هنر دینی هنری باطنی، درونی و معنا گراست
غلامعلی طاهری در گفتگو با هنر نیوز؛
هنر دینی هنری باطنی، درونی و معنا گراست
 
تاريخ : يکشنبه ۱۱ مهر ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۰۱
غلامعلی طاهری هنرمند نقاش در گفتگو با هنر نیوز گفت: هنر دینی بر گرفته از جوهر و ذات و باطن هنرمندی است که متوسل به جنبه های غیر مادی و غیر حضوری هستی شده. پس هنر دینی به نوعی فارغ از اینکه از چه دین و مذهبی نشات گرفته ماهیتاً معنا گرا و غیر مادی است.

وی افزود: در طول تاریخ همواره مذهب و دین، سر چشمه هنر بوده اند، یعنی بزرگترین، فاخرترین و ارزشمندترین آثار هنری جهان مربوط به دسته‌ای از آثار است که با انگیزه‌هایی دینی و اعتقادی خلق شده‌اند و باورهای اعتقادی، دینی، غیرمادی و متافیزیکی خالق اثر در آنها مشهود است. طاهری ادامه داد: از اولین آثاری که هنرمندان غار نشین و یا به عبارتی انسانهای اولیه روی دیوارهای غار خلق کردند تا به امروز موردی دیده‌نشده که هنری آفریده شده‌باشد ولی انگیزه هنرمند غیر مادی، معنا‌گرا و متافیزیکی نباشد.

این هنرمند نقاش اظهار کرد: بعد از ورود هنر مدرن به علت به وجود آمدن انواع مختلف درک بصری وحسی هنرمندان از هستی، روش‌های فردی مختلفی در هنر به وجود آمده اما آنچه که مسلم است همه‌ی اینها هم برمی‌گردد به نیازهای درونی یک هنرمند یعنی ریشه به وجود آمدن هنر یک نیاز درونی است که سرچشمه‌اش اعتقادات دینی است.

وی افزود: با بررسی روند هنر در تاریخ می‌بینیم این مقوله حتی قبل از تاریخ میلاد مسیح در هند، مصر، ایران و یونان باستان ریشه‌هایی دینی دارد که این ریشه‌ها در هنر رنسانس و پس از آن نیز برگرفته از کتب مقدس به ویژه انجیل بوده است.

این هنرمند نقاش معتقد است بزرگترین آثار مجسمه و نقاشی جهان نیز در سایه باورهای دینی هنرمندان به وجود‌آمده و ماندگار شده اند.

طاهری ضمن توضیح نگرش خود به هنر دینی گفت: هنر دینی، هنری است باطنی، درونی و معنا‌گرا که ریشه در اعتقادات خالق خود دارد و از سرشت یک هنرمند نشات می گیرد.

وی در ادامه به بررسی نگرش اسلام به هنر نقاشی پرداخت و اظهار کرد: اگر چه برخی از قدما نقل کرده‌اند که هنرهای تجسمی از جمله مجسمه سازی و نقاشی در دین مبین اسلام کراهت دارد اما بنا به مطالعاتم و به گفته اکثر صاحب نظران و هنر شناسان دینی چنین چیزی واقعیت ندارد و نقاشی در اسلام مکروه نبوده است.

وی ادامه داد: در کتب تاریخی آمده است زمانی که حضرت رسول اکرم (ص) پس از فتح مکه برای شکستن بت‌ها به کعبه وارد شدند نقاشی روی دیوار داخلی کعبه وجود داشت که تصویر مریم مقدس و حضرت عیسی (ع) را نمایش می‌داد، بسیاری از حاضران قصد تخریب نقاشی را داشته اند اما با ممانعت ایشان روبرو می‌شوند، همین موضوع ثابت می‌کند پیامبر که از تمامی احکام اسلام به خوبی مطلع هستند نقاشی را مکروه یا حرام ندانسته و دستور حفظش را در خانه کعبه می‌دهند.

وی سپس نقاشی هنرمندان مسلمان را مورد بررسی قرار داده و گفت: هنرمندان مسلمان نگاهشان نگاهی غیر مادی‌تر از دیگر هنرمندان بوده و از این رو توجه بیشتری به معبود و خالق هستی داشته‌‌اند، به همین علت خودشان کمتر رغبت می‌کردند به سمت نقاشی فیگوراتیو بروند و حرکت به سمت هنرهایی چون کاشیکاری و خوشنویسی را ترجیح داده اند.

طاهری، هنر نقاشی در ایران را هنری همواره دینی دانست و اظهار کرد: نقاشی ایرانی به جهت این که از یک سو هنرمندش دل در گرو فرهنگ ایرانی داشته و از سوی دیگر تعلق خاطر به تعالیم اسلامی از این منظر نقاشی است که به لحاظ هنری دارای ارزش تجسمی ناب و عظیم و جزو آثار درجه یک و فاخر هنر‌های تجسمی جهان محسوب می‌شود، چون هر عنصری که شما در نظر بگیرید از تمام لحاظ، از جمله ترکیب بندی رنگی بسیار غنی است.

کد خبر: 18163
Share/Save/Bookmark