخن‌گوی وزارت ارشاد همچنین در پاسخ به سوالی درباره موضوع حمله عده‌ای به سفارت و کنسولگری عربستان گفت: چون این مساله به حوزه سیاسی مربوط می‌شود و از پاسخگویی دقیق به این مساله پرهیز می‌کنم، اما آن‌چه وجود دارد این است که این مساله مشکوک بوده و اقدام از طرف مردم صورت نگرفته است. این اتفاق ممکن است طراحی و سناریوی کسانی باشد که دنبال ایجاد تنش هستند. چون به هر حال مراکز دیپلماتیک در همه کشورها مصونیت دارند. عناصری هم که در این اتفاق مشکوک بودند، شناسایی و بازداشت شدند و پرونده آنها به نهادهای قضایی ارسال شده است تا با بررسی‌ها مشخص شود که انگیزه کسانی که در مقابل سفارت و کنسولگری عربستان رفتار غیرمتعارف داشته‌اند چه بوده است.

او افزود: حمله به سفارتخانه‌ها و تعرض به آنها یک رفتار خلاف عرف و غیرمنطقی است؛ خودِ تجمع قانونی بوده، اما تعرض به سفارت و کنسولگری‌ها غیرقانونی است و عواملی که در این قضیه ذینفع بوده‌اند، بازداشت شده‌اند و موضوع رسیدگی خواهد شد.

نوش‌آبادی سپس در پاسخ به سوالی درباره پیوستن برخی از بازیگران و هنرمندان به برخی از شبکه‌های ماهواره‌ای نیز اظهار کرد: ما همواره متذکر شده‌ایم که هر گونه همکاری با شبکه‌های ماهواره‌ای که اغلب معاند و مخالف جمهوری اسلامی ایران هستند یک تخلف و جرم محسوب می‌شود و ارائه هر گونه اثر، مصاحبه و آگهی تبلیغاتی و پخش از این شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی اگر آگاهانه، عامدانه و با رضایت انجام شود جرم است، اما باید در نظر داشت که گاهی آثار هنرمندان ما بدون اطلاع و رضایت آن‌ها منتشر و پخش می‌شوند که در این موارد اتهامی متوجه هنرمندان و بازیگران ما نمی‌شود. این مسئله در حوزه کپی‌رایت قابل طرح و پیگیری است و قابلیت پیگیری حقوقی دارد.

او افزود: اگر این اتفاقات برای هنرمندان ما رخ می‌دهند هنرمندان خود باید اعتراض کنند و وقتی این اعتراض از طرف آن‌ها صورت نمی‌گیرد این شائبه پیش می‌آید که خود آن‌ها با این شبکه‌ها همکاری دارند.

او همچنین در پاسخ به سوالی درباره نامه شهردار تهران به وزیر ارشاد درباره آمادگی برای برگزاری نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب اظهار کرد:‌ رئیس سازمان فرهنگی-هنری شهرداری تهران پاسخی داده است اما هنوز رسما و کتبا به دست ما نرسیده است.

او افزود: شهرداری از اینکه آن مکانی را که وعده داده بود برای برپایی نمایشگاه در اختیار وزارت ارشاد قرار بدهد فعلا استنکاف کرده و شهر آفتاب را پیشنهاد داده است اما ما با توجه به اینکه می‌دانیم هنوز زیرساخت‌های کافی برای برگزاری نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب وجود ندارد، فکر می‌کنیم این تصمیم‌گیری عجولانه است و من بعید می‌دانم که هم ما و هم شهرداری بتوانیم نمایشگاه کتاب را در آنجا برگزار کنیم. البته تصمیم را باید وزارت ارشاد بگیرد. اما به احتمال قریب به یقین نمایشگاه سال آینده نیز همچنان در مصلای تهران برگزار خواهد شد.

نوش‌آبادی همچنین در پاسخ به سوالی درباره لغو مجوز هفته‌نامه «یالثارات» گفت: اعضای هیأت نظارت بر مطبوعات با اکثریت آرا به لغو مجوز این نشریه رأی دادند.

او در این‌باره توضیح داد: هیأت نظارت بر مطبوعات نمایندگانی از قوای سه‌گانه و مجامع علمی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی دارد که در کل مجموع این هیأت به هفت نفر می‌رسند. بنابراین این هیأت یک هیأت فرادستگاهی است اما گاهی این گونه تصور می‌شود که تصمیمات این هیأت تصمیم وزارت ارشاد است. اما ارشاد در این هیأت تنها یک عضو دارد.

سخنگوی وزارت ارشاد درباره علت لغو مجوز این نشریه نیز توضیح داد: به استناد بندهای ۸ و ۱۱ ماده ۶ قانون مطبوعات و همچنین براساس تبصره ۲ ماده ۶ قانون مطبوعات پروانه نشریه یالثارات لغو شده است.

او همچنین گفت: به استناد بند ۸ قانون مطبوعات افترا به مقامات، نهادها، ارگان‌ها و هر یک از افراد حقیقی و حقوقی کشور و توهین به آن‌ها جرم محسوب می‌شود. پخش شایعات و رخدادهای خلاف واقع نیز از دیگر دلایل لغو مجوز این نشریه بوده است.

او افزود: هیأت نظارت بر مطبوعات براساس تبصره ۲ ماده ۶ قانون مطبوعات در نهایت به این اجماع رسید که این نشریه به تخلف اصرار دارد. این نشریه سال ۹۲ یک بار توقیف شده و در سال ۹۳ نیز سه بار تذکر کتبی گرفته بود و این بار هم براساس رأی اکثریت اعضای هیأت نظارت این نشریه لغو مجوز شد.

نوش‌آبادی همچنین در توضیحی درباره توقیف روزنامه «بهار» اظهار کرد:‌ ما کتبا نامه‌ای از قوه قضاییه دریافت کرده‌ایم که بر مبنای نظر آن‌ها مطالب منتشرشده در این روزنامه اقدام علیه امنیت ملی محسوب شده است. طبق نظر دادگاه هم در چنین مواردی نشریه می‌تواند حداقل تا دو ماه توقیف باشد.

او سپس با این توصیه که مطبوعات قانون مطبوعات را رعایت و به رسالت خود عمل کنند، گفت: مطبوعات در جمهوری اسلامی از آزادی و حقوق خود برخوردارند اما باید به رسالت و وظیفه سنگین خود متعهد باشند. بنابراین پیشنهاد می‌شود که مدیران و دست‌اندرکاران رسانه‌ها و مطبوعات یک بار دیگر قانون مطبوعات را بخوانند و به مجموعه زیردست خود آموزش دهند مخصوصا فصل‌های دوم، سوم و چهارم قانون مطبوعات را.

او همچنین گفت: گزارش هیأت نظارت بر مطبوعات درباره روزنامه «بهار» در آینده به قوه قضاییه ارسال خواهد شد.

سخنگوی وزارت ارشاد سپس در پاسخ به سوالی درباره افزایش تعرفه کاغذ خارجی به خصوص در زمان انتخابات که نامزدها میزان استفاده از کاغذ را بالا می‌برند، گفت: ما اعلام کردیم که با افزایش تعرفه کاغذ خارجی مخالف هستیم و همچنان مخالفت‌مان باقی است.

او افزود: درباره انتخابات و تأثیر استفاده کاغذ بر افزایش قیمت آن نیز باید گفت که در برهه انتخابات و تبلیغات انتخاباتی ممکن است تأثیرات منفی بر کاغذ و محصولات فرهنگی به وجود آید. البته امروز تبلیغات شیوه‌های مختلفی دارد و خیلی محدود به تبلیغات کاغذی نیست. به هر حال باید در راستای تقویت تولید کاغذ در کشور حرکت کنیم و توصیه هم کنیم که از کاغذ کمتر استفاده شود.

نوش‌آبادی همچنین در پاسخ به سوالی درباره گفته‌های بیژن نوباوه در برنامه سینمایی «هفت» که در آن اعلام کرده بود نمایندگان مجلس یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار برای کمک و حمایت از جشنواره فیلم عمار در نظر گرفته‌اند اما وزارت ارشاد این بودجه را در اختیار این جشنواره قرار نداده است، گفت: در مجلس ردیفی به نام حمایت از جشنواره عمار مصوب نشده است. بلکه اعتباری برای فیلم‌های فاخر مصوب شده که آن هم ابلاغ نشده است. بنابراین ما بودجه‌ای برای حمایت از این گونه جشنواره‌ها در بودجه نداشتیم. ضمن اینکه درخواستی از طرف برگزارکنندگان این جشنواره به ارشاد نیامده است. در عین حال ما از برگزاری جشنواره‌ها همواره استقبال و حمایت کرده‌ایم و جشنواره عمار هم یکی از جشنواره‌هایی است که مورد حمایت معنوی و مالی ما بوده و نظر ارشاد درباره آن مثبت است و اگر امکانش هم باشد در آینده به آن کمک خواهیم کرد اما متأسفانه بودجه‌های دولتی محدود هستند.

سخن‌گوی وزارت ارشاد در ادامه در پاسخ به سوالی درباره تبدیل شدن صندوق اعتباری هنر به بنگاه اقتصادی نیز گفت:‌ صندوق اعتباری هنر به هنرمندان، نویسندگان و روزنامه‌نگاران تعلق دارد و افراد مختلفی در حوزه‌های سینمایی، مطبوعاتی، قرآنی و... را دربرمی‌گیرد. آخرین گزارشی که از این صندوق گرفته‌ایم نشان می‌دهد که تا به حال قریب به ۴۵ هزار نفر عضو این صندوق شده‌اند و پیش‌بینی ما این است که این رقم تا پایان سال به ۵۰ هزار عضو برسد.

او سپس به تفکیک اعضای این صندوق در حوزه‌های مختلف پرداخت و گفت: تا به حال در بخش سینمایی ۶۴۹۵ نفر، فعالان قرآنی ۸۰۰۰ نفر، نویسندگان ۳۹۵۹ نفر، بخش‌های هنری ۲۱۶۵۱ نفر و کانون مساجد ۶۱۹ نفر در این صندوق عضو هستند.

او ادامه داد: تأمین نیاز این تعداد عضو کار سختی است بنابراین صندوق باید به سمتی حرکت کند که بتواند خودش را تأمین کند و بر همین مبنا از حمایت بانک‌ها و نهادها و سازمان‌های اعتباری برخوردار شوند. این ارتباط هم به عنوان تبدیل شدن صندوق به بنگاه اقتصادی نیست. ما فکر می‌کنیم این سیاست کاملا درست است که صندوق را به سمت همکاری با نهادها و سازمان‌های پولی ببریم.

نوش‌آبادی همچنین در پاسخ به سوالی درباره سهمیه ارشاد از بودجه ۹۵ گفت:‌بودجه سال ۹۵ هنوز نهایی نشده و از طرف دولت به مجلس ارائه نشده است بنابراین احتمال هر گونه تغییری در بودجه وجود دارد. وزارت ارشاد نیز پیشنهاد خود برای تعیین بودجه سال ۹۵ را به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی داده است و میزان بودجه‌ای را که باید به این وزارتخانه اختصاص پیدا کند مشخص کرده است. این سازمان نیز براساس منابع، بودجه وزارت ارشاد را در نظر می‌گیرد. البته طبیعی است که نیاز ما مثل همه دستگاه‌ها بیشتر از آن چیزی است که تصویب خواهد شد.

او گفت: پیش‌بینی ما درباره وضعیت بودجه ۹۵ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این است که این بودجه رشد ۲۰ درصدی خواهد داشت اما این را که نهایتا در مجلس چه اتفاقی می‌افتد ما نمی‌دانیم چون ممکن است تغییر و تحولاتی در آن صورت بگیرد.

ایسنا نوشت:نوش‌آبادی همچنین در پاسخ به سوالی درباره تهیه سند ملی چاپ و نشر گفت: تهیه و تدوین سیاست‌های مربوط به چاپ و نشر یکی از کارهای مهم و ضروری دستگاه فرهنگی کشور است که در حال حاضر در دست تهیه و تدوین است.
کد خبر: 87103
Share/Save/Bookmark