اینجا تهران است، صدای ما را از رادیو کتاب می‌شنوید
نگاهی بر برنامه‌های کتاب محور صدای جمهوری اسلامی ایران؛ /۱/
اینجا تهران است، صدای ما را از رادیو کتاب می‌شنوید
امروزه در کشور ما کتاب خوانی و مطالعه از گستره اندکی برخوردار است و کتاب صرفاً به نوعی کالای مصرفی اهالی علم و ادب و قشر تحصیل کرده جامعه تبدیل گشته و متاسفانه از سبد کالاهای مصرفی خانواده‌ها که‌‌ همان مخاطبان عام و بخش وسیعی از جامعه را تشکیل می‌دهند حذف گردیده است.
 
تاريخ : دوشنبه ۸ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۵۰

به گزارش هنرنیوز، در این اواخر، کتاب‌ها که عنصر اصلی در اشاعه فرهنگ در جامعه محسوب می‌شوند به دلائل متعددی مورد بی‌مهری افراد تحصیل کرده و آگاه جامعه قرار گرفته و وقتی که در کشور به جهت مطالعه کتاب صرف می‌شود به رقمی نا‌چیز و هشدار دهنده کاهش یافته است. 

از عمده دلائلی که جامعه را از فرهنگ مطالعه دور ساخته است می‌توان به گرانی کتاب‌ها و عدم حضور آن‌ها در سبد کالاهای ضروری (با توجه به در آمد متوسط خانوار)، ازدیاد سرگرمی‌های متنوع از جمله دنیای مجازی اینترنت و کامپیو‌تر و همچنین قدرت گرفتن زندگی ماشینی و پر سرعت مدرن و در نتیجه آن معضل کمبود زمان در زندگی افراد اشاره کرد. 

هرچند که کتاب در ایران نسبت به سایر کشورهای در حال توسعه از قیمت بسیار اندکی برخوردار است اما وضعیت پر تنش و رو به فزونی تورم قدرت خرید کتاب که از مهم‌ترین عوامل در رشد و پرورش فرهنگ می‌باشد را کاهش داده است. همچنین اوقات اندک فراغت و بیکاری جامعه صرف سرگرمی‌های سطحی و کم مایه و گاهاً مبتذل شده و از جنبه سرگرمی کتاب به عنوان نوعی از سرگرمی‌های مفید و موثر که سبب عمق بخشیدن به تفکرات و سطح آگاهی و فرهنگ افراد می‌شود فاصله گرفته است. 

مطالعه به معنی با چشم خواندن و تامل و تفکر و اندیشه در مورد یک متن بوده و به خواننده در جهت درک خویشتن و جامعه و تعیین آگاهانه و دلسوزانهٔ سرنوشت خویش و جامعه کمک می‌کند. 

با توجه به این دیدگاه نمی‌توان نقش اساسی کتاب‌ها را در راستای پیشبرد آینده و سطح علمی – فرهنگی یک کشور نادیده گرفت. 

اگر هر فرد بتواند کتابی متناسب با قدرت فکری و ذهنی خود و نیاز‌ها و استعداد‌های خویش انتخاب کرده و تنها روزی نیم ساعت در شبانه روز را به مطالعه آن اختصاص دهد تاثیر بسزایی در خود و جامعه گذاشته و به سمت تعالی فردی و اجتماعی حرکت می‌کند. 

امروزه بهترین و موثر‌ترین راه برای ترویج یک فرهنگ خاص و فرهنگ سازی در جامعه، تبلیغ و ترویج آن‌ها از طریق رسانه‌های جمعی مثل: رادیو، تلویزیون، روزنامه، اینترنت و غیره بوده که در این مقاله به رسانه همگانی و پر مخاطب رادیو پرداخته می‌شود؛ 

رادیو به دلیل گستردگی دایره مخاطبان خود و دیگر امتیازات ویژه‌ای که دارد می‌تواند بستر مناسبی برای رشد و ارتقاء فرهنگی جامعه و نیز ترویج فرهنگ کتاب و کتاب خوانی باشد

رادیو یکی از رایج‌ترین وسایل ارتباط جمعی است که توانسته است بسیاری از نیاز‌های فرهنگی جوامع بشری را تامین کرده و به نحوی صمیمانه و کاربردی مردم یک جامعه را تحت تاثیر قرار داده و تا اندازه‌ای آنان را به سمت هدفی خاص مثل مطالعه هدایت کند. 

رادیو به جهت سرعت در اطلاع رسانی، گستره پخش، غلبه بر زمان و مکان و البته ارزانی قابل توجه و سایر امتیاز‌ها توانسته به فرآیند انتقال اطلاعات و القاء مطالب و عقاید مثبت فرهنگی در یک جامعه بپردازد و از آنجا که دسترسی افراد به رادیو به دلیل ارزانی، سرعت و برد نسبتا طولانی آن نسبت به سایر رسانه‌ها بیشتر است رادیو می‌تواند با تلاش در جهت ترویج فرهنگ مطالعه که پرچم دار خرد ورزی و آگاهی است کاری عظیم برای جذب مخاطب از محیط آلوده اطلاعاتی به سمت جریان سازی سالم و موفق انجام دهد. 

شکل دهی و هدایت افکار عمومی از طریق رسانه جمعی همچون رادیو صرفاً نباید بر پایه معرفی هدف و تکرار در بیان اطلاعات و نکات مثبت و منفی آن هدف خاص مثل کتاب و کتاب خوانی باشد. می‌توان گفت که موفقیت یک رادیو در راستای فرهنگ سازی کتاب برای ایجاد ارتباط موثر و ماندگار با مخاطبین خود به میزان اطلاعاتی که از کتاب‌ها، ناشران، محققین، پژوهشگران و... در اختیار مخاطب قرار می‌دهد نبوده بلکه به برانگیختن افراد در استفاده از اطلاعات و نیز ترغیب و هدایت آنان به سمت فرهنگ مطالعه وابسته است.

ادامه دارد...

حدیثه سوختانلو

کد خبر: 64306
Share/Save/Bookmark