پژمان لشکریپور معاون فرهنگی پژوهشی بنیاد سینمایی فارابی درباره حمایت و پشتیبانی فارابی از فیلمهایی که در بخش مسابقه سینمای ایران حضور دارند، گفت: با توجه به این مطلب که هیچ فردی از مسئولین بنیاد سینمایی فارابی به صورت مستقیم در هیئت انتخاب سیامین جشنواره فیلم فجر حضور نداشته است، شاید مستندتر و مستدلتر از دروههای گذشته بتوان درباره جشنواره سخن گفت. با توجه به پایان سال کاری سینما و ویترین آن در ایام بهمنماه و جشنواره فیلم فجر از میان سی دو فیلم انتخاب شده در بخش مسابقه سینمای ایران بالغ بر ۱۵ فیلم با حمایت فارابی تولید شده است که به لحاظ کمی نسبت به دو سه سال گذشته رقم قابل توجهی است. سال گذشته بنیاد سینمایی فارابی با حمایت از میان سیو سه فیلم، باسیزده فیلم در بخش مسابقه حضور پیدا کرد.
وی درباره نوع حمایتهای فارابی از فیلمها گفت: حمایت از ساخت فیلمها به دو صورت در فارابی انجام میشود. زمانی که پروژهها موفق به دریافت پروانه ساخت میشوند با توجه به تمایل و نوع درخواست تهیهکنندهها فیلمنامهها در معاونت فرهنگی فارابی مورد ارزیابی قرار میگیرد و براساس فیلمنامه و عوامل پروژه نوع حمایت بنا به درخواست تهیهکننده مشخص میشود. برخی از تهیهکنندهها تنها درخواست وام دارند، برخی مشارکت را پیشنهاد میدهند و در برخی موارد نوع حمایت با توجه به پارامترهایی که در بالا ذکر شد، توسط فارابی مشخص میشود.
فیلمنامهها به صورت یکسان کارشناسی میشوند
لشکریپور درباره نحوه کارشناسی فیلمنامهها گفت: کار کارشناسی بر روی فیلمنامه به صورت یکسان انجام میشود و براساس تقاضا متفاوت نیست، فیلمنامه در جلسات تخصصی که زیر نظر معاون فرهنگی برگزار میشود مورد ارزیابی قرار گرفته و در نهایت درباره نوع حمایت فارابی تصمیمگیری میشود.
وی درباره تعداد فیلمهای بخش مسابقه که از حمایت فارابی برخوردار شده است، گفت: از میان ۱۵ فیلم که با حمایت فارابی ساخته شده است پنج فیلم با سرمایهگذاری فارابی ساخته شده و ده فیلم دیگر شامل دریافت تسهیلات وام حداکثری فارابی شدهاند.
رتبه اول فارابی در میان ارگانهای دولتی
معاون فرهنگی پژوهشی فارابی از اشاره به نام فیلمها خودداری کرد و گفت: ممکن است با نام بردن از فیلمها شائبهای برای هیئت داوران پیش بیاید. فارابی حدود نیمی از فیلمهای ارایه شده در بخشهای مسابقه و آیینه سینمای ایران را حمایت کرده که در میان ارگانهای دولتی که غالباً از تولید در سینمای ایران حمایت میکنند، با اختلاف زیادی رتبه اول را کسب میکند. وظیفه فارابی ورود به حوزه فیلمهای اول نیست اما به دلیل طولانی شدن مراحل فنی فیلم انیمیشن «تهران۱۵۰۰» ماموریت پیدا کردیم تا در این پروژه که تولید سنگینی داشته است نیز وارد شویم زیرا بیم آن میرفت که فیلم به جشنواره نرسد و جشنواره امسال را نیز از دست بدهد.
وی درباره تنوع فیلمهای حمایت شده از سوی بنیاد سینمایی فارابی گفت: در۱۵ فیلم بخش مسابقه تنوع در ژانر که یکی از اهداف فارابی است دیده میشود امسال در گونههای مختلف از جمله اجتماعی، کودک و نوجوان، دفاع مقدس و حتی شاعرانه و فیلمهای خاص وارد شدیم. همچنین نسلهای مختلف را نیز در تولید آثار شاهد هستیم. در فارابی به موازات هیئت انتخاب آثار را دیدهایم و در حال حاضر نیز فیلمها را میبینیم و ماحصل کارها را مورد ارزیابی قرار میدهیم و روزهای پرکاری را سپری میکنیم.
لشکریپور در ادامه افزود: در بخش آیینه سینمای ایران نیز ۶ عنوان فیلم داریم شاید برخی از آثار شایستگی حضور در بخش مسابقه سینمای ایران را نیز داشتند اما ما به نظر هئیت انتخاب احترام می گذاریم و از تهیهکنندگان خواستیم تا آثارشان را برای حضور در بخشهای دیگر جشنواره ارایه دهند، گرچه ممکن است برای سازندگان آثار حضور در سایر بخشها تلخ باشد. از میان ۵۰ فیلم بخش مسابقه و آیینه سینمای ایران نیمی از فیلمها با حمایت و مشارکت بنیاد سینمایی فارابی ساخته شده است این درحالی است که هزینه تولید نسبت به سال گذشته با افزایش قابل توجه و چند برابری مواجه شده است. اما با توجه به شرایط اقتصادی در بنیاد فارابی با حمایت مدیرعامل و قائم مقام این بنیاد بخش فرهنگی توانست تا با حمایت از آثار حرکت چرخه تولید در سینمای ایران را تسهیل بخشد.
ساخت و آماده سازی ده پروژه برای سال آتی
وی درباره پروژههایی که از سوی فارابی حمایت شدند و هم اینک مراحل مختلف تولید را سپری میکنند، گفت: با توجه به این که سال کاری سینما با رسیدن به ایام جشنواره به اتمام میرسد اما تولیدات ما همچنان ادامه دارد و در حال حاضر ده پروژه در مراحل مختلف از جمله پیشتولید ، تولید و فیلمبرداری داریم که در ژانرهای مختلف ازجمله اجتماعی، تاریخی، کودک و نوجوان هستند. در این ایام کارها تعطیل نشده شوراهای فیلمنامه تشکیل میشود تا فیلمها برای سال آتی و جشنواره کودک و نوجوان و فیلم فجر سال آینده آماده نمایش شود.