محمد حسن اصغرنیا: نسخ خطی قرآن کریم سرمایه های بزرگ ملی هستند
رویکرد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در بخش نسخ خطی؛/2/
محمد حسن اصغرنیا: نسخ خطی قرآن کریم سرمایه های بزرگ ملی هستند
 
تاريخ : يکشنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۰ ساعت ۱۰:۲۶
محمد حسن اصغر نیا مشاور امور اسناد ملی کشور در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مشاور عالی استادان و پیشکسوتان خوشنویسی، عضو هیات علمی دانشگاه، عضو هیات مدیره و مدیر روابط بین الملل موسسه استثنایی عصای سفید گفت: نسخه های خطی قرآن کریم سرمایه های بزرگ ملی است.

اصغر نیا در گفتگو با خبرنگار گروه کتاب هنرنیوز در خصوص برپای نمایشگاه سالیانه نسخ خطی قرآن کریم در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اظهار داشت: هر سال به مناسبت آغاز ماه مبارک رمضان که بهار قرآن است سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران نمایشگاهی از قرآن های خطی برگزار می کند که از زمان های دور در اختیار این مرکز بوده است و به حمد الله با توصیه هایی که به مردم شده مردم متوجه شده اند که کتابخانه ملی مرکز هویت ایرانی است؛ زیرا بسیاری از مردم در گنجینه منزلشان کتب خطی، قرآن، صحیفه سجادیه و نهج البلاغه هایی دارند که جزء میراث ملی است و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران می تواند حافظ آن باشد.

وی ضمن اشاره به اینکه تا امروز بیش از 2600 نفر قرآن و کتابهای مذهبی قدیمی شان را به این سازمان اهدا کرده اند گفت: نسخ خطی نوشته شده روی کاغذ یا پوست، پس از مدتی آسیب پذیر هستند اما در این سازمان با توجه به اینکه کسانی هستند که در ترمیم این آثار می کوشند از آن ها به خوبی حفاظت به عمل می آید.

اصغر نیا افزود: لذا اینجا محلی است برای نگهداری آثار این چنین و انگیزه ما از تشکیل نمایشگاه هایی از این دست در سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور این است که مردم قدر سرمایه ملی خودشان را بدانند، چون سرمایه ملی تنها نفت نیست که یک روز به اتمام خواهد رسید بلکه هریک از نسخ خطی، سرمایه های عظیم فرهنگی به شمار می آیند.

وی تصریح کرد: در اتنخاب این قرآن ها توجه به نوع و نحوه نگارش و انتخاب خط، تذهیب و تشعیر حائز اهمیت است و کسی چون استاد احمد نیریزی بیش از 90 قرآن و شاید بیش از پنجاه بار صحیفه سجادیه را کتابت نموده است و این از الطاف الهی است که چنین همت و استعدادی در نهاد برخی چون استاد احمد نیریزی به ودیعه نهاده شده است.

وی خاظر نشان نمود: یکی از هنرهای اصیل اسلامی ما خوشنویسی است که در قرآن و نوشته های اسلامی تجلی پیدا نموده و هنرمندان برای هرچه زیباتر جلوه دادن آن تلاش های خود را به کار گرفته اند.

مشاور امور اسناد ملی کشور در پاسخ به این پرسش هنرنیوز که « در سطح کشور موزه های بسیاری مثل موزه ملک وجود دارد که تعدادی نسخ در آنجا هست آیا شیوه نگهداری و حفاظت از این نسخ در آنجا هم به همین صورت هست و آیا از سوی سازمان اسناد تلاش شده است که این آثار وارد کتابخانه ملی بشود؟» گفت: اگر این آثار همه در یک محل متمرکز بشوند هم حفاظت آثار و هم نگهداری آنها بهتر انجام می شود اما مشکلی که هست این است که در برخی مراکز مثل کتابخانه آستان قدس رضوی مردم برخی از این قرآن ها یا کتب خطی را وقف آن مکان کرده اند و چیزی که وقف حرم امام رضا (ع) شده را کسی محق نیست از آن مکان بردارد و به جای دیگری منتقل کند.

وی با بیان این مطلب ادامه داد: البته چنین مکان هایی از سیستم مجهزی برخوردار هستند، برای مثال در همین مکان اگر یک آتش سوزی احتمالی پیش بیاید سیستمی به کار رفته است که در آن واحد، تمام مخازن را فریز می کند یعنی از حالت سوختگی حفظشان می کند.

مشاور امور اسناد ملی کشور تاکید کرد: برگزاری نمایشگاه نسخ خطی قرآن کریم مقدمه ای است که ما فهم قرآنی پیدا بکنیم و فهم قرآنی هم با تشریفات میسرنمی شود.

وی در خاتمه صحبت خویش به هم میهنان توصیه نمود: توصیه می کنیم اگر کسی کتابی علمی در گنجینه منزل دارد به این سازمان بیاورد تا ما بتوانیم این سرمایه ها را یکجا جمع و هویت ملی مان را در یکجا نگهداری بکنیم که هم این آثار محفوظ بمانند و هم باقیات و صالحاتی برای صاحبانشان باشد.



مریم خاکیان



کد خبر: 30646
Share/Save/Bookmark